Medicijn - Trimbow

Goedemiddag lotgenoten ,

Vandaag bij de longarts geweest en ik krijg i.p.v Foster Nexthaler en Eklira , krijg ik Trimbow 87/5/9.

Het volgende vond ik zojuist op internet :
Trimbow is een nieuwe aerosol waarin een inhalatiecorticosteroïde (beclometason) wordt gecombineerd met twee luchtwegverwijders, het langwerkende beta-2-sympathicomimeticum formoterol en het parasympathicolyticum glycopyrronium. Hoewel goedkoper dan de afzonderlijke middelen, tonen gerandomiseerde onderzoeken geen klinisch relevant nut voor deze driedubbele combinatie, die ook voor een behandeling op maat meestal niet zal voldoen.

Dat vond ik op internet en dat vind ik toch een beetje vreemd dat ik dit medicijn krijg omdat ik juist een behandeling op maat nodig heb. Ik heb het medicijn nog niet geprobeerd, ik ga er vanavond mee beginnen en zal hier posten hoe het bevalt.

Zijn er mensen met ervaring met Trimbow ?

Groet Mark

Reacties

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Hoi Mark via de zoekfunctie kom je er meer topics over tegen. Ik heb t zelf heel kort gebruikt maar vond het niks. Het hiep me niet genoeg en het is ook lastig omdat je dan geen losse snelwerkende luchtwegverwijder meer hebt voor tussendoor. De meeste mensen stappen er weer vanaf en hebben liever los.
 • mark29mark29 Gebruiker
  Ik gebruik nu pas 1 dag Trimbow, mijn longen gaan er wel verder van open staan, kan dieper inademen. Wel iets last van bijwerkingen en meer slijm dan voorheen. Volgens mij mag je voor tussendoor nog steeds Ventolin gebruiken. Ik geef de Trimbow nog even de tijd.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Gewoon kijken wat voor jou fijn is en wie weet vind je het wel super. Das toch voor iedereen weer anders. Wat tussendoor betreft en als ik voor mezelf spreek kan ik met de foster spelen 2 tot 4x daags en in slechte tijden heel sporadisch 5x daags. Met de trimbow heb je dat niet en daar kun je niet ophogen in mindere tijden. Maar nogmaals niemand is t zelfde dus alleen maar mooi als je er baat bij hebt.
 • mark29mark29 Gebruiker
  Ik neem aan dat je per dag dan bedoelt 2x2 of 4x2 Foster, ik neem normaal gesproken 3x2 Foster en nog Eklira en Ventolin. Bij de Trimbow heb ik het idee dat de longen beter open gaan maar dat het minder goed beschermd dan de Foster, ik probeer het nog een paar dagen en anders ga ik weer terug op de Foster.
 • mark29mark29 Gebruiker
  Bij Foster zit 100/6 in , dat is 100 microgram ​beclometason en 6 microgram formoterol.
  Bij Trimbow zit er 87 / 5 / 9 , dat 87 microgram beclometason , 5 microgram formoterol en 9 microgram glycopyrronium (kortwerkende luchtwegverwijder) Dan is het op zich ook wel logisch dat de longen verder open gaan als je een puf neemt maar dat ze wel minder goed beschermd worden omdat je minder beclometason binnen krijgt, vandaar dat ik meer slijm.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Je kan verschillende puffers qua dosering niet één op één vergelijken. Bij de ene komt er meer daadwerkelijk in de longen terecht dan bij de andere. Sommige farmaceuten kiezen ervoor de dosering te vermelden die in de puffer per dosis zit, andere de dosering die daadwerkelijk je longen bereikt.
 • mark29mark29 Gebruiker
  @Daantje, heb je daar ook bewijs voor ? Ik kan me dat niet voorstellen namelijk.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #8 edited augustus 2019
  Ik zit meest van tijd op 3 x 2 foster en 2x daags eklira. Had bricanyl omdat ik slecht reageer op ventolin maar heb er sinds kort atrovent bij. Heb nu AB en pred dus het gaat evengoed op en af.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  mark29 schreef: »
  @Daantje, heb je daar ook bewijs voor ? Ik kan me dat niet voorstellen namelijk.

  Kijk hier maar onder de verschillende merknamen en de dosering en afgegeven hoeveelheid

  https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/f/formoterol_budesonide
 • mark29mark29 Gebruiker
  @Stefanie, ja het blijft lastig , zo te horen heb je het ook flink te pakken. Veel sterkte.

  @Daantje , ik had gekeken naar wat er daadwerkelijk in zit en dat hier opgeschreven. De naam van de puffer hoeft niet gelijk aan de hoeveelheid afgegeven dosis te zijn (daar heb je gelijk in) maar in dit geval is dat wel zo. Maar evengoed bedankt voor het meedenken, daar gaat het uiteindelijk om.

  @ iedereen, waarschijnlijk ga ik weer terug op de Foster Nexthaler en de Eklira, voel me teveel kortademig maar ja dat was bij de Foster ook al zo maar dan wat minder slijm ophoesten. Het is en blijft een lange lastige strijd, 24 september weer naar een nieuwe longarts die gespecialiseerd is op het gebied van astma.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Dank je en jij ook sterkte
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Hoe gaat t nu ?
 • mark29mark29 Gebruiker
  Ik ben gestopt met de Trimbow, dit medicijn maakte de longen bij mij wel open maar dat is voor korte duur en voor de rest heb ik veel meer slijm als ik dit medicijn gebruik, ondanks dat ik de Foster er gewoon nog bij gebruikte. Kortom zonder Trimbow ben ik beter af dan met Trimbow.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Heel veel mensen stoppen er weer mee.
Log in of Registreer om te reageren.