November 2017 - Zorgverzekering 2018

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Vanaf november vallen de nieuwe polissen van de Zorgverzekeraars weer op de mat. Voor veel mensen een moment om hier opnieuw naar te kijken en evt. over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
Ook voor longpatiënten is het belangrijk op een rijtje te zetten welke zorg je nodig hebt en welke extra zorg je zou kunnen verwachten in 2018. Te denken valt aan fysiotherapie, logopedie of ziekenvervoer, maar ook de vergoeding van medicijnen.

Bekijk jij ook elk jaar je ziektekosten verzekering opnieuw en waar let je dan zoal op?

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  #1 edited november 2017
  Wat een onvoorstelbaar gedoe is het toch waar de burger elke keer weer mee wordt opgescheept.
  Het is tijd voor een rigoureuze reorganisatie van de gezondheidszorg.
  Begin maar eens met het wegsnijden van het managementwaterhoofd en de wildgroei aan subsidiestromen aan onduidelijke en vooral ineffectieve clubjes (Stoptober bv.).

  Maar dat alles zal wel ijdele hoop zijn aangezien veel te veel mensen er (goed) van leven. De burger (ziek of gezond) er is voor de overheid.
 • Het lijkt me misschien wel nuttig om op te merken dat het verzekeraars koud laat of je overstapt of niet. Er staat geen enkele sanctie op overstappen. En dat je declaraties van reeds gemaakte kosten vaak nog lang na het overstappen bij je vorige verzekeraar kan declareren. Wel opletten bij lopende behandelingen: soms vraagt de nieuwe verzekeraar ook nieuwe verwijzingen van de huisarts en specialist. En soms begint de starttermijn ook opnieuw te lopen, waardoor je de eerste x behandelingen weer zelf moet betalen. Verder onduidelijk gedoe met samenwerkingsverbanden tussen behandelaars en verzekeraars. Soms zijn deze verbanden niet eens tijdig bekend (voor de uiterste overstapdatum) waardoor overstappen een dure gok kan worden. Ook kan het soms gunstiger zijn om een aanvullend pakket bij je huidige verzekeraar te nemen in plaats van over te stappen. Leuker willen ze het niet maken, en makkelijker al helemaal niet.
 • ballingballing Gebruiker
  @Reuzenkakatoe
  Je zegt; "Het lijkt me misschien wel nuttig om op te merken dat het verzekeraars koud laat of je overstapt of niet. Er staat geen enkele sanctie op overstappen".

  Dat is dus idd. een prachtig voorbeeld van hoe de burger een rad voor ogen wordt gedraaid onder het mom van "vrije" marktwerking. In werkelijkheid worden in nauwe samenspraak met de overheid, tarieven en premies op elkaar afgestemd. Zoiets als een besloten aanbesteding waarbij beconcurrerende partijen de markt verdelen en aan elkaar gunnen. Kartelafspraken dus met instemming van de regering die daar zelf ook grof aan meedoet. Dit alles in de wetenschap dat het budget in principe oneindig is.
  Per slot zijn de burgers en hun economisch vermogen de grootste pin-automaat die je je kunt voorstellen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ja hoor, ik ga komende weken weer puzzelen wat voor mij de goedkoopste goede verzekering is. Doe dit al jaren, ben vaak overgestapt, en t bevalt me prima zo
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Altijd alles even nakijken of het beter en goedkoper kan.
  Vooral kijk ik naar de contracten zodat je overal geholpen kunt worden , indien nodig.
  Verder vind ik het eigenlijk best goed geregeld in Nederland, het is duur maar zorg is duur en er vallen vast steken maar ik ben altijd weer blij wanneer je vlug en goed ergens terecht kunt.
  Het eigen risisico probeer ik van te voren uit te sparen, zodat ik het hele jaar al een potje heb, nu valt dat niet voor iedereen mee natuurlijk dat snap ik heel goed.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik denk dat ik niet ga overstappen maar ik ga het nog wel bekijken. Ik ben erg tevreden over mijn zorgverzekeraar en de keuzes die ze gemaakt hebben voor volgend jaar.

  Ik betaal mijn eigen risico altijd gespreid in tien termijnen.
 • ShadowShadow Gebruiker
  Ook ik betaal mijn eigen risico gespreid over het jaar en dit bevalt mij uitstekend.
  IK zit al jaren bij de zelfde verzekering en ben daar erg tevreden.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Nee, we hebben al jaren een AVtopverzekering bij DSW. Nooit gezeur en er wordt heel veel vergoed. Ik betaal liever een paar tientjes per maand meer, dat heb je er zo uit zodra je een extra behandelaar nodig hebt.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #9 edited november 2017
  Heb al jaar en dag ONVZ is meestal ook niet de goedkoopste maar ze hebben bijvoorbeeld geen preferent beleid wat medicijnen betreft. Voor mezelf houdt dit in dat ik geen gedoe heb met steeds maar andere merk medicijnen en dat is me wel wat waard. Helaas hebben de andere zorgverleners zoals apotheek dit niet door en geven ze toch goedkopere medicijnen die ik dan weer weiger.

  De vraag of de zorg en de zorgverzekering hier duur is kan ik niet eens 123 beantwoorden als ik kijk naar de diverse landen waar ik regelmatig ben is de zorg en de zorgverzekering hier nog niet eens zo slecht.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #10 edited november 2017
  Vanmorgen even gepuzzeld met de independer oa, maar ze maken het er niet gemakkelijker op. Nu moet je heel vaak op de site van de zorgverzekeraar voor de kleine lettertjes....
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Ems ik heb ook gekeken het wordt inderdaad steeds meer de kleine lettertjes....nu hebben sommigen ook al diverse aanvullende verzekeringen gewijzigd het wordt er inderdaad niet makkelijker op.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #12 edited november 2017
  Inmiddels ben ik een half jaar onder behandeling bij een huidtherapeut ivm hirsutisme (overbeharing gezicht). Ze verwacht dat ik nog lange tijd behandeling nodig heb. Dit neem ik mee voor een verzekering 2018.

  CZ vergoed 590 euro voor hirsutisme, voor een redelijke premie, Vervelend vind ik wel dat ik de ha dan moet vragen om een machtiging, zo 'n gezeur....
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik dacht dat er voor mij weinig zou wijzigen. Helaas kom ik er nu achter dat ik volgend jaar veel minder fysiotherapie vergoed krijg. Toch nog maar eens verder kijken en mijn fysiotherapeut om advies vragen volgende week.
 • TanjaanTanjaan Gebruiker
  Ben bij cz en met al die ziektes wil een andere verzekering je niet. Dus blijf waar ik ben.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Tanjaan schreef: »
  Ben bij cz en met al die ziektes wil een andere verzekering je niet. Dus blijf waar ik ben.

  Tajaan, gelukkig klopt dit niet. Meestal kun je terecht bij een aandere aanvullende verzekering, ook met een duur ziektekostenjaar.
  Bij bv independer kun je direct zien of je aangenomen wordt bij de aanvullende verzekering.
  Tandartsverzekering is vaak wel moeilijker om een hoge aanvullende verzekering te krijgen.

  Ook ik ben duur, en stap bijna elk jaar over, in 2018 ga ik naar cz.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik vind het zo moeilijk dit jaar. Het liefst blijf ik bij mijn huidige zorgverzekeraar maar die vergoed vanaf volgend jaar minder fysiotherapie. En dat is nou juist iets wat moeilijk is in te schatten hoeveel ik er van nodig ga hebben. Ik had vergoeding van 20 behandelingen, dat worden er 12. Dit jaar ben ik 15 keer geweest, het jaar er voor denk ik vaker maar toen had ik ook nog een vorm van fysiotherapie die ik nu niet meer nodig heb. Mijn fysiotherapeute vond dat het wel beter ging (ben in het eerste halfjaar van 2017 ook twee keer zo vaak geweest als in het tweede halfjaar) maar vond 20 behandelingen beter dan 12. Maar als ik 15x ga, is het weer voordeliger om drie keer zelf te betalen. Zo lastig.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Daantje, fysuitherapie kun je ook deels aftrekken bij de belasting. Maar omdat jullie beide werken vraag ik me nu af of je dat wel terug krijgt, waarschijnlijk verdienen jullie te veel.
  Bij nee zou ik een andere zkv kiezen, op advies van je fysiotherapeut.

  T is idd een flinke puzzel! Independer en zorgwijzer helpt mij er wel bij...
 • Dat aftrekken van de belasting blijkt in de praktijk soms tegen te vallen. Er zit een minimum bedrag op. Dus geen aannames doen maar eerst alles doorrekenen.

  Als je wordt afgewezen voor een aanvullende verzekering dan zullen ze toch meestal een aanbod voor een lagere dekking doen. Dus dan kun je nog steeds shoppen uit meerdere lagere aanbiedingen. Wel kort dag nu, t/m 31 december.

  Soms is het voordeliger om je bestaande verzekering te houden, maar de overbodig geworden extra’s te laten vervallen.
  Niet alle verzekeraars wijzen op de mogelijkheid om je bestaande dekking bij te stellen. Vals natuurlijk, maar het kan wel. Goed zoeken op hun website of hun helpdesk bellen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Reuzekakatoe,
  Idd is het bjj de belasting zaaak om even door te rekenen. Ik ald alleenstaande met een deeltijdbaan loont het wel.

  Tot nu toe kreeg ik altijd de duurdere aanvullende verzekering, stapp bijns elk jaar over
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik heb toch nog maar een uitgebreider pakket gekozen. Dan hoef ik me in elk geval niet druk te maken over hoe vaak ik volgend jaar de fysiotherapeut nodig heb. Mocht ik volgend jaar met minder toe kunnen, kan ik het jaar daarna wel weer een kleiner pakket kiezen.
Log in of Registreer om te reageren.