Dikker worden door pufjes astma. Vooral vrouwen zijn de klos

GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
edited april 2017 in Longnieuws

De 900.000 Nederlanders die pufjes tegen astma gebruiken zijn dikker en zwaarder dan mensen die geen inhalators nodig hebben. Vooral vrouwen zijn de klos, blijkt uit onderzoek van hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC.

Dik van lucht, dat kan dus écht?
,,Mensen die lucht inademen waar ontstekingsremmende corticosteroïden inzitten, blijken inderdaad gemiddeld dikker te zijn. In het algemeen maken die stresshormonen dik, dat zie je als iemand ze in tabletvorm zoals prednison slikt. Of dat bij de lokale toediening via je longen ook zo direct werkt, moet nog worden uitgezocht. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om pufjes die de luchtwegen instant verwijden tegen benauwdheid.”

Om hoeveel extra kilo’s gaat het eigenlijk?
,,Bij vrouwen zien we dat ze bijna 1 bmi punt meer hebben dan vrouwen die die pufjes niet gebruiken, dan gaat het niet om tientallen kilo’s. Problematischer is dat hun buikomvang 2,5 centimeter groter is. Juist dat buikvet is gevaarlijk omdat het leidt tot een hoge bloeddruk, een hoger cholesterol en uiteindelijk diabetes en hart- en vaatziekten.”

Wat doen die pufjes precies?
Als corticosteroïden via de keelholte en de longblaasjes in het bloed komen, kunnen ze zo zorgen voor meer snacktrek en buikvet.”

Waarom zijn vooral vrouwen de pineut?
,,We denken dat het kan komen doordat vrouwen er trouwer in zijn om elke dag hun inhalator te gebruiken. Maar het kan ook een hormonaal effect zijn.”

Stoppen dan maar?
,,Nee! Vooral niet doen, deze middelen kunnen zelfs levensreddend zijn. Maar houd je gewicht in de gaten.”

Tekst: Francine Wildenborg

Bron: Gezondheid en Co

Reacties

 • StefanieStefanie Gebruiker
  #1 edited april 2017
  Aangezien ik zo'n 15 kilo zwaarder ben dan voordat ik pufte denk ik dat het klopt ;) Ik ben niet meer of vetter of anders gaan eten.
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Ik heb er ook " last" van inmiddels wel dmv koolhydraat arm eten zo'n 10 kilo kwijt maar toch het gaat heel erg op en neer.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  wist ik uit eigen ervaring al lang
 • niels64niels64 Gebruiker
  Ik ben dan wel een manneke maar ik ben ook 20kg aangekomen na 9 jaar puffen. Ben sinds een jaar op mijn eten aan het letten.
  Ik heb een aantal jaren geleden gevraagd aan de huisarts of dit zo was, maar die zei dat het pufje in de longen bleef.
  Ik twijfelde daar aan omdat mijn prikkelbare darm syndroom ook verbeterde sinds gebruik puffers.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Als het in de longen zou blijven wat artsen beweren zouden de bijwerkingenlijsten ook niet zo groot zijn lijkt me...
 • jan83jan83 Gebruiker
  Ik gebruik ze al van kinds af en aan en altijd eerder ondergewicht gehad... pas de laatste jaren met prednison is netter qua bmi, maar nog steeds aan de onderkant.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #7 edited mei 2017
  Mijn huisarts maakt ook altijd over mijn gewicht opmerkingen ... terwijl hij net van buiten terugkomt om daar een sigaret of sigaartje te roken nota bene ... dan kan ik het niet laten daar wat van te zeggen!!!

  In verleden was ik dat zo zat... dat ik zei... " ... sinds ik overgewicht heb heb ik zo een gezond seksleven u wilt niet weten hoeveel vrouwen van dikke mannen houden!! ...".

  Er moet nog wel een kleine 10-12 kilo aan gewicht af ben al een heel eind, prednison en puffers zijn de ellende voor mijn gewicht en ook voor de osteoporose.
 • MarloekeMarloeke Gebruiker
  Ik kom helemaal niet aan van mijn astma medicijnen ik eet gezond wat wil je nog meer ? 8-}
 • daysydaysy Gebruiker
  @Marcus inderdaad ga je er de kat op het spek binden, zie dat gezicht van je huisarts zo voor me. Alles is zo makkelijk gezegd ik had een tandarts en die rookte ook zoveel, hij moest toen zo hoesten dat ik zei, joh steek er nog een op ben gelijk de praktijk uitgebonjourd. Ik denk dat het ook allemaal verschillend is voor iedereen en ja je moet ermee leren dealen
 • bianca1961bianca1961 Gebruiker
  ik ben ook zwaarder geworden zeker 15 kilo niet normaal
 • MelMel Gebruiker
  #11 edited 24 februari
  Ik was 47 kilo met koolhydraatbeperkt eten afgevallen en zo eet ik nog steeds maar er zit wel 13 kilo aan nu sinds de cortisone puffer verdubbeld is .. ik krijg het er niet meer af ook , nou ik vind het best dan maar niet ..

 • LuchthapperLuchthapper Gebruiker
  Verdikkie, ik slik ook al een stemmingsstabilisator waarvan je meer snacktrek krijgt en eerder zal aankomen dan afvallen...
 • SuzeSuze Gebruiker
  #13 edited 11 maart
  Ik heb vorige week donderdag de diagnose astma gekregen en ik heb sindsdien een Foster, 2 pufjes per dag. Reuzebenieuwd ...
 • GroenkapjeGroenkapje Gebruiker
  #14
  Krijg ook altijd vreselijke trek van prednison, maar heb mezelf aangeleerd om zodra ik een stootkuur krijg ook automatisch anders te gaan eten, heel veel groenten wokken, peulvruchten ipv aardappels, pasta en rijst, fruit (geen fruitsappen) en zeker geen zoet en snacks. Zo red ik het iedere keer weer om niet aan te komen tijdens een stootkuur. Ik weet dat het heeeel moeilijk is en het heeft mij ook best wat tijd gekost om dit te kunnen volhouden en heel af en toe ga ook ik best in de fout hoor, maar het werkt wel. Ik merk namelijk dat als ik minder buikvet heb ik ook makkelijker kan door ademen. Ik sport zo veel mogelijk, afhankelijk van hoe het me gaat, en doe veel buikspieroefeningen.
Log in of Registreer om te reageren.