Vortex voorzetkamer

Heeft er iemand ervaring met de nieuwe voorzetkamer Vortex? Deze werd me aangeboden bij de apotheek en zou één van de nieuwste zijn. Ik heb hem geweigerd omdat ik goede ervaringen heb met de aerochamber en mijn longarts ook nadrukkelijk op het recept had aangegeven dat ze die af moeten leveren.

De Vortex schijnt een toedieningshulp te hebben en van aluminium te zijn waardoor ie makkelijker schoon te maken is.

Meer info: http://www.mijnvortex.nl
Ga naar laatste reactie«13

Reacties

 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  #1 edited december 2017
  Ik kreeg ook een Vortex voorzetkamer. Ik heb hem in een la opgeborgen, maar nu ben ik nieuwsgierig geworden, dus ik ga hem maar eens gebruiken. Ik vermoed dat er niet veel verschil is met de aerochamber. Trouwens, ik had geen voorzetkamer aangevraagd, ik kreeg hem spontaan. Vraag me niet waarom.....
  Ik had er al eentje gehad dit jaar, een aerochamber (daar had ik weer wel om gevraagd).
 • brittabritta Gebruiker
  Ik kreeg in maart ook ineens een andere dan de aerochamber. Ik kreeg nu een spacechamber. Omdat daar geen kapje opzat om het mondstuk tegen vuil te beschermen heb ik hem geweigerd. De apotheek zei dat de zorgverzekeraar de aerochamber niet meer vergoedde. Contact gehad met de zorgverzekeraar en die zeiden dat dat niet waar was. Heb toen een andere apotheek genomen en nu 11 mei weer het zelfde gelazer. Had een recept voor aerochamber en kreeg nu een Vortex. Omdat daar wel een beschermingskapje opzat heb ik hem wel genomen. Ook hier zei de nieuwe apotheek dat de zorgverzekeraar de aerochamber niet vergoed terwijl dat vroeger altijd wel het geval was.
 • DominiqueDominique Gebruiker
  Ik werd vorige week zelf gebeld door de apotheek, dat ze de voorzetkamer vergeten waren mee te geven
  Kreeg gewoon weer een aerochamber met masker
 • Anouk8Anouk8 Gebruiker
  Ik heb afgelopen week de vortex meegekregen, voorheen altijd aerochamer gehad.
  Vandaag gebruikt en voel me niet heel goed meer. Het lijkt wel alsof alles veel heftiger is binnen gekomen. Nou kan dat natuurlijk even wennen zijn, maar ik ben ook wel benieuwd of er meer mensen zijn die hem al geprobeerd hebben?
 • niels64niels64 Gebruiker
  Ik gebruik de vortex nu een half jaar maar vind het niet zo fijn als de aerochamber.
  De lucht stroom uit de vortex is smaller en harder en slaat tegen mijn huig en bij de aerochamber is de stroom zachter.
  De apotheek zei me dat dit beleid halve de vortex moest nemen.
  Zou ik mogen kiezen dan nam ik de aerochamber.
 • Anne parachuteAnne parachute Gebruiker
  Als ik het zo lees blijf ik nog maar bij de aerochamber.
  @Niels, je kan je verzekering bellen en daar om opheldering vragen. Het hangt er vanaf wat voor contract de verzekering met jouw apotheek heeft en wat jij vergoed krijgt.
  Je kan hem ook gewoon zelf kopen. Ik heb er meerdere en krijg er twee vergoed en koop er ook altijd één of twee bij per jaar.

  Groeten,
  Anne
 • JariefantjeJariefantje Gebruiker
  Ik gebruik de vortex nu een aantal weken en merk eigenlijk weinig verschil met de aerochamber. Ik ben blij dat het geluidje eruit is, ik vind het stiekem altijd best een ding als ik mijn medicijnen in moet nemen en dan alle gezichten mijn kant op zie draaien. ;)
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @jariefantje de aerochamber maakt toch alleen geluid als je te snel inhaleert? Ik weet dan dat ik rustiger moet inhaleren
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Idd met geluid ga je te hard, hoort stil te blijven!
 • JariefantjeJariefantje Gebruiker
  #10
  @Stefanie @Nckiie Klopt helemaal, het idee dat hij kan gaan toeteren maakt me meestal al zenuwachtig waardoor ik alleen maar meer de neiging krijg te snel te inhaleren. Had voor mij dus bijna het omgekeerde effect.
 • willemijn780willemijn780 Gebruiker
  #11
  ik heb ook de fortex voorzetkamer ..bevalt me prima en het gaat precies zoals de aerochamber alleen is het gaatje een iets andere vorm en bovendien slaar hij aan de binnenkant niet zo snel aan
 • vdHelvdHel Gebruiker
  #12
  Ik heb hem ook vind het onpraktis met een voorzet kamer sluit niet goed af en werk niet goed.
  Bij Aerochamber is de voorzet kamer groter en sluit beter aan.
  Ik gebruik hem niet.
 • brittabritta Gebruiker
  Gisteren bericht gekregen dat de aerochamber vanaf 1 juli 2018 niet meer geleverd wordt door Teva Nederland. Er schijnt een andere leverancier te zijn. Teva levert de optima chamber van Philips. Zijn er al ervaringen met de laatste?
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Heb ook die mail gehad maar nog niet toe aan een nieuwe.
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Ik zocht naar ervaringen van Vortex. Ik lees nog weing gebruikerservaringen. Daarom wil ik graag mijn eerste indruk geven voor wie daar behoefte aan heeft.

  Afgelopen week kreeg ik Vortex, samen met Alvesco. Beide voor de eerste keer. Omdat Alvesco een afwijkende vorm heeft, kreeg ik een nieuwe Aerochamber voorgeschreven. Want door Alvesco zou de rubberen rand gaan lubberen en bij de normale puffers uiteindelijk onvoldoende goed omsluiten.
  De Aerochamber zou niet meer leverbaar zijn volgens de apotheek (overigens kreeg ik in de zomer ook bericht van Philps: de vernieuwde aerochamber heet nu OptiChamber; daar wist de apotheek niets van).
  Mijn eerste indruk van Vortex:
  Positief
  - Ziet er mooi uit.
  - Minder onderdelen.
  - Geen geluid bij te snel inademen.
  Negatief
  - Het klepje wat op en neer gaat kan ik niet zien, omdat dat te dicht bij mijn gezicht zit (geen onoverkomelijk probleem).
  - Alvesco in Vortex stoppen, kost mij te veel kracht. Ook eruit halen gaat te moeizaam. Dat lukt me zeker niet tijdens een exacerbatie, of "gewoon" meer benauwd.
  Ik kan het er wel een beetje instoppen, maar dan is er ruimte tussen het rubber en de puffer. Dat lijkt me niet de bedoeling.
  Ook Foster en vergelijkbare puffers krijg ik er nauwelijks ingeduwd.
  - Vortex is rondom van aluminium. Ik kan niet zien of de puffer ver genoeg in de voorzetkamer zit (kan ik wel bij de Aerochamer en Volumatic).
  - Vortex is ondoorzichtig. Ik zie dus niet of er iets uit de puffer komt. Bij de Aerochamber of de Volumatic zie ik aan het wolkje of ik de puffer voldoende heb ingedrukt.

  Voor mij is de oplossing dit aan te kaarten bij arts en/of apotheek en vragen om een nieuw recept voor een andere voorzetkamer of via internet een andere te kopen.
 • britta schreef: »
  Gisteren bericht gekregen dat de aerochamber vanaf 1 juli 2018 niet meer geleverd wordt door Teva Nederland. Er schijnt een andere leverancier te zijn. Teva levert de optima chamber van Philips. Zijn er al ervaringen met de laatste?

  Hoi britta
  Ik had laatst steeds meer problemen met de aerochamber toen hoorde ik van de optima diamond chamber van Philips
  Heb hem zelf gekocht op de Philips site en nu 2 weken in gebruik
  En ik heb er goede ervaring mee tot nu
  Heb zelfs de 2de gekocht
  Heb best veel puffer dus beter reserve
  Dus al bij all raad ik hem aan

  Hierbij de link ze hebben hem elders ook goedkopen maar weet dan niet of die orginail is

  Gr marja

  https://www.philips.nl/c-p/HH1305_00/optichamber-diamond-voorzetkamer-met-ventiel-en-afstandsring
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ik heb deze maand een nieuwe opgehaald bij de apotheek en nog de gewone gekregen... zolang de voorraad strekt denk ik.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  De aerochamber is er gewoon nog maar nu van focus care.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Dit is nog de oude vertrouwde
 • TeskeTeske Gebruiker
  Sinds twee week heb ik de Vortex voorzetkamer.
  Vind hem niet prettig, om de inhalators er in en uit te halen kost echt veel kracht (heb ook reuma) ook het mondstuk vind ik niet prettig, heb het gevoel dat er lucht langs gaat.
  Ik heb ook een aerochamber en die bevalt een stuk beter!
 • ChielChiel Gebruiker
  Begin van het jaar heb ik de vortex gekregen.
  Vervelend vond ik dat ik (onbewust) verkeerd ging inhaleren omdat je het niet meer hoort en ziet als je het verkeerd doet.
  Toen ik afgelopen zomer in Goes in het ziekenhuis lag kwam de dochter van de man aast me bij hem op bezoek. Ze is longverpleegkundige en zei mij dat veel mensen verkeerd gaan inhaleren bij de vortex. Inderdaad omdat de piep bijvoorbeeld ontbreekt als je het te snel doet.
  Vervolgens de aerochamber maar weer aangevraagd bij mijn apotheek en het inhaleren gaat weer beter!
  Ik beveel dus de aerochamber aan en niet de vortex...
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Ik heb net 2 aerochambers besteld voor het geval dat het eruit gaat. Heb ik meteen een voorraad. :-)
 • toosjetoosje Gebruiker
  Aerochamber blijft toch hoop ik wel bij een andere leverancier? Weet wel dat teva gestopt is en die phillips voor in de plek heeft. Ik krijg standaard de spacechamber als ik niet wijs op mijn recept vd aerochamber
 • jippie46jippie46 Gebruiker
  Ik vind hem top! Fijner dan aerochambre zelfs:). Verschillende vormen pompjes gaan er veel makkelijker in. En groot voordeel hij kan uitgekookt, of in Flessensterilisator! Ik mis het toeter geluid niet, want dat gaat alleen af als je niet goed inhaleert. Ik heb weinig kracht in mijn handen, maar echt bij deze minder kracht nodig om aerosols te wisselen.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #25 edited december 2018
  Jippie46 ik heb begrepen dat er een eenhandsbedieningshulp voor de Vortex is, is dat niks?

  images?q=tbn:ANd9GcRVKw7lzOgvBzWjt3Pexfu5JaK1uWTHA-RU_FqJpoFIXpSnhJci

  Begrijp dat je erg enthousiast bent over de Vortex misschien moet ik toch een overwegen om over te stappen, dank je voor het delen van je ervaringen met deze voorzetkamer.
 • jippie46jippie46 Gebruiker
  @marcus oh top!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #27 edited december 2018
  Dank je ... had die zin gelezen als dat daar een hulpmiddel bedoeld werd om het schoonmaken te vereenvoudigen. Maar nu bij over en over lezen begrijp ik dat daar de hulp bij het gebruik (bediening) bedoeld wordt, al doende leert men.


  Beetje offtopic ... begrijp nooit zo goed diverse ophef over vergoedingen heb nooit problemen met dat iets niet vergoed wordt, soms alleen dat de apotheek lastig doet en het duurdere medicijn niet direct wil leveren en ik eerst het zelf moet betalen. Hierna declareer ik het gewoon bij de zorgverzekering en altijd wordt alles vergoed, de zorgverzekering heeft totaal geen voorkeursbeleid voor medicijnmerken, zelfs meerdere voorzetkamers per jaar worden gewoon vergoed. Misschien dat het ligt aan het feit dat ik een aanvullende verzekering heb, maar denk dat je als chronisch zieke eigenlijk niet zonder een aanvullende verzekering kan.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Een aanvullende verzekering heeft niets te maken met een voorkeursbeleid voor de vergoeding van medicijnen.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #29 edited december 2018
  Dat zei ik en bedoelde ik ook niet maar bedankt voor je aanvulling. Het aantal voorzetkamers die vergoed worden .. .heeft volgens mij wel met de aanvullende verzekering te maken. Maar we gaan nu wel weer erg offtopic.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ook het aantal voorzetkamers staat volledig los van een aanvullende verzekering
Log in of Registreer om te reageren.