Longnodus

Beste arts,

Per toeval hebben ze in juni (tijdens een scan van m'n hart) in mijn longen een nodus van 7 mm ontdekt. Een afspraak voor m'n longen zou ruim 2 maanden later zijn, omdat het blijkbaar druk was bij de longafdeling (ookal had ik een interne verwijzing van een arts voor hartonderzoeken ). Na een week had ik een vakantie gepland staan, dus ben dan ook op vakantie geweest. Omdat het mij niet lekker zat, heb ik medio juni (tijdens vakantie dus) een CT scan laten maken voor nader onderzoek. In eind augustus (aan het einde van mijn vakantieperiode) heb ik weer een CT scan laten maken en daaruit bleek dat de nodus niet was gegroeid. Deze twee scans heb ik op cd-rom meegekregen om het hier in Nederland in mijn dossier te laten opnemen. Eenmaal teruggekomen in Nederland had ik de in juni nog gemaakte afspraak bij de longarts bij een Nederlandse ziekenhuis.
Ik heb de arts de gemaakte scans in het buitenland overhandigd. Nu zegt deze arts dat ik in de maand december moet terugkomen voor nog een CT scan om te kijken hoe het dan gaat. Ze geeft aan dat het dan pas duidelijk kan worden of de nodus in die tussentijd is gegroeid. Hierbij heeft zij aangegeven dat een nodus (indien tumor) 100 dagen nodig heeft om een eventuele groei te kunnen zien. Hierdoor wil zij dus in december eerst nog een CT scan maken. Ik vind dit raar. Ik heb toch al een CT scan gemaakt rond 13 juni. De tweede scan heb ik gemaakt op 25 augustus. Kunnen ze mij nou echt geen duidelijke informatie geven? Ik maak me behoorlijk zorgen en heb al een week nauwelijks geslapen.

Hiernaast ben ik ook behoorlijk pissig hoe met dit onderwerp werd omgegaan. Ik heb namelijk tijdens mijn afspraak gevraagd of dit kanker is en of er een stukje uit gehaald kan worden om hier meer zekerheid over te geven. Vervolgens kreeg ik doodleuk als antwoord dat dit niet mogelijk was omdat de nodule nu nog te klein is en dat bij het afhalen van een biopt het ook mogelijk kan zijn dat de nodule dan gemist kan worden en dat er dan groter schade aangebracht kan worden. Ik zou het namelijk ook graag willen verwijderen. Blijkbaar is naast de nodule van 7 mm ook nog andere nodules te zien van amper 2 mm. Het was dan ook volgens haar niet mogelijk om operatief dit te verwijderen (ze glimlachte en zei doodleuk: 1 long kan nog verwijderd worden maar 2 longen verwijderen kan natuurlijk niet, want u kunt niet zonder leven). U kunt begrijpen dat ik behoorlijk boos ben. Is dit nu namelijk wel kanker en krijg ik nu te horen dat ik te laat ben? Of moet ik aan iets anders denken hier?
Op mijn vraag: "Ik zou echt willen voorkomen dat ik later te horen krijg dat ik te laat ben geweest en dat er niets meer gedaan kan worden" kreeg ik het volgende antwoord: "Nou nee, u bent niet te laat, nee....niet echt". WAT MOET IK HIERMEE??
Is het wel/geen kanker? Ben ik nou wel/niet te laat??

Mijn situatie: Ik ben zelf 64 jaar oud. Ik ben rond mijn 25 ste begonnen met roken. Ik heb tot mijn 47ste gerookt. De laatste 17 jaar heb ik dus geen sigaret gehad.

Wat kan ik doen? Moet ik nu al een 2nd opinion aanvragen? Moet ik wachten? Moet ik actie ondernemen? ALSTUBLIEFT HELP!! Ik ben ten einde raad.

Reacties

 • SpiritSpirit Gebruiker
  Patientx,

  Wat is het toch slopend iets te weten maar niet precies wat. Neem contact op met uw huisarts misschien heeft hij al bericht van de longarts gekregen en kan hij u meer informatie geven.
  Een huisarts is er ook om u bij te staan op momenten dat u het moeilijk heeft dus ga met hem praten en spreek uw ongerustheid uit. Dat is beter dan in uw eentje zitten piekeren.

  Sterkte.

  Groetjes,

  Spirit
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik zelf heb ook een aantal long nodussen, ooit gelezen in een medisch verslag, vond t ook vreemd dat t nooit verteld is maar het is bij mij onschuldig door oude ontstekingen, soort litteken weefsel.
  Dit kan heel goed en komt geregeld voor.
  Maar zou ook met je huisarts overleggen wat @Spirit al schrijft.
  Die onrust is verschrikkelijk, sterkte!
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Beste Patientx,

  Heel vervelend dat je zo in onzekerheid zit. Ik zie dat je de vraag ook hebt gesteld aan een longarts op het forum. We hebben de vraag doorgestuurd. We wensen je heel veel sterkte.

  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn
Log in of Registreer om te reageren.