E-peuk

StefanieStefanie Gebruiker
edited 27 augustus in Longnieuws
Amerikaan mogelijk eerste dode door longziekte na roken e-sigaretten
In de Amerikaanse staat Illinois is een man overleden die een ernstige longziekte ontwikkelde door het vapen. Daarmee is hij vermoedelijk de eerste Amerikaanse dode die is overleden door e-sigaretten. De exacte leeftijd van de man is niet bekendgemaakt. Volgens Sky News was hij tussen de 17 en 38 jaar oud.
Vorige week maakten de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bekend dat er in de VS zeker 193 mensen zijn met ernstige luchtwegaandoeningen als gevolg van het vapen. In veel gevallen gaat het om tieners en jongvolwassenen. Wetenschappers van de CDC weten nog niet of de longproblemen het gevolg zijn van de apparaten die vapers gebruiken of bijvoorbeeld van specifieke ingrediënten die worden toegevoegd aan de e-sigaretvloeistof.
De Washington Post berichtte dit weekend over een 20-jarige jongen uit de staat Utah die deze zomer ernstig ziek werd – volgens zijn artsen door het gebruik van e-sigaretten. Alexander Mitchell had twee beademingsapparaten nodig om in leven te blijven. Hoewel de jongen inmiddels redelijk is hersteld, is zijn longcapaciteit met een kwart afgenomen. Ook heeft hij problemen met zijn kortetermijngeheugen.
Bron: bnnvara.nl

Een longpatiënt uit de Amerikaanse staat Illinois is afgelopen week overleden door een ziekte die vermoedelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten, meldt ABC News. Dit zou het eerste overlijdensgeval als gevolg van ziekte door elektronische sigaretten zijn.
De lokale gezondheidsdienst van Illinois meldde het overlijden, maar gaf geen details als de naam, leeftijd, afkomst en datum van het overlijden van de patiënt.
193 mensen uit 22 Amerikaanse staten zouden momenteel aan zware luchtwegaandoeningen als gevolg van elektronische sigaretten lijden, melden autoriteiten.
Of de ziekten daadwerkelijk door e-sigaretten worden veroorzaakt, is nog niet definitief vastgesteld en wordt nog onderzocht. Wel zijn alle 193 patiënten gebruikers van elektronische rookwaren en is uitgesloten dat het infectieziektes betreft.
Mogelijk gevaar e-sigaretten nog niet vastgesteld
Er zijn nog altijd veel verschillende opvattingen en studies over het mogelijke gevaar van e-sigaretten. Zo beweerde een Britse studie uit 2015 nog dat de elektronische rookwaren 95 procent minder gevaarlijk zijn dan normale sigaretten.
In 2018 stelde een onderzoek echter dat de e-sigaret mogelijk schadelijker zou zijn dan eerst werd vermoed, omdat bepaalde stoffen in de dampen van een e-sigaret immuuncellen kunnen beschadigen.
Eerdere studies wijzen ook op onder meer het mogelijk beschadigen van bloedvaten en het hinderen van wondgenezing. Wetenschappers vonden ook sporen van lood en andere giftige metalen in dampen van e-sigaretten.
Bron www.nu.nl

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  #1 edited 26 augustus
  Waarschijnlijk drugs @Stefanie gekocht van dealers op de hoek van de straat. THC/Wietolie. Het betreft iig. geen reguliere eliquid.
  .
  Vloeistoffen op olie basis verdampen kan idd. ernstige longschade geven.

  Morgen zet ik hier wat linkjes over hoe het werkelijk zit.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  193 mensen aan de drugs??
 • ballingballing Gebruiker
  #3 edited 28 augustus
  @Stefanie

  1. Ik maak ernstig bezwaar tegen de titel van dit draadje: Deze is misleidend!
  In de eerste plaats kennen e-sigaretten geen peuken en bijbehorend zwerfafval en in de tweede plaats suggereert het een relatie met het roken van tabak.
  Zoals iedereen weet produceert een e-sigaret geen rook maar damp en dat zijn twee verschillende zaken.
  Dampen heeft niets met roken te maken. Er komt geen verbranding (rook!) en tabak aan te pas.
  Als Jantje op Pietje lijkt, betekend dat niet dat Jantje ook Pietje is.
  De titel zou passen bij een sensatiekrant als de Telegraaf, nu.nl of de NPO.

  2. Extreemlinkse websites als joop.nl zijn niet bepaald betrouwbare informatiebronnen.
  Het is al erg genoeg dat we gedwongen worden daaraan mee te betalen.

  3. Nu.nl heeft het over het "roken" van e-sigaretten en geeft daarmee blijk geen enkele basiskennis te hebben over het onderwerp maar enkel gaat voor de suggestieve sensatie en clickbites.
  Bovendien komt in het oorspronkelijke persbericht van het volksgezondheidsministerie van Illinois meerdere malen het woord "waarschijnlijk (probably)" voor en wordt met nadruk gezegd dat nog veel onderzoek gewenst is.
  De vermelding van nu.nl dat de gevallen verspreid zijn over 22 staten is pertinent onjuist. Het gaat om drie aangrenzende staten: Illinois, Wisconcin en Iowa.
  De aangehaalde Britse studie van Public Health England uit 2015 is onlangs nog geupdate maar de conclusie blijft fier overeind: Dampen is 95% minder schadelijk dan roken!
  De andere door nu.nl aangehaalde studies zijn door meerdere studies onderuitgehaald en 1 daarvan is zelfs door de auteurs teruggetrokken. Ook dat melden de MSM niet.

  3. Zonder uitzondering lijden alle patiënten aan lipoid pneumonie. De enige bekende oorzaak daarvan is het inademen van dampen afkomstig van vloeistoffen op olie basis. Elke longspecialist weet je dat te vertellen.
  Alle reguliere e-vloeistoffen voor het gebruik in e-sigaretten zijn op water/alcoholbasis en zijn in de EU en de VS veilig bevonden evenals de gebruikte ingrediënten.
  Als de damp uit e-sigaretten inderdaad deze gevolgen zou genereren dan zouden inmiddels miljoenen gebruikers zijn overleden.
  Er zijn wereldwijd ongeveer 80 miljoen gebruikers.

  4. De 193 slachtoffers zijn aangetroffen in het gebied van drie aangrenzende staten in de VS.
  Een bekende strategie van drugsbenden is dat zij hun activiteiten spreiden over verschillende (aangrenzende) staten aangezien daar ook verschillende wetgeving en politie/justitie van kracht is.


  Conclusie kan niet anders zijn dan dat er met de vloeistof is geknoeid en dat blijkt ook uit nieuwe informatie.
  Wietolie/cannabisolie!
  Het gaat dus om drugs, drugs en nog eens drugs.......... en niet om e-sigaretten!
  Dat wordt dan weer niet gemeld door de MSM.
  En zo wordt de argeloze burger door misleidende desinformatie weer een bepaald richting in geduwd.
  Alles in het belang van de Overheid en de farmaceutische- en tabaksindustrie want die hebben enkel belang bij het in diskrediet brengen van de concurrentie.

  Voor meer informatie:
  (Helaas in het Engels aangezien het in Amerika plaatsvind en daar wordt nu eenmaal Engels gesproken. De heestende wetenschappelijke taal is ook Engels. Sorry @Gwenny) bv townhall.com

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Sodeju had je wat tijd over? /:)
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik vind het woord e-sigaret(ten) meer relatie met tabak suggereren dan peuk. Moet je het ook geen sigaret noemen ( meermaals ).
 • ballingballing Gebruiker
  @Stefanie
  Helaas kennen de meeste mensen alleen het woord "e-sigaret".
  Dat heeft de anti-damplobby (overheid en gezondheidsindustrie) al voor elkaar gekregen.
  Ook het feit dat de Brusselse lobby (EU) het voor elkaar heeft gekregen dat een product waarin geen tabak voorkomt, toch onder de tabakswetgeving is terechtgekomen, niet echt heeft geholpen.

  Zelf geef ik de voorkeur aan het Nederlandse "dampen"
  Voor jongeren is "vaping" weer meer begrijpelijk.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik ben oud dus noem ik het een e-peuk ;)
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  @Balling is niet erg alleen externe links mogen we niet op de site zetten, kan je dit anders doen ajb?
 • ballingballing Gebruiker
  @Gwenny

  Hoe bedoel u?
  Wat zouden dan interne links zijn?
 • ballingballing Gebruiker
  Stefanie schreef: »
  Ik ben oud dus noem ik het een e-peuk ;)

  Iig. oud genoeg om eigenwijs te zijn............................... :D
 • ReuzenkakatoeReuzenkakatoe Moderator
  Het navolgende schrijf ik strikt als privépersoon, en nadrukkelijk niet als moderator van het Longforum.

  Ik sta volledig achter @balling in deze. Ik damp zelf al meer dan vier jaar en mijn huisarts en longarts zien daar geen probleem in. Er zijn miljoenen dampers. Als er echt structureel iets aan de e-sig en vloeistof zou mankeren dan zou je veel meer slachtoffers verwachten. Zeker omdat de FDA en de tabaksfabrikanten elk incident zover mogelijk zullen uitmelken. Ik herinner me één soortgelijk geval een paar jaar terug in Engeland. De patiënt vertelde de artsen dat hij zelf olie had bijgemengd. Of dat THC, CBD, smeerolie of hydraulische olie was, werd niet vermeld. Alles is mogelijk. Zie de nieuwste rage onder de Britse jeugd: kliko's in brand steken en met hun kop erboven gaan hangen. Het brandende plastic bevat een ingrediënt waarvan ze een kick krijgen. In Amerika denk ik dan meteen aan dealers die opzettelijk verontreinigde e-vloeistof verkopen. In Nederland heb je dat niet of nauwelijks, omdat dampen hier legaal is en de vloeistof van goede kwaliteit en relatief goedkoop is. Gelukkig benadrukken de Amerikanen dat er meer onderzoek nodig is voordat er conclusies kunnen worden getrokken. Goed gedaan Balling.
 • ReuzenkakatoeReuzenkakatoe Moderator
  balling schreef: »
  @Gwenny

  Hoe bedoel u?
  Wat zouden dan interne links zijn?

  @balling
  Ik denk dat @Gwenny doelt op het doorlinken naar volledige artikelen op externe websites. Het is tegenwoordig gebruikelijk (of misschien zelfs vereist?) om in plaats van de link een korte samenvatting te geven.
 • ballingballing Gebruiker
  #13 edited 27 augustus
  Reuzenkakatoe schreef: »

  Ik damp zelf al meer dan vier jaar

  Krijg nou wat!
  Wist ik dat al of heb ik iets gemist?
  Laat Mr. Michael dat niet weten.

  Nu je de FDA aanhaalt:
  Het verhaal van Scott Gottlieb, de laatste directeur van de FDA die eerst redelijk positief stond t.a.v. dampen en plotseling een draai maakte van 180º en regelingen invoerde die zowat de gehele vapingindustry in de VS dreigt te verwoesten, vervolgens z'n ontslag indiende om enkele maanden daarna CEO van Pfizer te worden.
  (Fabrikant van nicotinepleisters, kauwgums, pillen en.........chemokuren).
  Nu heeft de FDA een trackrecord wat corruptie aangaat (drugsverbod!) maar zo zout heeft men het zelfs in Amerika zelden gegeten.
  In Europa is het trouwens niet veel anders.
  Daar heeft de gezamenlijke lobby van de farmaceutische- en tabaksindustrie het bij de Europese Commissie gedaan gekregen om het dampen onder de tabakswetgeving te schuiven zonder dat er maar ook een grammetje tabak aan te pas komt. TPD (Tobacco Product Directive).
  Het beruchte artikel in die wet waar het dampen als tabaksproduct wordt aangemerkt is zelfs letterlijk overgenomen uit een memo van die lobby). En de gehele gezondheidsindustrie loopt daar als makke schapen achteraan, bang dat men is subsidies en funding mis te lopen.
  De eerste wet die de Britten na de Brexit gaan afschaffen, is de TPD.
  Het Britse beleid is Evidence-based, het Europese is Intrest-based.

  Het zou het Longfonds sieren alle banden met de commercie te verbreken, wil men nog enige geloofwaardigheid behouden.

  Wat die links aangaat:
  Ik heb nu geen tijd om dat allemaal te vertalen en als wetenschappelijk vertaler ben ik al helemaal niet in de wieg gelegd. Ik zal kijken wat ik in de komende dagen kan doen.
  Het is overigens wel raar dat er niet extern mag worden doorgelinkt aangezien het grootste gedeelte van de wetenschappelijke literatuur in het Engels is.
  Anders wordt je afhankelijk van Nederlandstalige persberichten en die zijn, zacht uitgedrukt, niet altijd even correct (Zie het bericht op nu.nl).

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Gwenny schreef: »
  @Balling is niet erg alleen externe links mogen we niet op de site zetten, kan je dit anders doen ajb?

  Sinds wanneer? We zetten toch vaak linkjes neer? Trouwens ik had ook 2 linkjes geplaatst en dat is opeens veranderd in teksten.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  balling schreef: »
  Stefanie schreef: »
  Ik ben oud dus noem ik het een e-peuk ;)

  Iig. oud genoeg om eigenwijs te zijn............................... :D

  Ik heb alleen maar meningloos en oordeelloos 2 linkjes geplaatst meer niet he.
 • ballingballing Gebruiker
  #16 edited 27 augustus
  Stefanie schreef: »
  balling schreef: »
  Stefanie schreef: »
  Ik ben oud dus noem ik het een e-peuk ;)

  Iig. oud genoeg om eigenwijs te zijn............................... :D

  Ik heb alleen maar meningloos en oordeelloos 2 linkjes geplaatst meer niet he.

  Da's maar al te goed want anders.................... :D
  Je kan wat dat aangaat zo toetreden tot de redactie van De Telegraaf.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  :-?
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Reuzenkakatoe schreef: »
  balling schreef: »
  @Gwenny

  Hoe bedoel u?
  Wat zouden dan interne links zijn?

  @balling
  Ik denk dat @Gwenny doelt op het doorlinken naar volledige artikelen op externe websites. Het is tegenwoordig gebruikelijk (of misschien zelfs vereist?) om in plaats van de link een korte samenvatting te geven.

  Yes dat bedoel ik!
Log in of Registreer om te reageren.