Peakflow grenzen

Ik ben van mijn 12e tot ongeveer mijn 25e in behandeling geweest in het ziekenhuis voor astma. Ze wisten echter niet waar het vandaan kwam en wat ze konden doen. De grootste boodschap: leer er maar mee leven. Dus dat heb ik gedaan.

Nu ben ik 1,5e week terug verkouden geweest en had ik het gevoel veel minder lucht te hebben. Dat gevoel is gebleven. Ik had nog een peakflowmeter dus weer eens gekeken hoe het ervoor stond. Volgens de schema's zou ik normaal 487 moeten blazen. Ik kom nu aan de 350.
Maar, ik heb eigenlijk geen idee of dat wel meevalt nog of dat dit toch wel echt niet goed is..
Hoe weet ik de ondergrens van wat nog ok is om te blazen en wanneer het niet meer ok is?

Reacties

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Uhm... de peakflow is een middel die je alleen in kunt zetten bij regelnatig blazen. Dan weet je jou waarden. Nu is t ook zo dat veel longartsen er niet meer mee werken omdat dit een te onnauwkeurige meting is.

  Dus bij klachten nar je huisarts.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #2 edited maart 2019
  Peakflow is zeker bij sporadisch gebruik, onnauwkeurig en kan hooguit gebruikt worden om te bevestigen wat je al voelt en ervaart. Als je technisch niet goed blaast, beïnvloedt dit al de uitslag. Welk schema spreek je over Annemarie?
  Net wat Empsepems zegt, het heeft alleen zin als je regelmatig blaast en je dus de waardes weet van goede stabiele momenten en slecht ontregeld astma.
 • AnnemarieAnnemarie Gebruiker
  Ik heb het een aantal weken een keer of 3 per dag gebruikt en die 350 was het maximum wat ik bereikte.
  Het schema is het schema wat ik in het ziekenhuis erbij kreeg toen ik de peakflowmeter kreeg.
  Het lastige bij mij is altijd dat ik ook vroeger zwaar lucht te kort had, daardoor vaak moe was en ook wel eens ziek werd ervan, maar ik voel zelf mijn luchttekort niet. Ik voel nu wel dat ik kortademig ben en ik heb net als vroeger weer dat ik extra moe ben, als ik een trap oploop ik even bij moet komen door kortademigheid en dat ik me daarvan soms niet lekker voel. Maar ik vind het erg moeilijk om te voelen hoe goed of slecht mijn longen zijn.
  Longartsen zeiden ook altijd dat ik helemaal niet benauwd of zo eruit zag en me zo gedroeg, maar de onderzoeken in het ziekenhuis bewezen dat het wel degelijk was dat het niet goed was met mijn longen. Dus dat is best wel lastig. Vandaar dat voor mij het wel goed zou zijn als ik het kan meten, omdat ik het dus niet zo goed kan voelen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #4 edited maart 2019
  Ik weet niet hoelang 'vroeger' geleden is, maar mijn ervarring is dat men tegenwoordig naast metingen ook meer luisterd - nu kortademig en extra moe- en dat meenemen in hun conclusie ean vroeger.
  En nogmaals peakflowmeting zegt niet zoveel. Wil je beslist waarden dan moet je die overleggen met arts of longverpleegkundige, ieder heeft zijn eigen waarde.

  Dus, naar de arts.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Dat is een lastig iets Annemarie
  Een peakflow kán een hulpmiddel daarbij zijn maar gevaar is ook (naast meetfouten) dat je er onterecht op gaat vertrouwen, in de zin dat t slechter gaat dan de meter zegt en je dus te laat bij de dokter zit...

  K zou nu ook als ik jou was een afspraak maken bij de HA!

  Maar er niet benauwd uitzien en t wel zijn herken ik en is idd erg lastig!
  Om t beter aan te voelen zou een fysio kunnen helpen of een revalidatie in een gespecialiseerd centrum
  Sterkte!
 • ThirzaThirza Gebruiker
  En wordt er bij controle weleens een saturatiemeter op je vinger geplaatst?
  Ik merk soms ook pas als ik bovenaan de trap sta dat het toch niet echt lekker met me gaat die dag. Er zijn veel misverstanden over astma en kortademigheid. Niet alles is direkt merkbaar aan de buitenkant, soms idd zelfs voor jezelf niet.
 • AnnemarieAnnemarie Gebruiker
  Dank jullie wel voor de reacties.
  Ik ga morgenvroeg de huisarts bellen voor een afspraak.
  Op dit moment sta ik niet meer onder controle. Laatste keer was in het ziekenhuis zo'n 10 jaar geleden.
  Ik hoop dat er in de tussentijd wat dingen verbeterd zijn en/of nieuwe medicatie zodat er nu wellicht wel iets is voor me. En ik hoop ook dat ik niet de hele ziekenhuismolen weer in hoef, want daar zie ik wel tegenop en dat maakt de drempel groter om deze stap te nemen.
Log in of Registreer om te reageren.