Aerochamber

Ik gebruik deze en dan moet ik elke keer als ik 2x puf, na de 1e puf de puffer eruit halen en weer schudden en weer erin doen. Doen jullie dat ook of is het niet nodig? Zelf vind ik het onzin. :)

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik zelf doe dat niet, ik schud de 2e keer terwijl de puf in de aerochamber zit.
  Ik vind t anders erg omslachtig, vlgs mij werkt dit net zo goed.
  Ik haal hem er wel altijd daarna uit, moet ook wel want gebruik meerdere pufs met aerochamber.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Dat ga ik ook doen. :) Vond het zo'n gedoe elke keer. hahaha Gaat er bij mij ook uit na het puffen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Vroeger werd dat advies nooit aan mij gegeven, dat is echt van de laatste tijd. Nou zijn de drijfgassen wel veranderd (cfk vrij) maar ik doe het nog steeds niet.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik doe t ook nooit maar laatst een kennis deed t wel. Ik vond het onzin en dacht dat het aan hem lag haha oeps maar nu ik dit lees ga ik het ook eens doen? Werkt de 1e puf anders niet goed? Mij is dat advies ook nooit gegeven...
 • liba59liba59 Gebruiker
  Schudden voor gebruik staat wel in iedere bijsluiter.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  liba59 dat klopt maar 1x schudden dan erin doen en dan 2x puffen. Toch niet schudden 1x puffen eruit doen weer schudden en weer erin voor 2e puf.
 • Bloempje74Bloempje74 Gebruiker
  @Stefanie Zowel in astma expertise centrum leeuwarden als in heideheuvel werd me gezegd dat ik hem wel iedere keer eruit moet halen schudden en opnieuw erin doen.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Zo is het mij inderdaad ook geleerd, zowel door de apotheek, als de longverpleegkundig specialist en in Heideheuvel zeiden ze dat ook inderdaad
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik heb dat de laatste keer ook gehoord terwijl ik dat advies vroeger nooit kreeg.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Mij is dat ook nooit gezegd tot dat zoals ik hier al schreef de kennis het zag doen en het hier ook zag staan...
 • SooshSoosh Moderator
  Haha, grappig dit. Iedereen doet het toch net weer anders.

  Ik schud uitgebreid, puf 1 keer, dan laat ik hem in de aerochamber zitten en schud ik nogmaals flink. Wel het dopje voor het mondstuk van de aerochamber erop (anders maakt dat met het schudden zoveel herrie).

  Ik kan me niet voorstellen dat het nou zoveel beter is als je hem eruit haalt, schud en dan weer opnieuw insteekt. Het gaat er lijkt me om dat je tussen de pufs door even schud.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #12 edited november 2018
  Zelf in schudden zit een verschil denk ik. Als ik goed begrippen heb bij mijn regelmatige instructies moet je goed schudden en dat heb ik ook wel eens met de aerokamer eraan gedaan maar dan kan je toch echt minder goed schudden. Ook kan ik me heel goed voorstellen dat het rust moment tussen de puff door het schud protocol ook wel gunstig kan zijn voor de opname van de in de aerosol zittende medicaties door je longen. Het is tenslotte de bedoeling om die medicaties zo diep mogelijk in je longen verdeeld te krijgen daarom heb je ook de aerokamer tenslotte en niet een andere puffer.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Marcus, volgens mij is de aerochamber bedoeld voor mensen die moeilijk inhaleren. Dat denk ik hoor! :)

  Moest wel lachen om het verschil in schudden. Zie ik ineens Sambaballen voor me. :))
  Ik schud pas als ik de 2e puf moet nemen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik schud bij beide keren puffen maar laat de puf erin, de aerochamber schud gewoon mee, al weet ik dat hij er eigenlijk uit moet, ik vind dit handiger vooral als ik t erg benauwd heb..
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #15 edited november 2018
  @ Anna Niet zozeer voor patienten die moeilijk inhaleren maar die door de kracht in de longen de medicaties niet ver genoeg binnen in de longen kunnen inhaleren. Bij andere puffers komt dan de effectieve medicatie dan niet verder dan de bovenste luchtwegen en daarom hebben deze patiënten een aorochamber. Hierdoor zal de effectieve medicaties in de chamber zich vermengen met lucht er is dan een groter luchtvolume met medicatie en doordat je dan meerdere keren moet inhaleren zal er meer van die medicatie effectiever dieper de longen in komen. Geen patiënt is hetzelfde en daarom hebben zoveel patiënten verschillende voorschriften en verschillende puffers en is de volgorde soms ook weer anders.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Marcus , dank je. Eigenlijk bedoelde ik dat ook. Ik kan af en toe heel moeilijk iets omschrijven. :(
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #17 edited november 2018
  Volgens mij is het gewoon omdat je anders de spray regelrecht in je keel spuit en het dan niet inhaleert. Heb t voor de lol wel ns zonder geprobeerd en het gaat simpelweg niet. Heeft niks met ademkracht te maken.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #18 edited november 2018
  Heb wel eens een aerochamber van een plastic flesje gemaakt omdat ik de aerochamber niet bij me had.

  Ja en Nee Stefanie...die aerosol is er voor gemaakt voor de aerochamber en niet gemaakt voor gebruik zonder aerochamber. Heeft wel degelijk te maken met kracht omdat je anders de discus voorgeschreven krijgt maar patienten die de aerosol voorgeschreven krijgen hebben niet genoeg kracht om de medicaties met de discus ver genoeg in de longen te krijgen en komt dan niet op de juiste plek terecht. Ook heeft het te maken met de fijnheid van de medicinale werkzame stof in de discus is die stof iets groter dan in de aerosol.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Nou Marcus ik heb t gekregen toen ik van de poeder keelklachten kreeg ( hees en schimmelinfectie ) en van de spray heb ik die klachten niet...
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #20 edited november 2018
  Natuurlijk kan dat en dan mag je blij zijn dat je van de aerosol die problemen niet hebt. Maar de aerosol en voorzetkamer is er in beginsel juist voor ontworpen voor die groep patiënten die de stof van de discus niet vergenoeg in hun longen kunnen krijgen. Het gebeurt wel vaker dat medicijnen anders gebruikt worden dan waarvoor ze gemaakt of ontworpen zijn, denk aan antidepressiva middelen die ingezet worden om mensen te ondersteunen met het stoppen met roken. Er zijn vele andere medicijnen die anders ingezet worden en soms zelfs juist ingezet worden wegens hun bijwerking.

  Maar wat is dit voor een discussie aan het worden...??
Log in of Registreer om te reageren.