Bronchiectasieen als gevolg van bestralingen.

07-04-2021 om 09:13 uur

Ik ben Kitty. Inmiddels 56 jaar en moeder van een dochter van 26. In maart 2017 vermoedde de huisarts dat ik een longembolie had, waar na onderzoek uitkwam dat ik er meerdere had maar ook werd ontdekt dat ik longkanker had. Een bizarre tijd begon. Ik heb de zwaarste chemo gehad met alle gevolgen van dien en ik ben 33 keer bestraald. In augustus van dat jaar bleek dat ik “schoon” was. Het heeft niet lang geduurd voordat bleek dat ik bloed verloor en dat ik inmiddels uitzaaiingen had in mijn dunne darm. Als ik erop terug kijk, wat een hel van een tijd!! Om de 2 weken een bloedtransfusie en om mijn nog overgebleven tijd zoveel mogelijk te rekken kreek ik Immunotherapie omdat ik verder uitbehandeld was. Met de mededeling dat deze behandeling maar bij slechts 20% van de patiënten aansloeg. Zodra ik begon met de Immunotherapie was het verschil enorm met hoe ik me ervoor voelde. Ik hoefde gelijk geen bloedtransfusies meer en bij de CT-scans die volgden bleek na de tweede keer dat de tumoren flink kleiner werden. Ik had geluk: ik hoorde bij die 20%! Wel had ik echt verschrikkelijke bijwerkingen waardoor de behandeling moest worden gestaakt. Doodeng! Maar volgens mijn longarts kon een Petscan wel ‘ns uitwijzen dat het resultaat gunstiger was dan van tevoren verwacht. En wat bleek: alle tumoren waren verdwenen!!! Over geluk gesproken... ik ben nu bijna twee en halfjaar verder en nog steeds is het weg. (Twee weken geleden weer een CT-scan gehad) waardoor ik vanaf nu om het halfjaar gecontroleerd ga worden. De longarts heeft er vertrouwen in zegt ze. Wat nu mijn grootste probleem is geworden i.p.v. de kanker is dat ik door de bestralingen Bronchiectasieen zou hebben. Erg vaak een longontsteking en benauwd en vooral ook veel hoesten met groen slijm. Ik heb voor dagelijks gebruik vier verschillende puffers en slik dagelijks een onderhoudsantibiotica. Ik sport onder fysiobegeleiding om mijn conditie wat beter te krijgen maar het blijft lastig voor me om ermee om te gaan. Wel heb ik 15 april een afspraak met een longarts gespecialiseerd in longinfecties op advies van de Oncologisch longarts. Nou dit ben ik dan en ik ben erg benieuwd hoe andere mensen omgaan met de gevolgen van Bronchiectasieen. Groetjes, Kitty.

Login of registreer om te reageren
07-04-2021 om 12:56 uur

Hallo Kitty,

Wat een nare tijd heb je gehad! 😢 En wat een doorzetter ben je. Helaas weet ik zelf niets van Bronchiectasieen. Het enige wat ik weet is, dat bestralingen/chemo invloed heeft op de longen.
Ik heb copd4. Ik hoop voor je dat anderen op het forum je meer kunnen helpen.
Sterkte!
Groetjes Anna

Login of registreer om te reageren
07-04-2021 om 17:30 uur

Hallo Kitty,

Je hebt veel mee gemaakt en het is fijn dat het nu beter met je gaat.
Ik vond fijn om zoveel mogelijk te lezen over BE(bronchieectasieën) en als start heb ik de zoekfunctie van deze pagina gebruikt. Om meer te weten te komen over BE en om vragen te kunnen stellen aan mijn longarts en om na te lezen waarom ik bepaalde medicijnen gebruik.
Ik heb je een berichtje gestuurd en hoor wanneer je nog vragen hebt.

Sterkte en groetjes,

Spirit

Login of registreer om te reageren