krijg niet het medicijn wat de longarts voorschrijft.

Schapie70Schapie70 Gebruiker
Ik gebruik al jaren Arovent wat mij prima beviel sinds vorig jaar december krijg ik een generiek iprotropiumbromide. Met de Atrovent had ik aan 4x per dag 2 pufjes genoeg nu met die generiek moet ik er 4x per dag 4 pufjes nemen. Overleg gehad met me apotheker en die zei dat hij aan handen en voeten gebonden is door de zorgverzekering ondanks dat me longarts zegt dat het een medische noodzaak is. Hij moet aan die 5% norm voldoen van patiënten met medische noodzaak als hij daarboven komt moet hij het terug betalen. Heb daarna me zorgverzekering gebeld en het aan hun voorgelegd over die 5% norm wat volgens hun klopt. Ik vind dat niet gepast voor een zorgverzekering dat bewijst volgens mij maar eens dat ze boven de specialist staan. Ik hoop dat hier concrete afspraken over gemaakt kunnen worden en dat de politiek maar in moet grijpen.

Reacties

 • ThirzaThirza Gebruiker
  De apotheker vertelt niet de hele waarheid dus. Als er noodzaak is om het originele medicijn te nemen, kan de longarts dit op het recept zetten en dan moet de apotheker dit meegeven.
  Ik had hetzelfde met de Xyzal tabletjes, eerst moest ik die opeens zelf gaan betalen en kreeg dan 9 euro terug. Maar de longarts heeft op het recept gezet dat ik beslist de Xyzal moet hebben en niet het generieke medicijn, dat doet bij mij nl. helemaal niets. En je kunt ook bijv. alergisch zijn voor de andere hulpstoffen. Dus bij de longarts aankaarten als je er weer bent of als je hem/haar kunt bellen. Je hebt er recht op!
 • MillyMilly Schrijver
  #2 edited 25 april
  Volgens mij moet de apotheek een medicijn uitgeven als er medische noodzaak via een specialist gerapporteerd wordt. Bij mij geldt dat voor de Foster, reageer verkeerd op n stofje van t generieke, krijg t prima geleverd steeds door apotheek. En vergoed, geen probleem!
  Als jij dubbele dosis nodig hebt, zal t voordeel voor de zorgverzekering toch ook niet zo groot zijn omdat je twee verpakkingen generiek gebruikt tegen een van een merk.. Maar ja, soms is t moeilijk te begrijpen allemaal. Voor jou is t alleen extra puffen nu, heb je last van de hogere dosering? Dan is t niet heel erg denk ik.
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Beste Schaple70,

  Als je arts ‘medische noodzaak’ op het recept heeft vermeld moet de verzekeraar je medicijn vergoeden. Krijg je toch een ander medicijn mee dan kun je op onderstaande link een stappenplan en voorbeeldbrief vinden wat je dan zelf kunt doen in die situatie:

  https://www.longfonds.nl/zeker-van-uw-medicijn-inkoop-en-beleid

  We hopen dat dit je verder helpt.

  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn.
Log in of Registreer om te reageren.