Oorzaak en oplossing gevonden voor mijn atopische eczeem

Beste lezer,

Ik had als baby al last van ernstige eczeem gehad en als kind van allergisch astma.

Ik kreeg rond mijn 20e last van atopische eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd.
Je krijgt dan o.a. last van jeuk, roodheid en schilfers.
Het lukte mij lange tijd niet om de oorzaak hiervan te vinden dan wel een van mijn allergieën (pollen, huisdieren, huisstofmijt) aantoonbaar de schuld te kunnen geven.

Door pulmicort te gebruiken is mijn eczeem binnen een paar dagen zeer sterk verminderd.
Veel minder jeuk, roodheid en schilfers, m'n huid gaat dicht en wordt weer glad.
Pulmicort is een astma medicijn/inhaler, ik neem het in voor het slapen en als ik opsta.
Ik gebruikte dit al een tijdje niet meer omdat mijn astma klachten waren afgenomen.
De huisarts is er nooit mee gekomen en op internet kan ik er ook vrij weinig over vinden.
Hier en daar lees je wel dat er een link is tussen astma en eczeem,
maar ik kom nergens tegen dat astma medicijnen kunnen helpen bij atopische eczeem!

Bij allergisch astma wordt er meer slijm in de longen geproduceerd door allergenen.
De longbuisjes raken daardoor verstopt door het slijm en zelf denk ik dat dat bij mij op de een of andere manier eczeem veroorzaakt.

Voor wat betreft de allergie lijk ik het meeste last te hebben van huisstofmijt.
Snachts moet ik het raam open houden anders komt de eczeem de dag erna terug.
Blijkbaar adem ik anders teveel uitwerpselen van de huisstofmijt in en de Pulmicort kan het dan blijkbaar ook niet winnen.
Vermijdt het inademen van allergenen, want dit blijft dus belangrijk.

De protopic zalf die ik van de dermatoloog kreeg heb ik nu niet meer nodig. Andere zijn bijv hormoonzalf/cortisonezalf, edidel. Ik gebruik alleen nog een standaard creme van de drogist om de huid wat vet te houden.

Wellicht kan dit een goede tip zijn voor mensen die ook eczeem/allergie/astma hebben.
Indien mensen deze 'methode' ook gaan proberen of hebben geprobeerd laat dan gerust een reactie achter!
Ik ben namelijk heel erg benieuwd want ik kan toch niet de enige zijn.

Reacties

 • MillyMilly Schrijver
  #1 edited juni 2017
  Hoe zou t dan komen dat nu pas, nu je pulmicort (her)start, verbetering van je eczeem optreed? Vraag me echt af of t door de pulmocort komt...
  Is er ms ook een andere verandering geweest in je levensstijl?

  Heb zelf ook van baby af aan eczeem, atopische constititie, en veel zalven en therapie zonder noemenswaardige resultaten. Waar ik t meest aan heb is opletten wat ik eet, heb een scala aan voedselallergien en intoleranties waardoor de eczeem verslechtert. Zoek anders eens op kruisallergenen van pollen.
  Alleen in periodes van prednisongebruik verdwijnt mn eczeem als sneeuw voor de zon!
 • JVCJVC Gebruiker
  Ik gebruik nu ook de neusspray variant van pulmicort, budesonide neusspray, omdat ik nog last had van verstopte neus en neusslijmvlies. Ik heb op mijn gezicht nu nog minder last van eczeem. Dit medicijn is net als prednison een corticosteroid dus niet gek dat het beide werkt Milly! Het werkt waarschijnlijk zo goed bij mij omdat ik het probleem dicht bij de bron aanpak, de luchtwegen, en die worden vervolgens ook nog eens beschermt tegen astma en rhinitis door de huisstofmijt en pollen. Ik heb al die tijd wel cremes gesmeerd maar omdat het niet bij de bron werd aangepakt kwam het natuurlijk steeds terug. Heb je voedselallergie dan ligt het probleem wrs niet bij de luchtwegen dus is de kans groot dat deze medicijnen niet werken voor jou.
 • MillyMilly Schrijver
  #3 edited juni 2017
  Fijn dat t jou helpt!
  Ik heb naarst de voedselallergieen ook moeilijk behandelbaar allergisch astma, maar iedereen is anders he..

  Mijn ervaring is toch dat de werkwijze van puffers met corticosteroïd en prednison totaal anders is. Puffers en neusspray op de plaats van toediening en prednison gaat heel je lijf door. Wat overigens merkbaar is aan alle bijwerkingen.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Milly er wordt gezegd dat puffers alleen werken op plaats van bestemming maar ben het toch niet eens gezien vele van ons dik zijn geworden door de puffers.
 • bianca1961bianca1961 Gebruiker
  daarom ben ik er ook mee gestopt ik werd ook alsmaar dikker en ik heb op het moment toch geen last van mijn astma het is volgende maand een jaar geleden dat ik ziek werd en astma was vast gesteld ik gebruik het als ik het nodig heb mijn eczeem is nu ook weer minder en ik heb alvesco inhalator
 • ajboajbo Gebruiker
  #6
  Sinds een aantal jaren heb ik ineens fors last gekregen van eczeem. Ik zal jullie mijn zoektocht besparen. Maar ik denk de oplossing gevonden te hebben. Ik slik sinds een tijdje forse hoeveelheden vitamine C 6gr.-20gr. per dag dit zorgt ervoor dat alle gebieden waar ik eczeem (ontsteking huid) had aan het genezen zijn. Tip: slik de vitamine C zoveel mogelijk verdeeld over de dag, verhoog het langzaam totdat de eczeem weggaat of je last krijgt van je darmen. Probeer uit te vinden welke hoeveelheden je nodig hebt. Ik heb zelf onderzoek gedaan op internet of 6gr-20gr vitamine C veilig is en ik ben ervan overtuigd dat dit veilig is. Maar doe je eigen onderzoek of raadpleeg een medische specialist, niet je dermatoloog die hebben hier (over het algemeen) geen verstand van. Mijn dermatoloog keek me wazig aan toen ik vroeg (een aantal jaren geleden) of vitaminegebrek de oorzaak zou kunnen zijn, hij was er heilig van overtuigd dat dit geen rol speelde, immers mijn bloedonderzoek toonde aan dat alles in orde was (ik noem deze waarden cynisch schuurbuik niveau waarden). Ik heb allerlei supplementen geprobeerd maar geen enkele had het effect van hoge dosis vitamine C. Naarmate je begint te genezen zullen je ontstekingen verminderen en neemt ook je behoefte aan vitamine C af. Dus eczeem verhoogt je behoefte aan vitamine C en gebrek aan vitamine C veroorzaakt bij mij eczeem ziedaar de vicieuze cirkel. Ook roken, allergieën etc. verhogen het vitamine C verbruik. Andere symptomen van vit C gebrek: bloedend tandvlees, bloedneus, los zittende tanden etc.
Log in of Registreer om te reageren.