Wie herkent klachten van benauwdheid,kortademigheid na verbouwing

Hallo,
ik ben Moniek. Ik ben op zoek naar iemand die mijn klachten herkent en bruikbare tips heeft. Sinds onze verbouwing heb ik nl beneden veel klachten van benauwdheid en kortademigheid.
Als kind had ik veel last van astma, lag vaak in het ziekenhuis, bezocht openluchtschool. Rond mijn dertiende jaar gingen de aanvallen over en was opnamen niet meer nodig. Vroeger veel prednison gebruikt maar sinds pubertijd zijn mijn klachten onder controle gebleven met wisselende inhalatoren en antihistamine medicatie. Zonodig (was maar paar x per jaar) Ventolin. De laatste jaren gebruik ik seretide en levoceterizine. Ik ben allergisch voor huisstofmijt, graspollen, honden ed. In het hooikoortsseizoen reageer ik ene keer met veel niezen/jeukogen, het andere jaar met bv eczeem en het jaar erop met benauwdheid.
Per 1 augustus 2017 hebben we een nieuw huis, waar we fors in verbouwd hebben, aanbouw, muren verplaatst, zelf vloer gelegd, gestucd, geverfd, andere keuken, wc verplaatst. Veel hiervan hebben we zelf gedaan. Sinds 30 december heb ik beneden (boven dus geen last) klachten van benauwdheid en kortademigheid. Soms na 20 minuten, soms al meteen als ik binnenkom. Op 30 december kwam onze nieuwe bank, die hebben we daarom snel weer verkocht. Helaas zijn de klachten gebleven. Het verschil tussen boven (geen klachten) en beneden (klachten) is dat we beneden een eiken parketvloer gelijmd hebben en boven zwevend laminaat. Beneden en boven zijn andere stucadoors geweest. Beneden krijtverf gebruikt en boven niet. Er is bloedonderzoek ivm allergie gedaan maar dat kan de klachten (bv graspollen) in huis niet verklaren. Ook is er een "prikjestest" gedaan door de allergoloog, waar tot mijn verbazing dezelfde stoffen onderzocht zijn en wat dus dezelfde uitslag opgeleverd heeft.
Ik weet dat ik op bepaalde stoffen reageer (allergie of hyperreactief) met mijn longen zoals kerstbomen, mist, temperatuursverandering, haarverf, aceton, nagellak, make up, parfum, impregneer om kussens buiten te kunnen laten liggen, vogels, knaagdieren, walnoot, ananas, amoxycicline, lidocaine. Op sommige van deze stoffen reageer ik ook met jeuk/uitslag. Logischerwijze denk ik dat er in de materialen die met de verbouwing beneden een stof zit waar ik niet tegen kan. Maar welke stof? Want dan kunnen we gericht actie ondernemen....
Wie herkent dit en heeft tips voor me?
alvast bedankt!!

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Het kan zijn dat je reageert op formaldehyde wat voor kan komen in laminaat en houten vloeren. Dan zou het na een tijdje minder moeten worden.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Dat zou heel goed van de gebruikte materialen kunnen komen er zijn wel leden met iets meer kennis daarvan, zou om te beginnen een lijst van de gebruikte materialen maken en eventueel hier neerzetten zonder zo een overzicht is het lastig om er iets van te zeggen.

  Het is in ieder geval erg vervelend voor je en hoop dat er snel duidelijkheid komt, sterkte
 • MooMoo Gebruiker
  Hallo,
  Bedankt voor jullie reacties! Het is erg lastig om achter de bestanddelen van de gebruikte bouwmaterialen te komen. We hebben beneden bv krijtverf gebruikt maar op het blik staat niet wat er allemaal voor stoffen in zitten. Ook hebben we zelf een houten vloer ( parket, toplaag eiken) gelijmd ( lijm is trimethoxyvinylsilaan) op de oude tegelvloer. De vloer is behandeld met Vesting Wasolie naturel . Op t veiligheidsinformatieblad staat mbt bestanddelen : koolwaterstoffen c9-c10, c9-c11,n-alkanen , iso-alkanen, cyclische aromaten, mengsel van ethaan-1,2-diylbis ( hexaanmide), 12-hydroxy-N-2-1 oxyhexyl amino/ethyl/ictadecaanamide, n- ethaan-1,2- diylbis (12- hydroxyoctadecaanamide en aquatic chronic 4, H413
  . Bedankt voor de tip mbt formaldehyde, ik ga een bedrijf vragen dat bij ons te komen meten.
  Gr Moniek
 • LuchtigLuchtig Gebruiker
  Ben je ook gestest op gips? Mijn buurvrouw kan niet tegen gips uit gipsplaten als dit nieuw geplaatst is. Als alle stof daarvan weg is kan ze weer binnenkomen.
 • MooMoo Gebruiker
  Das n goeie, we hebben veel wanden zelf geplaatst , van gipsplaat....
 • LuchtigLuchtig Gebruiker
  Hoe is het nu?
 • MooMoo Gebruiker
  Nog steeds slecht . Er is een bedrijf geweest, Strooming. Die hebben allerlei dingen ( CO2, fijnstof ed) gemeten. Uit luchtmonsters blijkt dat er 2 schimmels zijn, chrysonilia en cladosporium , maar due zien we nergens. En hele lage waarden formaldehyde langs sommige wanden, onderaan de wanden is t dan t hoogst, mogelijk van de vloer? 4mei krijg ik een plaktest maar vlgs mij us dat alleen voor contactaleergie terwijl ik een inhalatie allergie heb wrsl. Huisarts gaat met allergoloog overleggen of en hoe ik op deze 2 schimmels getest kan worden. Tips en ideeen zijn erg welkom!!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  In ieder geval is er iets uitgekomen hopelijk bieden de testen van de allergoloog - huisarts uitkomst.
  Heb helaas geen tips ben hiermee niet bekend.

  Sterkte.
 • TamiaTamia Gebruiker
  Dag Moo, heb je niet wat overschot waarmee je zelf wat testen kan doen? Door ze één voor één te testen in een kamer waar je je anders goedvoelt, kan je er misschien achterkomen waarop je reageert.

  Succes met de zoektocht!
 • MooMoo Gebruiker
  Huisarts en longarts weten beiden niet hoe ze op deze specifieke schimmels moeten testen...wij zien geen schimmels in de huiskamer.....
  goed plan Tamia,
  ik ga zo zoeken, vlgs mij hebben we nog plankjes liggen, die leg ik vannacht naast mijn hoofdkussen.
  word er gek van.......
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #11 edited april 2018
  Ik denk dat ' t goed is om de schimmels ,die je niet ziet, snel kunt verwijderen. Is daar ook advies voor gegeven?
  Dit lijkt me belangrijker dan de testen
 • MooMoo Gebruiker
  Hallo, inmiddels zijn mijn klachten over! Ik bleek allergisch te zijn voor een stof die in de waxolie en in de lijm zat van de houten vloer! Vloer eruitgesloopt!
 • Robert99Robert99 Gebruiker
  #13
  Hoi Moo, dank voor je forum. Ik heb soortgelijke klachten en omstandigheden (net verbouwd). Weet je om welke stof het gaat? Groet Robert
 • ThirzaThirza Gebruiker
  #14
  Oww kan een hele zoektocht zijn soms. Mijn tante had het van een plant. Die had zij ze gekregen toevallig kort na een verbouwing. Dus zij zocht de oorzaak in de verbouwing. Maar na een paar jaar ging de plant dood en zij had geen klachten meer. Dus zoiets kan het ook nog zijn.
  @Moo, maar dat is een drastische oplossing, hele vloer eruit. Maar wel fijn voor je dat je de oorzaak nu weet.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #15
  Moo schreef: »
  Hallo, inmiddels zijn mijn klachten over! Ik bleek allergisch te zijn voor een stof die in de waxolie en in de lijm zat van de houten vloer! Vloer eruitgesloopt!

  fijn dat je klachten over zijn. jammer van die mooie vloer, hopelijk zit er een andere mooie vloer in.
 • SpiritSpirit Gebruiker
  #16
  Hallo Moo,

  Wat fijn dat je nu weet waar de klachten vandaan kwamen. Jammer van je vloer.

  Robert in maart 2018 schreef Moo:
  Ook hebben we zelf een houten vloer ( parket, toplaag eiken) gelijmd ( lijm is trimethoxyvinylsilaan) op de oude tegelvloer. De vloer is behandeld met Vesting Wasolie naturel . Op t veiligheidsinformatieblad staat mbt bestanddelen : koolwaterstoffen c9-c10, c9-c11,n-alkanen , iso-alkanen, cyclische aromaten, mengsel van ethaan-1,2-diylbis ( hexaanmide), 12-hydroxy-N-2-1 oxyhexyl amino/ethyl/ictadecaanamide, n- ethaan-1,2- diylbis (12- hydroxyoctadecaanamide en aquatic chronic 4, H413.

  Dit is een hele lijst en het zal voor ieder persoonlijk zijn waar je op reageert.
  Op internet kun je opzoeken wat deze stoffen inhouden.

  Kijk ter oriëntering ook eens bij meervoudige chemische overgevoeligheid (Multiple Chemical Sensitivity). Dit gaf bij mij veel herkenning en bevestiging dat het echt mogelijk is dat je ergens niet tegen kan terwijl mensen in je omgeving er mee kunnen werken zonder klachten te krijgen.

  Ik heb problemen met sterk ruikende lijm en verf maar als dat eenmaal opgedroogd is heb ik er geen last meer van. Wordt er bij ons geklust dan ga ik logeren tot het klaar is.
  Bij iemand anders kreeg ik een heftige reactie op boenwas, ik kan me voorstellen dat wasolie ongeveer hetzelfde werkt?
  Ook kan ik niet tegen ethanol dat in sommige inhalatiemedicijnen zit.

  Robert succes met het zoeken naar de materialen, die je klachten geven en natuurlijk naar oplossingen daarvan.

  Groetjes Spirit
 • Henny63Henny63 Gebruiker
  #17
  ik heb allergische astma, ik herken dat heel goed.
  Mijn fysiotherapeut ging verhuizen naar een ander gebouw, waar ze nog vol aan het verbouwen waren m.n. op de begane grond en de 1e verdieping. ik moest voor mijn COPD groep naar de 2e verdieping. toen ik met de lift naar boven ging en ik aan gekomen was, sloegen mijn lucht wegen dermate dicht. Dat ik meteen weer naar buiten moest. deze ervaring is voor mij uitgelopen op een dubbele longontsteking, en het is niet zozeer welke stoffen maar de fijnstof veroorzaakt de narigheid. ben ook niet meer naar die fysiotherapeut gegaan.
 • Chris88Chris88 Gebruiker
  #18
  Hi allemaal (en in het specifiek Moo),

  Moo, wat fijn dat je weet dat het door de stof in de waxolie en lijm van de vloer kwam. Hoe ben je hier achter gekomen?

  Wij zitten midden in een zoektocht en hebben de boosdoener nog niet kunnen vinden en kunnen inmiddels niet meer thuis wonen.

  Ik hoop dat je ons van informatie wilt voorzien, dank je wel.
 • MooMoo Gebruiker
  Hallo Chris
  Vlgs mij hebben we inmiddels contact, ik snap niet zo goed hoe de berichten hier werken/ waar ze binnenkomen..ik denk graag met je mee
Log in of Registreer om te reageren.