Meer last van astma aanvallen en kortademigheid na stoppen met roken

Hallo!
Ik heb 7 jaar lang best aardig, ongeveer klein pakje per dag, gerookt vanaf mijn 16e. Inmiddels ben ik 22 en heb ik al een jaar steeds vaker last van benauwdheid en kortademigheid. Sinds ik in Miami woon ben ik gestopt met roken, dit is al bijna twee maanden, maar mijn astma en kortademigheid aanvallen zijn de laatste twee weken alleen maar erger geworden. Ik maak mij ernstige zorgen en ik lees een hoop rampverhalen van mensen die decenia lang gerookt hebben en waarbij COPD is geconstateerd. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik erg weinig last heb van slijm ophoesten, geen dikke klodders in elk geval. Nu vroeg ik mij af of deze zorgen terecht zijn of dat ik vermoedelijk gewoon een aantal maanden geduld moet hebben voor ik daadwerkelijk long herstel opmerk. Ook krijg ik de indruk dat het subtropische klimaat, met airco's en dergelijke niet meewerken, klopt dit?
Alvast bedankt voor uw deskundige advies. Een ding is zeker, ik zal nooit meer een sigaret aanraken.

Vriendelijke groet,

Henk van Kampen

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  In sigaretten zitten luchtwegverwijdende stofjes wat ervoor zorgt dat je tijdens het roken minder last hebt van je longen. Het kan zijn dat je nu tijdelijk meer last hebt. Ook airco is vaak niet gunstig en de overgang van warm naar koud ook niet. Welk klimaat voor jou gunstig is, is erg persoonlijk.
 • Henk22Henk22 Gebruiker
  Zoiets las ik al inderdaad. Ik hoop alleen niet dat ik op deze leeftijd al met COPD te maken heb. Ik ben gewoon erg bang dat wat ik nu ondervind chronisch is..
  Dank voor uw reactie.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Precies wat Daantje zegt ja en in geval van blijvende zorgen kan je altijd naar een arts gaan om je te laten checken.
  Ik denk dat je lichaam nog even tijd nodig heeft om te wennen aan het leven zonder roken. Als je niet zo goed tegen vochtig weer kan dan kan dat ook invloed hebben inderdaad, net als de airco’s, maar dat verschilt per persoon wat voor jou ideaal is. Ik zit bijvoorbeeld in de zomer met de deur dicht en de airco aan (mede vanwege rokende en barbeknoeiende buren) en afgelopen jaar was de zomer hier droog en knapte ik behoorlijk op:)

  Van wat ik heb gelezen is de kans dat je nu al COPD hebt ontwikkeld klein. Het is wel goed dat je gestopt bent met roken en hopelijk houd je het vol:)
 • Henk22Henk22 Gebruiker
  Oke, hopelijk heeft u gelijk. Ik ben nog jong dus hopelijk zal ik op de langekorte termijn, zeg twee a drie maanden, toch wel duidelijk verschil merken. Stoppen met roken kan onmogelijk slechter voor je zijn dan doorgaan lijkt me zo..
  Dank voor uw reactie.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Stoppen met roken is inderdaad altijd beter dan doorroken:) hopelijk is je astma snel weer stabiel!
 • AmatiaAmatia Gebruiker
  @Henk : heel goed dat je gestopt bent ! Weet als ervaringsdeskundige dat Je lichaam heeft inderdaad even tijd nodig om er aan te wennen. En ook aan het andere klimaat en de airco's.
 • Henk22Henk22 Gebruiker
  Misschien is het ook naïf om te verwachten dat, na zeven jaar toch aardig roken, ik nergens meer last van heb na 6 weken gestopt te zijn.. Ik ga gewoon proberen ondanks het beklemmende weer en de zeer onaangename astma aanvallen toch langzaam het hardlopen op te pakken om het herstel ietwat te stimuleren.
  Jullie stellen mij in ieder geval enigzins gerust. Dankjulliewel!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Misschien kan je beter wandelen als je zoveel aanvallen hebt, althans ik heb geleerd dat je beter geen cardio kan doen rondom aanvallen.
  Succes met geduld hebben!
 • Henk22Henk22 Gebruiker
  Ik gebruik nu zo'n pufje voor ik ga sporten om een aanval voor te zijn. Iemand die weet of dit verstandig is of juist absoluut niet slim voor het herstel?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ja medicatie voor het sporten kan bevordelijk zijn:)
  Heb je niet een schema wat je in slechtere periodes moet aanhouden? Dat je bijvoorbeeld standaard 4x puft oid om weer stabiel te worden en daarna afbouwt?
 • Henk22Henk22 Gebruiker
  Dat is het hele ding, toen ik vijftien was had ik nog helemaal gen last van astma. Ik heb dit pufje vorig jaar in Thailand gekocht. Daarom maak ik mij zorgen. Ik was kern gezond.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Waarom ga je niet even naar je huisarts en vragen of je eventueel kan puffen? Zelf een pufje kopen in zo'n land lijkt me zeer onverstandig. En is het nog wel goed na een jaar? Wat voor pufje is het?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Slechtere periodes horen helaas bij astma. Ik zou inderdaad contact opnemen met je eigen arts ook al zit je in het buitenland en de situatie uitleggen en overleggen hoe nu te handelen. Wellicht een arts in Miami opzoeken en je laten controleren?
  Ik zou zelf niet zomaar een pufje in Thailand kopen en altijd via de apotheek doen, maar heb je salbutamol gekocht?
  Bij de meeste pufjes wordt het afgeraden om 3 maanden na openen nog te gebruiken, dus check even of je nog binnen die grens zit:)

  Ik heb ook pas 1,5 jaar last van mijn astma en helaas heb ik meteen een ernstige vorm en is het ook nog eens instabiel en lastig onder controle te krijgen, maar ook ik heb betere periodes en mindere periodes. Zodra ik verkouden ben, heb ik meer last van mijn astma bijvoorbeeld.
  Het kan ook dat je longen erg moeten wennen aan het nieuwe klimaat en dat je astma daardoor wat meer opspeelt of toch door het stoppen met roken. Contact opnemen met een arts is in ieder geval nooit slecht en dan kan je goed overleggen met iemand die jouw situatie kent (als je naar je arts in nl belt). Sterkte!
Log in of Registreer om te reageren.