benauwd en hoesten na stoppen roken

01-08-2017 om 08:26 uur

Beste longarts,
Vandaag 1 aug. 2017 ben ik 6 maanden gestopt met roken.
Dit, mede vanwege de diagnose astma in 2016 na een maandenlange periode van hoestbuien. Ik gebruik nu seretide 50/250 2x1 puf per dag.
Mijn vraag gaat over het hoesten sinds ik gestopt ben met roken.
Ik heb nu perioden van benauwdheid, last van veel slijmvorming uit de longen, veel hoesten en het lijkt niet over te gaan.
Is dit gebruikelijk na 6 maanden gestopt te zijn met roken??
Wordt dit in de loop van de tijd beter??
Mijn huisarts geeft geen duidelijk antwoord, is waarschijnlijk moeilijk te geven, maar geeft aan dat ik hiermee moet leren leven.
Alvast bedankt
Joop60

Login of registreer om te reageren
01-08-2017 om 11:42 uur

In sigaretten zitten hoestonderdrukkers, luchtwegverwijderaars en zelfs sporen van antibiotica.
Dit alles om de schadelijke stoffen zo diep mogelijk binnen te laten dringen en zo een optimaal verslavingsniveau te creëren.
Nu je niet meer rookt krijg je dus geen hoestonderdrukkers meer binnen en dientengevolge ga je dus hoesten.
Het hoesten wordt ook veroorzaakt doordat je longen zijn begonnen aan de "grote schoonmaak" wat gepaard gaat met slijmvorming, irritaties en ophoesten van de jarenlange troep in je longen.
Tijdens je rookperiode stond je afweermechanisme op "red alert" omdat je voortdurend giftige stoffen binnen kreeg. Nu dat niet meer het geval is is dat mechanisme aan het terugschalen waardoor allang bestaande kwaaltjes naar de oppervlakte komen. Gebitsproblemen zijn daarvan de voornaamste maar iid.
ook benauwdheid door al bestaande astma of COPD laten zich dan extra gelden. Het laat eigenlijk zien wat de feitelijke staat van je lichaam is.
Ik kan me voorstellen dat het teleurstellend is deze ongemakken te ervaren omdat je waarschijnlijk bent gestopt met roken om je beter te gaan voelen. Vaak is dat echter niet het geval. Stoppen met roken kan soms een behoorlijk ongezonde move zijn in je leven.
Desalniettemin weet tegenwoordig een kind dat roken ongezond is dus stoppen met roken moet wel gezond zijn. En dat is het natuurlijk ook.
Het zal een periode zijn waar je doorheen moet en de blijvende problemen zullen moeten worden getackeld middels huisarts en/of specialist.

Mocht een longspecialist dit meelezen: Ik hoop dat het niet al te grote onzin is wat ik hier schrijf en ik zal nog wel e.e.a. vergeten zijn.

Login of registreer om te reageren
02-08-2017 om 10:31 uur
Reactie op Stefanie

luchtwegverwijderaars ???

Toegegeven, 't is geen fraai Nederlands maar wel veel gebruikt.

Externe link verwijderd
Gwenny

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 10:52 uur

Beste joop60,

Allereerst mijn complimenten dat je al 6 maanden niet meer rookt. Heel goed.

Door het stoppen met roken gaan je longen weer trachten optimaal te werken en dan blijkt vaak pas hoeveel problemen er eigenlijk met de longen zijn.

De oorzaak van evt. klachten na het stoppen kan te maken hebben met een klein percentage luchtwegverwijdende stof die, naast alle resterende schadelijke stoffen, ook in een sigaret voorkomt. Het getuigt er echter van dat, gezien de overgevoeligheid die je ervaart, het met name heel belangrijk is geweest om te stoppen.

Hoe lang het hoesten duurt verschilt enorm van patiënt tot patiënt. De één hoest bijna niet en de ander hoest enorm en blijft dat ook lang doen. In ieder geval is het veelal een tijdelijk iets.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 13:51 uur

Beste Balling en de Advieslijn,
Bedankt voor jullie antwoorden.
Het klopt dat het voor mij heel teleurstellend is, dat ik nu meer problemen met de longen heb als in de tijd
dat ik nog rookte. Natuurlijk maakt roken je longen en nog veel meer kapot.
Ik hoop dat in de loop van de tijd het stoppen met roken niet het probleem was, maar juist de oplossing,
dat de benauwdheid en het hoesten niet meer de hoofdrol spelen in mijn dagelijkse leven.
Wanneer dit gebeurt zal ik verder proberen om rokers te motiveren om te stoppen.
Joop60

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 14:34 uur

Joop60 heb je alleen maar de seretide?
Het zou ook kunnen zijn dat je gewoon niet het juiste medicijn gebruikt en eens moet overleggen voor wat anders bijvoorbeeld foster en ventolin ik noem maar iets.

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 15:08 uur

Beste Stefanie,
Dank je wel voor het meedenken.
Vanwege hoge bloeddruk, stress en bijkomende psychische problemen ben ik de afgelopen tijd heel vaak, misschien wel te vaak, bij de HA geweest. Ik krijg het idee, heb het hem niet gevraagd, dat hij vindt dat ik zeur omdat de hoest maar niet weg wil gaan. Vorig jaar in mei 2016 hielp de salmeterol/fluticason vrijwel direct en was ik binnen een paar weken van de hoest verlost, maar jammer die hoest kwam in het najaar 2016 terug en is sindsdien gebleven. Ventolin heb ik wel, maar gebruik het vrijwel nooit, omdat ik geen verbetering merk.
Zo maak je er toch een heel verhaal van en ik denk dat iedereen op dit forum een eigen verhaal heeft.
Ik verwacht dat in de loop van een aantal maanden de klachten langzamerhand zullen verbeteren, maar voor nu moet ik ermee leven. Hoesten is fysiek en mentaal zwaar en eist op den duur z'n tol. Zo ben ik mijn baan kwijtgeraakt door de aanhoudende hoest. Een positieve levenshouding is van levensbelang.
Ondertussen ben ik wel gestopt met roken en ben ik hier blij mee en trots op.
Ik steek nooit meer een sigaret op!!! Deze ontwenningsverschijnselen wil ik nooit meer meemaken.
Joop60

Login of registreer om te reageren
03-08-2017 om 15:12 uur

Super knap dat je gestopt bent.
Ik denk dat het niet slim is als je door blijft hoesten uit angst dat je huisarts je een zeur vindt.
Je hebt overigens altijd recht op een doorverwijzing naar b.v. een KNO arts.
Gewoon vragen!

Login of registreer om te reageren
02-03-2018 om 11:45 uur

Ik ben 52 jaar en 40 jaar roker. Ik kreeg de laatste tijd steeds vaker klachten in mijn lijf, niet wetende dat dit met het roken te maken kon hebben.
Op advies van mijn leidinggevende toch maar een keer een afspraak gemaakt met de huisarts, want ik kreeg steeds meer uitslag over mijn lijf en ook lichamelijke klachten zoals spierpijn en steeds slechter slapen.

Mijn bloeddruk werd opgemeten en was 150 - 90, en de huisarts gaf aan dat ik mijn leefstijl drastisch moet veranderen.
Na een week kon ik weer terugkomen voor de uitslagen van het bloed en urine onderzoek....mijn cholesterol zat met de LDL waarde op 4,8, dat is vrij ernstig en gevaarlijk.
Het advies was om direct te stoppen met roken en mijn eetgedrag aan te passen, het eetgedrag zal ongeveer 10% bijdragen aan de verlaging van het slechte cholesterol, maar het roken zal daar een veelvoud van kunnen zijn.
Ik ben per direct gestopt met roken..............geen pufjes, geen pleisters en geen medicijnen.
Het is nu 3 weken geleden dat ik gestopt ben, en om een indicatie te geven hoeveel ik rookte, dat was een megabox per dag van 35 sigaretten.
Ik heb er nog geen moment spijt van en voel me eindelijk niet meer opgejaagd als ik merk dat mijn sigaretten bijna op waren.
Mijn ogen zijn geopend door de huisarts, godzijdank...het enige waar ik mee kamp is het vele hoesten en af en toe spontaan een bloedneus...maar dit zou volgens de huisarts normaal zijn. Mocht het erger worden dan kan ik altijd contact met haar opnemen.

Login of registreer om te reageren