welke verwijderaars in sigaretten?

Hallo!

Ik hoor/lees regelmatig (en is ook mijn ervaring): nog nooit zo benauwd geweest als sinds rookstop (1/2 jaar in mijn geval).

Soms niet te harden (ondanks medicatie Serevent/Spiriva/Ventolin) totdat ik, gek van benauwdheid, en Ventolin enz niet helpend, in wanhoop maar sigaret neem (zeer incidenteel overigens): dan benauwdheid weg ..... raar maar waar, maar schijnt niet gezegd te mogen worden van de politiek correcte meute.

Vragen:
- klopt het dat er in sigaretten verwijderaar zit, zoja: welke stof en is die ook als medicatie verkrijgbaar (welke?)
- klopt het dat je kans op longcarcinoom de 1e 5 a 7 jaar na rookstop hoger is?

Ik hoef geen politiek correcte antwoorden en "tabakslobby" geleuter en "nog even volhouden" (want gestopt), en snap echt wel dat niet roken beter is, maar wil gewoon weten hoe het zit.

Thx!!

Reacties

 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Corn

  Inderdaad er zitten luchtwegverwijdende stofjes in tabak. Veel mensen die gestopt zijn met roken hebben minder lucht na het stoppen met roken. In de link vind je meer over toevoegingen in tabak. https://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tabak

  Voor vragen kun je ook bellen of mailen met de infolijn het Trimbosinstituut : https://www.rokeninfo.nl/publiek

  Op www.apotheek.nl kun je vinden wat de werkzame stoffen zijn van de medicijnen die je gebruikt. Wij weten niet of er naast de bekende luchtwegverwijdende medicijnen middelen bestaan met luchtwegverwijdende stofjes dat zorgt voor meer lucht, zoals na het roken van een sigaret. Mogelijk weet je apotheker dit.

  Vaak draagt een goede ademtherapie/ longrevalidatie bij aan meer lucht. Je huisarts kan je verder informeren. Ook of er nog alternatieven zijn voor de medicijnen die je nu gebruikt.

  Er is een sterke relatie tussen het aantal sigaretten dat iemand dagelijks rookte en het aantal jaar dat iemand heeft gerookt, en het risico op longkanker. De leeftijd waarop iemand is begonnen met roken heeft invloed. Dus of je tussen 5 a 7 jaar een grotere kans hebt op longkanker is zo maar niet te zeggen. Ook aanleg voor kanker is van invloed. Zie ook: https://www.rokeninfo.nl/publiek/werking-risicos/risico/kanker. Ook bij het KWF kunnen ze je informeren.

  Ik hoop dat je, je voordeel kunt doen met deze informatie.

  Met vriendelijke groet,
  advieslijn
 • gipskruitgipskruit Gebruiker
  Oooh wat zou ik dit ook graag willen weten ,zou meteen die verwijderaars kopen.
Log in of Registreer om te reageren.