augustus 2018 - Inhalatie instructie.

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Even een pufje. Vaak denk je er amper bij na, je doet het tussen je dagelijkse bezigheden door. Soms sluipen er dan toch kleine foutjes in het gebruik. Alleen als je goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn in je longen.
Het is verstandig in ieder geval elk jaar je inhalatietechniek te laten checken. Even weer de puntjes op de i. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk.

Heb jij een goede inhalatie instructie gehad? En van wie?
Twijfel jij wel eens over je manier van inhaleren, laat je dat regelmatig controleren?

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Wel eens van een longverpleegkundige, alleen de laatste longvplk.deed het zelf fout voor, ik kon haar vertellen hoe het moest....
  De apotheek biedt het ook geregeld aan, niet nodig voor nu maar bij twijfel wel handig
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Bij mij biedt niemand het aan... totdat een longarts hegveen jaar of 2 geleden vroeg voor te doen toen mijn astma niet stabiel te krijgen was. Gelukkig deed ik t al die jaren goed
 • trijnkotrijnko Administrator
  De Serviceapotheek, whats in a name, gaf regelmatig instructie alleen daar zijn ze uit kostenoverweging mee gestopt. Toen ik voor de eerste keer langskwam voor mijn meds trof ik gelukkig een assistente die mij toen allerlei zaken heeft uitgelegd.

  Bij de lvk en de la heb ik nog nooit instructie gehad.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Oja, de apotheek heeft zelf ook wel eens zitten knoeien met een inhalator. Sindsdien zeg ik, zoek wel even op internet ;)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  In mijn oude ziekenhuis en apotheek kreeg ik betere instructies dan hier. Het is wel eens gecheckt bij de longverpleegkundige maar daar ben ik al een tijdje niet geweest.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  De apotheek heeft het de eerste keren uitgelegd, daarna is het bij de longverpleegkundige nog gecheckt en ik deed het nog goed:)
 • marlenmarlen Gebruiker
  Voor 1e gebruik Symbicort instructie door apotheek. Was wel zinvol.

  -tig jaren later bood men aan om te laten checken, maar vond ik niet nodig, omdat er ook een heel uitgebreide bijsluiter bij zat.
  In geval van twijfel kun je die toch bekijken?
 • Bloempje74Bloempje74 Gebruiker
  Ik heb bij de apotheek en lvp instructie gehad en moest het de laatste keer bij lvp in mcl leeuwarden voor doen en daar bleek ik de Spiriva niet goed te gebruiken, de overige pufjes wel maar kon ook nog beter, er is echter wel verschil in instructie .
 • besje1969besje1969 Gebruiker
  Ik heb instructies gekregen van de longverpleegkundige. Aangezien ik iedere 2 maanden zowel bij de longverpleegkundige als bij de longarts moet komen komt het zo eens in de zoveel tijd wel ter spraken. Maar of het echt ieder jaar gedaan wordt weet ik niet, denk eerlijk gezegd van niet.

 • RobertoRealiRobertoReali Gebruiker
  Mijn eerste Pufje kreeg ik in Polen, na een bezoek aan de eerste hulp. Geen instructie gekregen, maar gelukkig is er internet. ;)
  Toen ik van mijn Longarts Pufjes kreeg, kreeg ik de uitdrukkelijke opdracht om de earochamber voorzetkamer te gebruiken voor Foster, en had ik de redihaler. (zonder verdere instructie)
  Bij een medicijnwissel, is me nog wel informatie gegeven door de apotheek, maar die wist me niets meer te vertellen dan in de bijsluiter stond......
 • ashley1991ashley1991 Gebruiker
  Wat een goede tip is om te kijken of je inhalatie goed doet is op de website www.inhalatorgebruik.nl daar staat ook alles duidelijk uitlegd en staan er ook nog filmpjes bij.
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  Sinds ik niet meer bij de LA hoef te komen (tenzij......) ga ik weer 1x per jaar naar de praktijkassistent. Zij controleert altijd mijn inhalatietechniek! De apotheek vertelt ook wel eens iets, maar dat is overbodige informatie, meestal.
Log in of Registreer om te reageren.