Voorzetkamers lekken!

Hallo allemaal,

Ik gebruik Fostair, salbutamol en ipratropiumbromide via een voorzetkamer. In eerste instantie met de OptiChamber Diamond (Philips). Nu 4 maanden gebruik viel het me op dat de kamer lekt bij de aansluiting met de inhaler. Als ik het medicijn in de voorzetkamer spuit, onstaat er een 'medicijnwolkje' buiten de voorzetkamer aan de kant waar de inhaler erin zit. Met Fostair zag ik het het ergst. De LVP en de longarts heb ik het laten zien, en die zeggen dat het niet goed is. Ik ben nu alles behalve onder controle maar de longarts heeft nu dus geen idee hoeveel medicijn ik binnenkrijg.
Dus bij de apotheek geweest en een nieuw exemplaar van de Optichamber gekregen - zelfde probleem maar ietsje minder. Maar ik vermoed dat dat in de loop der tijd gauw erger wordt. Met de apotheker ook de oude en de nieuwe OptiChamber nagelopen maar niks gevonden qwa lekje of aansluitproblemen.... Dus ik wilde de Aerochamber proberen.
Ik kon geen ander merk (de Aerochamber) vergoed krijgen, daarover loopt nog gedoe met de verzekeraar (altijd hetzelfde liedje). Dus zelf maar de Aerochamber op internet besteld, ik ben namelijk al zo lang aan het tobben met instellen en het helemaal zat. Maar nu raad je het al... ook hierbij precies hetzelfde verhaal.
Ik weet niet meer waar ik nu heen moet of wat ik moet doen. Het is toch te bizar voor woorden?
Daarom mijn vraag - is er iemand die dit herkent, of aan de hand heeft (gehad)? Bestaan er nog andere voorzetkamers / oplossingen voor aerosol toedoenen met 'doorademen'? Help!

Reacties

 • josie87josie87 Gebruiker
  Ik heb het gefilmd: https://youtu.be/xp_g8vbpsws
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Je video is privé en niet beschikbaar. Ik herken het niet maar gebruik de aerochamber alleen voor ipratropium en atimos. Als je het al hebt bij een nieuwe dan komt het niet door uitlubberen ofzo. Zit je puffer er goed in? Je kan de vortex voorzetkamer nog proberen.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik heb gemerkt als ik de foster niet helemaal secuur in de aerochamber doe dat er dan inderdaad wat medicatie lekt. Net nog een keer getest maar heb het nu niet en gister zag ik het inderdaad wel, wellicht omdat ik niet helemaal helder was toen.
  Ik heb het ook alleen bij de foster gemerkt, dus wellicht moet je hem er echt wat beter in stoppen en heb je het dan niet meer.
  De foster is van alles wat ik heb gebruikt ook de krachtigste dus ik denk dat het daarom bij die meer opvalt.
 • josie87josie87 Gebruiker
  Kunnen jullie hem nu wel zien?
  En ik heb inderdaad echt heel diep erin geduwd, verder kan niet. De apotheek constateert het ook keer op keer met diverse Optichambers en verschillende examplaren Fostair en Ipra.
  Verder klopt het inderdaad dat de Fostair meer druk heeft, dat voel/hoor je heel erg. Maar ook daarbij heeft de fabrikant van de Aerochamber (die ik net belde) gezegd dat die probleemloos zou moeten werken met de Fostair.
  De apotheker zegt dat inderdaad dat ik ook de Volumatic nog kan proberen, en zoals hier gezegd de Vortex.
  Maar het wordt echt een dure (en ongezonde...) 'hobby' zo..
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Ik heb het met de Aerochamber ook gehad. En ik denk dat het bij mij komt omdat de voorzetkamer te lang is gebruikt. Waardoor de rubberen ring slap wordt. Ik heb een nieuwe genomen en nu is het weer goed.

  Wat ik ook weleens heb gemerkt dat sommigen mondstukken moeilijker erin gaan. Dan moet je echt flink duwen. Kan niet zeggen welke, want je krijgt soms verschillende merken van de apotheek.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  nee, ik herken het niet
  gebruik foster en serevent met arochamber
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #7 edited augustus 2019
  Het zal wel aan mij liggen maar zie niks aan t filmpje dat er iets lekt, of ben ik nu kippig en kijk ik verkeerd, tis zo kort en zie niks bijzonders gebeuren
  Weet niet eens waar t moet lekken dan, voorkant bij mond of achterkant ingang?
  Zal er eens op letten.
 • josie87josie87 Gebruiker
  Aan de achterkant bij de medicijn ingang. Het is heel lastig te filmen met maar 1 hand voor de medicijnen, maar je ziet het gelijk aan het begin van het filmpje. Helderheid iets hoger is duidelijker :)
  Die van het filmpje heb ik sinds gister. Dus daar is het aanwezig maar nog niet zo erg als de oude. De oude wordt helaas opgestuurd dus dat kan ik niet laten zien. Dus nieuw/oud maakt niet uit en ze zouden toch een jaar moeten gaan.. of gebruiken jullie ze sowieso korter?
  Ik heb nu een Vortex besteld..
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @josie87 voorzetkamers zijn gemaakt op 4 pufjes per dag dan gaan ze een jaar mee, dus bij 8 pufjes per dag heb je er al 2 nodig en zo verder. Maar je krijgt er vaak maar max 2 van de zorgverzekeraar, tenzij je een apotheek hebt die een vieze aerochamber niet vindt kunnen moet je ze dus zelf bijkopen. Ik heb vorig jaar wel bijna een jaar met die van mij gedaan en hij was ook niet echt uitgelubberd. Ik kreeg uiteindelijk in december een nieuwe in het ziekenhuis, omdat hij te vies was (pufte tot 16x per dag dus best logisch dat hij na 11 maanden enorm vies is!).
  De vortex geeft overigens niet aan of je goed inhaleert dan weet je het alvast:)
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik heb t ook wel ns gezien met m'n foster dat er een wolkje ontsnapt.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik vind het filmpje niet duidelijk maar houd je je puffer niet vast tijdens het inhaleren? Dan blijft ie er misschien beter inzitten. Ik zou je hele inhalatietechniek eens laten controleren bij de apotheek of longverpleegkundige.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Daantje, dat maakt niet uit. Ik hou de puffer altijd vast en zag evengoed een wolkje de lucht ingaan.
 • josie87josie87 Gebruiker
  Bedankt voor de reacties. Het aantal pufjes kan natuurlijk ook uitmaken, dat we daar niet aan dachten... Ik gebruik inderdaad de laatste tijd tussen de 6 en 18 pufjes per dag... Wel heel raar dat niemand van de apotheek dat aangeeft, en nog sneuer dat je er idd maar 1 of 2 per jaar vergoed krijgt (ik 1).
  Verder heb ik probeert om wel en niet de puffer vast te houden maar dat maakt eigenlijk niet uit en is ook best lastig haha, 1 hand voor de aero chamber en de andere ben ik kwijt om de puffer in te drukken die ik dan dus inderdaad ook beethoudt met mijn duim onder en mijn wijsvinger om te drukken.
  Mijn inhalatietechniek is pas helemaal doorgesproken met de LVP, en dat is dus ook dat we ondanks correcte techniek voor het eerst vaststelden dat hij lekt.
 • josie87josie87 Gebruiker
  ps. de vortex heeft dus geen fluitje oid of een flapje wat beweegt? maar meestal adem ik 5x (langzaam!) in en uit per pufje dus dan heb ik denk ik wel alles binnen.
  Wat me wel handig lijkt van de vortex, voor zover ik op de plaatjes keek, is dat de puffer aansluiting anders is. Die van de Optichamber en de Aerochamber zijn qwa rubber en vorm precies hetzelfde (alleen andere kleur). De vortex leek op de foto's anders. Ben benieuwd.
 • Mamv2Mamv2 Gebruiker
  Hier gebruik ik al jaren de foster en salbutamol met de aerochamber. Het is mij nog nooit opgevallen. Mijn zoon puft seretide en salbutamol met de aerochamber maar bij hem is het mij ook niet opgevallen.
  Qua garantie zijn ze ook niet top hoor, de vorige van mijn zoon was binnen een half jaar kapot. Althans de ring aan de achterkant lubberde, ik kreeg ook geen nieuwe en garantie was het ook niet volgens hun. (De mijne was op dat moment een jaar oud en zelfs die lubber niet zo erg). Na al het gedoe heb ik zelf maar een nieuwe aangeschaft.
  Ik hoop dat dat ze bij jou wat coulanter zijn.
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Het filmpje kan ik niet zien, maar ik vermoed dat ik begrijp wat je wilt laten zien.

  Mijn ervaringen met voorzetkamers
  Volumatic
  Deze lekt nooit bij mij.
  Aerochamber
  Vooral met de eerste exemplaren had ik goede ervaringen. Het lekken herken ik van de laatste twee exemplaren. Bij de laatste die ik gebruikte, viel bij veelvuldig uiteindelijk dat zwarte dingetje aan de achterkant er telkens uit. Dus nog meer lekken.
  OptiChamber
  Hierbij komt de puf er aan de voorkant direct uit als ik eerst de puf erin spuit en daarna pas mijn mond om de voorzetkamer doe. Kwam ik bij toeval achter.

  Bij lekkende voorzetkamers ben ik extra alert op tijdige vervanging. Als de voorzetkamer teveel lekt, pak ik bij twijfel een extra puf en/of inhaleer ik zonder voorzetkamer als ik daarvoor voldoende kracht heb.

  De Vortex is al aangegeven als alternatief en heb je al besteld als ik het goed las.
  Meer ken ik er niet.
  Hopelijk werkt de Vortex naar wens.
 • Wik2001Wik2001 Gebruiker
  Ik heb de vortex en bij mij lekken de dosisaerosollen (ook bij de aerochamber).
Log in of Registreer om te reageren.