Revalidatie met COPD

20-05-2018 om 15:53 uur

Mijn moeder ligt al weer een paar dagen in het ziekenhuis vanwege COPD. Ze is verzwakt. en daar bij ook nog gevallen waardoor ze een gebroken en gekneusde rib(ben) heeft. Nu krijgt ze dinsdag een gesprek over revalidatie. Extern in een zorgcentrum. Wat kan ik mij daarbij voorstellen? Wat zijn de dingen die er dan gedaan worden. Is zij daar dan 24 uur per dag of kan ze er gewoon vanuit huis naar toe?

Login of registreer om te reageren
20-05-2018 om 20:50 uur

Hallo NatasjaS, wat enorm ellendig dat je moeder zo ziek is en verzwakt, wat een zorgen heb je dan.
Het revalidatiecentrum waar ze evt heen gaat is dit specifiek voor de copd? Zoals bijvoorbeeld naar Heideheuvel? Ik heb zelf ong 10 jr geleden daar gerevalideerd en wat ze daar doen is:eerst alles in kaart brengen hoe je moeder er aan toe is, lichamelijk en geestelijk en ook conditioneel.
Daarna kan ze een programma krijgen met aangepast sport en bewegen dit gebeurt vaak dagelijks.
Gesprekken en oefeningen met: evt met psycholoog ,agoog, fysio, dietiste, ook het leren te accepteren en met de copd om te gaan in het dagelijks leven,medijn gebruik.
Ook haar grenzen leert ze daar kennen.
Ook wordt er tijd ingebouwd voor hobby of vrijetijdsbesteding.
Partner of familieleden worden bij dit alles betrokken.
Ik zat van zondagavond tot vrijdagmiddag intern, vrijdagmiddag naar huis en proberen het geleerde toe te passen in het weekend.
Bij mij duurde de revalidatie 12 weken en ik heb er heel veel aan gehad en geleerd, de copd is niet veranderd natuurlijk maar ik zelf wel.
Voor mij was vooral van belang dat ik inzag dat ik echt anders moest leven, rustiger maar wel blijven bewegen.
Ik wens je sterkte, ook voor je moeder, vraag ook alle informatie aan haar specialist wat en hoe alles in zn werk gaat.
Groetjes, Jolien

P.S. je hebt ook revalidatie mogelijkheden waar je niet intern hoeft maar meestal als iemand erg verzwakt is, is intern beter, zodat ze zich alleen hoeft te focussen op zichzelf en niks daarnaast hoeft te doen.

Login of registreer om te reageren
21-05-2018 om 06:33 uur

Dank je wel Jolien,
In het ziekenhuis hadden ze het eventueel over een zorgcentrum in Zoetermeer zelf of anders in Den haag. Net waar er plaats is. We hopen op het centrum wat vlak naast hun flat staan. Mijn moeder heeft al zeker 20 jaar ME. Waardoor ze al weinig kan. Maar het vermoeiende is, dat ze zeeeer eigenwijs is. Sterkte eigen wil. Wat normaal gesproken goed is maar nu wel moeilijk. De artsen hadden haar al vaker ontraden om dingen in het huishouden te doen. Maar ja zegt ze dan wie gaat het dan doen. En zo blijf ik toch bezig alles in kleine stapjes etc........... Mijn vader kan best het huishouden doen en doet het ook als het nodig is. Ze kunnen ook een hulp nemen in het huishouden. Geen probleem. Maar dat wil ze weer niet. Al die tegenstrijdigheden zijn moeilijk. Mijn vader en ik weten het wel. Maar zij moet het nu gaan doen en inzien. Wat we ook met alle liefde willen doen is een rolstoel kopen. Zodat we haar gewoon mee kunnen nemen op dagjes uit of gewoon naar de stad. Maar daar is zij zelf nog niet aan toe. Want zegt ze dan: Ik ben toch niet invalide.....
Maar dank voor de informatie. Mijn vader is dinsdag bij het gesprek aanwezig. Tot die tijd blijft ze in het ziekenhuis.

groetjes
Natasja

Login of registreer om te reageren
21-05-2018 om 08:40 uur

Hallo, ik denk dat het dan toch niet specifiek een longrevalidatie is, maar meer voor alles bij elkaar,ook omdat ze zo verzwakt is en de ME erbij.
Wat daar het programma is en wat het inhoudt weet ik natuurlijk niet, die info zullen jullie wel horen, dat zou fijn zijn als het dichtbij kan.
Maar ze mag vast bezoek ontvangen.
Dat eigenwijze is ook lastig, al blijft beweging goed, ze moet extra opletten door de ME wat ze erbij heeft.
Ik snap dat het heel vermoeiend is allemaal, je wilt het beste voor haar.
Maar daarom is misschien revalidatie wel erg goed voor haar, leren omgaan met alles wat erbij komt.
Een rolstoel kun je ook aanvragen bij het WMO, het is ook een acceptatieproces, welke ik ook geleerd heb met revalideren, daarna heb ik pas een rolstoel en scootmobiel aan gevraagd en vond het ook een heel moeilijke stap.
Maar het was of thuis blijven of zelfstandig nog weg kunnen en dat vond ik toch belangrijk, nu bij goede dagen scooter ik lekker op mijn scootje.
Ik wens jullie veel sterkte, want het is een lastig proces, maar ik denk dat een revalidatie erg goed kan zijn voor haar.
Groetjes, Jolien

Login of registreer om te reageren