is een vlugge check van huisarts voldoende bij astma? Of moet je naar een longarts?

Ik heb al op mijn 16e met krastjestest allergieën voor diverse boompollen en grassen bevestigd gekregen. Inmiddels 43 jaar, en naast histamineremmers en neusspray bleeeeeef ik maar hoesten dit voorjaar; nu al ruim 4 weken.

Eerst verwijzing naar de allergoloog gevraagd omdat ik meer wilde weten over de mogelijkheden van desensibilisatie. Ik kan 1 april terecht. Maar omdat het hoesten niet wegtrok, afgelopen week gevraagd wat daar nog aan te doen is. Na telefonisch spreekuur met een huisarts (niet mijn vaste; deze probeer ik altijd te vermijden omdat ze gehaast is en altijd heel veel voor je invult wat vaak mis gaat) moest ik een longfunctietest bij de assistente doen en daarna zou ik ventolin krijgen. De longfunctietest gaf geen extreme feiten geloof ik, maar er werd me verder niets uitgelegd of gevraagd. Nu heb ik ventolin, en ik heb inmiddels ook het idee (nu ik er meer over lees) dat dat hoesten en wat andere klachten echt astma is. Maar echt goed onderzoek is er verder niet gedaan en ik krijg verder ook geen info. Is dit nu voldoende om een goede behandeling te krijgen tegen mijn klachten, of moet astma door een specialist worden vastgesteld? Juist omdat de longfunctietest zo weinig beeld gaf, vrees ik dat het plaatje een beetje onderschat wordt, en ik vind die stoffige ventolin best wel een ramp om in te nemen: steeds als het poeder in mijn keel komt, stokt automatisch het inhaleren. Ik voel me er niet veel beter mee, al helpt het een beetje qua hoesten. Ik ben gewoon na wekenlang hoesten behoorlijk uitgeput en het doet ook pijn op mijn borst met ademen; ook met ventolin wordt ik niet fitter. Moet ik alles weer aanzien en afwachten, of doe ik er slimmer aan ook een verwijzing naar een longarts te vragen? Met alle wachttijden ben ik zo weer een maand verder, en als ik zelf eerst braaf ga zitten wachten of het ECHT niet meer gaat, dan duurt het daarna nog zo lang...

Reacties

 • LisanLisan Gebruiker
  Hoi zeebries, wat vervelend dat je zo aan het hoesten bent.
  Om zekerheid te krijgen is denk ik een bezoek aan de longarts nodig, wellicht met een provocatietest.
 • zeebrieszeebries Gebruiker
  Bedankt voor je reactie. Ik heb veel familie met astma en dat heeft mij altijd een heel vertekend beeld gegeven: in de jaren 80 van die rokers met jeukerige gezichten en rode ogen die de hele tijd piepten; ik dacht dat astma ook altijd draaide om acute aanvallen. Dus dat betrok ik niet op mezelf, maar inmiddels heb ik al een aantal jaar oplopende klachten (terugkerende hoest enzo). Ik denk dus wel dat er genoeg aanwijzingen zijn als ze me een duidelijke vragenlijst voorleggen. Maar de HA is geloof ik wel tevreden dat ze ventolin heeft voorgeschreven en lijkt het daarbij te willen houden.

  Nu ben ik vooral een beetje bang dat de klachten blijven verergeren als het niet goed aangepakt wordt, en dat ik dan verder van huis ben. Maar ik weet er ook gewoon heel weinig van.

  Toen ik belde omdat ik het telefoontje van de HA gemist had, man zelfs ongevraagd de assistente het helemaal over en die begon met aanwijzingen geven. Aan het eind zei ze "en als je dat een tijd geprobeerd hebt, en het helpt niet voldoende, dan kunnen we nog gaan kijken naar extra behandeling van de bovenste luchtwegen". Dat ging dus om histamineremmers slikken, maar dat DOE ik dus al lang. Ik vind het allemaal zo slordig gaan en heb niet het idee dat ze echt overzicht hebben.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #3 edited 15 maart
  De allergoloog kan ook astma medicatie voorschrijven hoor. Waarschijnlijk dat de ha eerst dit bezoek wil afwachten.

  Op je titel, een huusarts kan prima astma behandelen. Alleen bij twijfel of wanneer medicatie niet aanslaat ga je naar de longarts.

  Bij onzekerheid of onduidelijkheid of meer info natuurlijk naar je huisarts gaan. En ook om te vragen of je een ander medicijn dan de ventolin mag, er is nog heel veel anders .
  Enne, bovenste luchtwegen is neus denk ik, dus neusspray ipv allergiepillen.
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Hallo Zeebries,

  Ons voorstel is maak een dubbele afspraak bij je huisarts. Vertel je klachten en zorgen en dat je een uitgebreider onderzoek wilt. Vertel ook dat er astma in de familie zit en dat je denkt dat je het zelf ook hebt. Probeer er samen met de huisarts uit te komen. Als deze het niet vertrouwt zal ze je doorsturen naar een longarts.

  Met vriendelijke groet,
  advieslijn

Log in of Registreer om te reageren.