peak flow goed, maar verkrampt gevoel bij longen

Hoi allemaal,

Van mijn longarts moest ik een tijd lang een peakflow bijhouden, dit om hyperventilatie uit te sluiten.
Dit heb ik een tijd lang gedaan. Meestal is mijn peakflow ook echt lager bij benauwdheid of doet het heel veel pijn om een zelfde hoge score te halen. Nu zing ik en mijn longarts vertelde dat dat inderdaad het resultaat kan beïnvloeden: meer kracht.
Vandaag merk ik bijvoorbeeld dat het weer extra pijn doet om een mooie score te blazen. De score geeft aan dat ik geen luchtwegverwijder nodig heb. Toch voel ik een soort verkramping in mijn longen.

Mijn vraag: herkennen anderen deze verkramping? Kun je dus last hebben van verkramping, maar niet per se benauwder zijn?

Ik merk overigens wel dat ik vlug buiten adem ben op dit moment. Aankleden en douchen kunnen al moeite kosten.
Ook merk ik dat met name bij gebruik van Atrovent die kramp weg lijkt te gaan, al geeft het niet altijd een hogere peakflow meting aan.

Groetjes Francisca

Reacties

  • sanshinesanshine Gebruiker
    #1
    Hoi, ik heb altijd van mijn longarts begrepen dat de peakflow met name iets zegt over de toestand van je grote luchtwegen, niet over de kleinere luchtweg vertakkingen. Mijn longarts is er daarom ook geen fan van, omdat het niet betrouwbaar is. Benauwdheid kan echter wel bij vernauwing van je kleinere luchtwegvertakkingen vandaan komen, maar is niet zichtbaar in je peakflow waarde. Als het helpt om een luchtwegverwijder te nemen en je dan makkelijker kunt ademen, dan heb je dus eigenlijk al je antwoord
  • tavytavy Gebruiker
    #2
    Hi, ik kan niks met de peakflow! Maar misschien ligt dat aan mij. Ik heb ook veel last van mijn longen. Ik heb de peakflow aan de kant gelegd en puf als ik dat voel.
Log in of Registreer om te reageren.