Ipratropiumbromide

Ik heb jaren Ventolin voorgeschreven gekregen. Ik bemerkte echter, dat Ventolin vaak niet hielp en meende, dat het vaak de klachten zelfs verergerde. Daarom had ik ook tijden, dat ik de Ventolin niet gebruikte.
Nu ben ik gisteren gestart met Ipratropiumbromide. De eerste inhalatie met de aerochamber had een groot effect: ik was heel opgelucht, dat ik weer kon ademen zoals vroeger voor mijn klachten! Totaal geen restrictie meer, weer gedachteloos/klachtenloos als vanzelf ademhalen. Ik nam na een paar uren nog een dosis.
Vandaag wilde ik op de fiets gaan en nam een dosis vooraf zonder aerochamber (met de Ventolin gebruikte ik ook vrijwel nooit een aerochamber, omdat ik dan meestal buitenshuis was). Ik bemerkte geen verbetering. Na een paar honderd meter onderweg, was ik weer zo benauwd, dat ik nog een dosis nam zonder aerochamber. Iets verbetering. Ik was diep teleurgesteld, dat ik vandaag niet het effect had gekregen zoals gisteren.
Waar zou dat nu aan kunnen liggen? Misschien heeft mijn benauwdheid/beklemming een heel andere oorzaak dan de longen?

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #1
  Lijkt me verschil wel/geen aerochamber hè. Zonder inhaleer je waarschijnlijk niet goed en dan helpt het ook niet.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  #2
  Probeer buitenshuis ook eens met aerochamber, zou zomaar een verschil kunnen maken:) zoals daantje zegt is het goed mogelijk dat je zonder aerochamber niet goed inhaleert
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #3 edited 11 juli
  Mee eens! Zonder verstuift het niet zo mooi. De kans is groot dat daardoor de ventolin ook niet hielp!!
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn
  #4
  Beste Anita2,

  Zoals Daantje, Nckiie en Stefanie al aangeven gaat het waarschijnlijk mis doordat je zonder voorzetkamer de medicatie niet goed inhaleert.

  Vraag een goede inhalatie instructie aan je praktijkondersteuner, longverpleegkundige of bij je apotheek.
  Je vraag hebben we niet doorgezonden aan een longarts.

  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn
Log in of Registreer om te reageren.