Vitaminen en mineralen

Er is een topic met de vraag welke medicijnen je neemt en ik zie bijvoorbeeld vaak 'Vitamine D' erop staan.
Nu ben ik wel heel erg benieuwd: welke vitaminen en/of mineralen slik jij ter ondersteuning en waarom / waarvoor / waartegen?

Ik neem magnesium/calcium/zink in 1 tablet tegen de spierkrampen.

Verder niets op regelmatige basis.

Reacties

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Multivit, op advies allergoloog
  Magnesium, tegen spierkramp
  Vit b, tekort in t bloed, die spuit ik op artsenadvies

  Soms krijg ik van mijn alternatieve arts wat vit of min, maar hier merk ik niks van, dus stop ik weer.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Vitamine D met calcium,op advies longarts en reumatoloog van de botpoli,dit ivm botontkaling mede door prednisongebruik.
  Heel soms vit c, zelfdokteren :)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik slik vitamine D op recept omdat ik een ernstig aangetoond tekort heb/had. Een laag vitamine D kan zorgen dat je slechter op astma medicatie reageert en geeft een grotere kans op infecties. Daarbij beschermt het je botten tegen de invloed van corticosteroïden.

  Verder magnesium tegen spierkramp, multivitamine en nu een kuurtje echinacea om mijn weerstand weer op te bouwen na een prednison kuur.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Vitamine D, slik ik al lang, maar de longarts gaf me onlangs ook dit advies. Zeker tijdens de wintermaanden. Verder slik Calcium/Magnesium/Zink tabl. ook weleens alleen Magnesium. Tegen extra-systoles en spierkrampen.
  Vitamine C geregeld als "stootkuurtje", net als Echinaforce.
  Als het me niet lukt om minstens tweemaal per week vis te eten, neem ik visoliecapsules.
 • MillyMilly Schrijver
  #5 edited maart 2019
  Ik gebruik vit D en calcium in n kauwtablet, voorgeschreven door de longarts ivm prednison gebruik. Ook vit C eigenlijk standaard en in de winter multivitamine. En als ik een kuurtje ab heb geslikt, neem ik probiotica. Momenteel via de natuurarts ook zink, schijnt celbeschermend te werken. Heeft iemand ervaring met zilverwater bij infecties?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Vitamine d met calcium vanwege prednison en er was een te laag vitamine d aangetoond in mijn bloed.

  @Milly ja colloïdaal zilverwater, dit gebruik ik als ondersteuning bij infecties.
 • MillyMilly Schrijver
  @Nckiie, precies dat advies kreeg ik. Heb je t idee dat het helpt? Lukt t dan zonder ab? Ben benieuwd naar je ervaring;)
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Er is al meer geschreven over zilverwater op t forum. Longarts vindt het een niet goed middel.... kijk maar eens onder de zoekfunctie.

  Ik heb het nooit gebruikt
 • MillyMilly Schrijver
  #9 edited maart 2019
  Dat heb ik gelezen @emsepems, maar ik ben benieuwd naar persoonlijke ervaring. De discussie tussen regulier en alternatief is mij bekent, zelf ervaar ik sommige alternatieve methodes als positief..
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Milly ik kan niet zonder ab voor mijn longen, maar gebruik het meer als ondersteuning bij infecties en heb dan vaak alsnog een abkuur nodig. Eigenlijk ook meer voor de gemoedsrust van mn ma, merk er zelf helemaal niks van. Maar daarbij is elke infectie weer anders en het verloop ook. Dus of het echt werkt of niet durf ik niet te zeggen
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Zo gebruik ik altijd probiotica naast de ab, maar lees steeds meer dat dit niet werkt.
  Wat is jullie ervaring hiermee? ik blijf het voorlopig gebruiken want kwaad zal het niet kunnen en mijn darmen reageren altijd heftig op ab
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik gebruik ook probiotica, heb nogal snel darmklachten en met alle ab en pred doet dat mijn darmen ook geen goed inderdaad. De mdl-arts raadde het mij in het verleden al aan toen ik deze middelen nog niet gebruikte. Of ik echt verschil merk, nee, maar kwaad kan het in mijn ogen ook niet nee
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik gebruik ook probiotica bij een antibioticakuur. Bij mij helpt het wel. Laatste keer stonden mijn darmen op zijn kop van de antibiotica en opiaten en na een yakult-kuur ging het weer veel beter.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ik slik onderhouds ab en heb daarom op advies van de mdl arts probiotica/orthiflor basic. Ik merk dat mijn darmen rustiger zijn.... en dus vergeet ik t weer een poos totdat ze van slag zijn en dan neem ik het weer totdat..... ach ja
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ok bedankt allemaal, ja ik heb ook het idee dat het wel wat helpt, ik heb dezelfde ook orthiflor basic
  En ik ben ook weleens slordig en vergeet t nog weleens een dagje.
  Als een mdl arts het advies geeft zal dit toch wat toevoegen, dus los rustig mn poedertje verder op dagelijks.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Mdl arts gaf wel aan dat niet wetenschappelijk bewezen is, maar mijn alternatieve arts zegt van wel. Weet dat artsen het in Duitsland standaard bij ab geven.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ok , daar zit dus ook nog verschil in, wetenschappelijk bewijs of niet als het iets helpt, is het al meegenomen.
 • SooshSoosh Moderator
  Ik neem bij antibiotica zelf ook altijd een probiotica. Ik merk dat het enorm verschil maakt bij mij.
  Nu moet ik wel bekennen dat mijn darmen erg gevoelig zijn, maar met een antibiotica een probiotica erbij zorgt ervoor dat mijn darmen niet ook na de kuur antibiotica nog lang van slag zijn.

  Ik heb ook gehoord dat in Duitsland en Frankrijk je standaard probiotica bij je antibiotica krijgt. Gek eigenlijk dat dat hier dan niet gebeurd. Ik neem zelf Orthiflor van Orthica, in bijvoorbeeld Yakult of Activia schijnt relatief weinig te zitten in verhouding tot een capsule Orthiflor.

  Ik zie wel dat ik mijn Vitamine D maar weer eens af ga stoffen. Veel mensen die hier baat bij hebben en dat is geloof ik 1 van de vele vitamines die je uitplast als je er teveel van hebt. Dus echt kwaad kan het niet, tenzij je gigantisch overdoseeert.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Vitamine D plas je niet uit dus niet te hoog doseren.
 • MillyMilly Schrijver
  #20 edited maart 2019
  Heb die ervaring ook in t buitenland, dat je van n reguliere arts n 'recept' voor probiotica krijgt bij n ab kuur.
  Paar weken terug moest ik van de longarts ook n kuurtje ab en stond t erbij op de uitdraai van de apotheek, dat probiotica darmklachten kan verminderen. Bijzonder omdat regulier en alternatief erg vaak elkaar bijt!!
  Mij helpt t ook om probiotica te nemen, maar ik start na de kuur omdat tijdens de goede bacteriën toch weer afgebroken worden dacht ik... Vind t wel n idee @Daantje om t ook tijdens pred te slikken.
 • Anne parachuteAnne parachute Gebruiker
  Ik gebruik ook Vitamine D voor de bosontkalking bij dagelijks prednison gebruik. Ik gebruik daarnaast ook cranberry capsules en probiotica (fem van orthica) omdat ik door de prednison ook veel blaasontstekingen en vaginale ontstekingen heb. Ik heb sinds ik die combi gebruik vooral minder blaasontstekingen. De prednisolon doodt geen darmbacterien zoals een antibioticum dat doet maar vermindert wel je afweer. Dus een grotere kans op allerlei infecties.

  Magnesium met nog wat andere dingen erbij heb ik geprobeerd maar dat hielp niets tegen de kramp en ik vond ze vies en groot. Ik denk dat ik de kramp van de formoterol uit de Foster krijg maar de formoterol helpt ook weer zo lekker om m'n luchtwegen open te zetten. Dus ik neem de kramp nu maar voor lief.

  Ik heb net een proefbehandeling gedaan met DHEA (dehydroepiandrosteron) omdat mijn bijnieren niet werken. Daarvan is ook niet duidelijk of het werkt. Ik heb dit besproken met de internist-endocrinoloog. Maar ik geloof niet ik verschil merk.

  Ik gebruik bij hoge doseringen prednisolon, dus bij een kuur van 50mg of 30 mg per dag, melatonine voor het slapen gaan. Ik geloof wel dat dat werkt. Ik neem dan 3 mg melatonine, vlak voor het slapen gaan. En ik neem heel vroeg mijn prednisolon, dan kan ik beter opstaan en beter slapen.

  Heb ook wel vitamine K2 geprobeerd voor de bosontkalking maar daar werd ik misselijk van, ben ik dus mee gestopt. Op aandringen van een vriendin ook eens visolie capsules genomen, heeeeeeel erg vies vond ik die en merkte in ieder geval geen effect op mijn longen.

  Ik gebruik ook in periodes extra eiwitten omdat het me niet altijd lukt om voldoende eiwit te eten met mijn voeding. Omdat ik dagelijks prednisolon gebruik en dus een fysieke beperking heb is dat wel belangrijk. Ik gebruik wel veel zuivel dus extra calcium slikken is voor mij niet nodig.

  Ik heb alzoveel pillen, pufjes en poeders vind ik zelf en voel weerstand om nog meer te nemen. Dus ben niet heel snel geneigd om meer te nemen als er niet een hele goede reden.

  Groeten,
  Anne
 • niels64niels64 Gebruiker
  #22
  Ik gebruik ook vit.D en een multivitamine en kurkuma.
  Dat laatste heb om uit te proberen.
  Het werkt ontstekingsremmend en voor soepele gewrichten.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #23
  niels64 schreef: »
  Ik gebruik ook vit.D en een multivitamine en kurkuma.
  Dat laatste heb om uit te proberen.
  Het werkt ontstekingsremmend en voor soepele gewrichten.

  Jaren geleden was er een onderzoek naar de werking van kurkuma bij ontstekingsprocessen in de longen. Het werkte wel, maar je zou er dagelijks minstens een litermaat vol van moeten consumeren, wil het enig resultaat hebben. Niet te doen dus.
 • niels64niels64 Gebruiker
  #24
  Hoi
  Thirza schreef: »
  niels64 schreef: »
  Ik gebruik ook vit.D en een multivitamine en kurkuma.
  Dat laatste heb om uit te proberen.
  Het werkt ontstekingsremmend en voor soepele gewrichten.

  Jaren geleden was er een onderzoek naar de werking van kurkuma bij ontstekingsprocessen in de longen. Het werkte wel, maar je zou er dagelijks minstens een litermaat vol van moeten consumeren, wil het enig resultaat hebben. Niet te doen dus.

  Dank je wel dat wist ik niet.
 • ElianaEliana Gebruiker
  #25
  Lichte botontkalking door alle pred pillen en dus vit D en Calciumcitraat.
  Verder magnesium tegen kramp als ik last heb van teveel kramp en tri-zink en C als ik weer eens grieperig ben.
Log in of Registreer om te reageren.