Copd

12-07-2018 om 07:36 uur

Hallo,

Ik weet sinds een 2 tal jaar dat ik copd heb.
Mijn huisarts gaf me Ombrez en ultibro breezhaler en ik had niet eens door hoe erg copd is.
4 weken geleden ben ik naar een longspecialist geweest omdat ik na een korte inspanning buiten adem ben daar ben ik wel hard met mijn neus op de feiten gedrukt .
De Ultibro moet ik verder gebruiken .
Copd heb ik door het roken nu moet ik onmiddelijk stoppen ,longdokter zei dat de copd nog gaat erger worden ook bij rookstop de schade is onomkeerbaar .
Ik ben depressief en heb angsstoornissen sinds mijn jeugd en nu met dit verdict zie ik het helemaal niet meer zitten .
In mijn naaste omgeving heb ik geen steun en kom amper mijn bed nog uit .
Ik weet het allemaal niet meer .

Login of registreer om te reageren
12-07-2018 om 08:24 uur

Beste Evita,
Met de juiste begeleiding en medicatie is met COPD goed te leven. Het is idd. waar dat de schade onomkeerbaar is en dat het een progressieve ziekte is. Dat je daar depressief door wordt, is heel begrijpelijk en herkenbaar. Velen hebben dat hier mee mogen maken.
Je kunt met COPD nog lang leven mits je idd. stopt met roken. Per slot heeft dat de schade aangericht. Door de oorzaak weg te nemen, kun je daardoor een beter leven krijgen. Niet geheel gezond maar wel goed te doen.
Stoppen met roken kan een hele tour zijn maar gelukkig heb je de keuze uit talloze manieren om dat te doen.
Zelf stoppen middels Cold Turkey geeft statistisch gezien de minste kans van slagen. Praat met je huisarts over hoe dat aan te pakken en welke hulpmiddelen je daarvoor zou kunnen gebruiken. Dring ook bij hem aan dat je dat doet met behulp van een goede stoprokencoach. Goede begeleiding geeft de meeste kans van slagen. Welk hulpmiddel je kiest is eigenlijk van minder belang (Champix, Tabex, Dampen, Pleisters of spray's) als je maar iemand hebt die je bij de les houdt en je goede tips kan geven.

Succes en sterkte. Je komt er wel! Zeker weten.

Login of registreer om te reageren
12-07-2018 om 08:50 uur

Ik heb champix gebruikt een paar jaar geleden maar kwam nog depressiever en het ging erg slecht deze medicatie mag ik niet meer nemen .
Ik heb de plakkers van Nicotinell en een spray maar ben nog niet gestopt met roken .
Ben naar een tabacoloog geweest en in Augustus zijn er groepsessies waar ik ingeschreven ben.
Toch slaag ik er niet in om de knop om te draaien , ik kan niet beter worden en gaat die ademnood ooit beter worden door het stoppen ?
Ik ben 58 jaar en rook sinds mijn 15 de .
Dank je wel voor je reactie !

Login of registreer om te reageren
12-07-2018 om 09:37 uur

Hallo Evita, welkom of het forum. :)

Ik weet sinds februari 2017 dat ik COPD heb. Moest ook stoppen met roken, maar bleef doorgaan. Tot ik in oktober een longontsteking kreeg en naar het ziekenhuis moest. Daar heb ik 10 dagen ingelegen. In die tijd taalde ik niet naar een sigaret, gelukkig maar. Thuisgekomen heb ik het toch volgehouden, mijn man rookt nog. Ik heb in die tijd geen haaltje genomen en ben er trots op dat het me gelukt is.

Ik hoop dat je de kracht vindt om ook te stoppen. Heel veel succes!!

Groetjes Anna

Login of registreer om te reageren
12-07-2018 om 10:22 uur

@Evita,
Wanhoop niet!
Wij als ex-rokers kennen de strijd om te stoppen.
Neem de adviezen van @balling ter harte, zoek hulp.
Bij mij ging op een zekere dag de knop om.
Ik hoefde niet meer te roken en wat een bevrijding was dat
Succes en beterschap

Login of registreer om te reageren
13-07-2018 om 20:06 uur

Welkom hier, het is ook een lastige verslaving , vraag hulp via je huis of longarts.
Er zijn zoveel hulpmiddelen, en vertel je verhaal daar ook dat je het niet meer ziet zitten, je moet echt vragen om hulp want ze kunnen het niet aan je zien.
Bewegen is ook iets wat echt moet met copd, vraag of je in aanmerking komt voor longfysio, dan moet je je bed uit en krijg je ook meer contacten met andere longpatienten.
Sterkte en groetjes, Jolien

Login of registreer om te reageren
16-07-2018 om 12:18 uur

Lieve Evita,

Ik leef helemaal met je mee.

Toen ik het 1,5 jaar terug hoorde zat ik ook in de put en daarna kwam er bovenop de COPD ook nog eens astma bij.

Daarna baan kwijt en in een depressie beland.

Met hulp van de huisarts, longarts, fysio en diƫtiste ben ik uiteindelijk weer opgekrabbeld en gaat het steeds beter, met name lijfstijl aanpassen, stress vermijden! en bewegen heeft mij er weer bovenop geholpen.

Helaas moet je alles zelf doen, een ander kan je er niet bij helpen, enkel jezelf en de medicijnen en bovengenoemde medici.

Wanhoop niet, het komt niet geheel meer goed, maar als je er anders in staat zul je zien dat het heel wat beter gaat en dat je dan nog heel veel kunt doen, maar dan aangepast.

Ook ik zeg net als Joop, neem de adviezen van Balling ter harte, ik heb het geluk gehad dat, toen ik de diagnose COPD kreeg ik direct gestopt ben en ik ga nu naar het 2e jaar als niet roker.

Het is het mooiste geschenk wat je, jezelf kan geven en echt, stoppen met roken is het beste medicijn voor longaandoeningen.

Sterkte

Login of registreer om te reageren