PEA of PTE

Mijn vrouw heeft afgelopen maandag op het VUmc het advies gekregen om een operatie [PEA / PTE] te laten uitvoeren waarbij de stolsels die in de loop van de tijd door verschillende longembolieën in de longslagader zijn opgehoopt verwijderd worden waardoor de verhoogde druk in de longslagader [waarschijnlijk] zal verdwijnen en de doorbloeding weer normaal wordt. Men noemt dit pulmonale endarteriëctomie [PEA] of pulmonale trombo-endarteriëctomie [PTE]. Dit is een heftige operatie, te vergelijken met een openhartoperatie die niet geheel zonder risico is.

Ze ziet erg op tegen de ingreep, vindt het razend moeilijk om de beslissing wel/niet te nemen en daarom vragen wij ons af of er misschien iemand is die eenzelfde ingreep heeft ondergaan en die ons uit eigen ervaring kan vertellen hoe de ingreep ervaren is en of het resultaat bereikt is. Misschien wordt het nemen van de beslissing daardoor wat makkelijker.

Bij voorbaat dank voor uw reactie(s)

Fred en Jirina Plantinga - Svejdova

Reacties

 • IvDIvD Gebruiker
  Beste Fred & Jirina,

  Ik heb in nov. 2008 een pte operatie ondergaan. Het is idd allemaal heftig om dit mee te maken.

  Ik heb Cteph, ik kreeg destijds de keus om niets te doen, met gevolg van een levensverwachting van ong. 5 jaar met zuurstofflessen etc. of de operatie. Ik heb voor het lastste gekozen en heb er geen seconde spijt van gehad.

  De klachten, o.a. kortademigheid zijn niet voor 100% weg, maar er is mee te leven. Ik heb o.a. door de operatie en medicijnen weer een levensverwachting als ieder ander mens.

  MvG IvD
 • SjeehkeSjeehke Gebruiker
  Jullie zullen denk ik al een heel proces achter de rud hebben denk ik zo
  Ook ik heb een PTE gehad. Het is idd heftig maar zeker de moeite waard. Je wint er vele jaren mee terug.
  Het lijkt op een openhartoperatie qua pijn ( ook gehad) en qua ademhaling moet je proberen heel rustig te blijven en niet in paniek te raken. Maar dat zal ze al ondervonden hebben denk ik zo. Hoe gaat het nu met haar? Groetjes Josee
Log in of Registreer om te reageren.