COP

05-02-2020 om 08:40 uur

Hallo,
Mijn man heeft COP en is al een tijd aan het afbouwen met prednison, hij zit nu op 5mg. Vorige longfoto van 17 jan zag er goed uit, nog wat resten.
Nu is hij weer meer aan het hoesten in de ochtend (heeft ook astma), maar geen geel of groen slijm of andere verschijnselen. We gaan komende week op vakantie. De longarts adviseerde ophoging naar 10 en wellicht begin volgende week weer afbouwen, zonder röntgen . Maar vorige keer had hij veel last van afbouwen, soort ontwenningsverschijnselen. En dat willen we eigenlijk niet op vakantie...
Kan het ook zo zijn dat hij ‘gewoon’ last heeft van een verkoudheid of van zijn astma?
Of kan dat niet met een COP?
Ik hoor graag wat u vindt, bij voorbaat dank.
Groeten,
Karin Maas

Login of registreer om te reageren
11-02-2020 om 13:44 uur

Weet iedereen wat COP is? COP staat voor cryptogene organiserende pneumonie. Cryptogeen is een moeilijk woord om aan te geven dat de dokter niet goed begrijpt hoe het ontstaat. De afwijkingen van COP zien er op een röntgenfoto uit als een longontsteking (=pneumonie). Ook onder de microscoop is het daar niet goed van te onderscheiden. Een bacterie of een virus wordt niet aangetoond.

De klachten lijken erg op griep, en vaak is er ook wat hoesten en kortademigheid. Meestal reageert de COP goed op prednison. In het begin wordt vaak gestart met een hoge dosis, tussen de 40 en 60mg/dag.
Wanneer de prednison dosering langzaam verminderd wordt, kan de COP soms weer opspelen.

Ook bij infecties/verkoudheden kan dit gebeuren. Het onderscheid is soms moeilijk.

Wanneer afbouwen van prednison problemen geeft, valt wellicht te overwegen de dosering prednison gedurende de hele vakantie op 10mg te houden en daarna weer te verminderen.

Een andere overweging is dat wanneer mensen wat langer prednison gebruikt hebben, de bijnieren lui worden. Normaal maken bijnieren cortisol aan in reactie op infecties, stress. Cortisol lijkt op prednison.
Daarom is tijdelijk ophogen van prednison is periodes van niet lekker zijn niet slecht.

Login of registreer om te reageren