Inhalatie van corticosteroïden en verband met vermoeidheid
10-04-2017 om 14:18 uurGeachte heer, mevrouw,
Vanaf mijn 20e ben ik begonnen met het middel Symbicort. Daarvoor gebruikte ik alleen luchtwegverwijders. Inmiddels ben ik 28 jaar en heb ik al jaren last van klachten die ik het best kan omschrijven als chronische vermoeidheid. Als ik bij mijn huisarts mijn bloed laat prikken, blijken alle waarden normaal. Mijn klachten worden dan gecategoriseerd tot vage klachten die vermoedelijk een psychische oorzaak hebben.
Lange tijd heb ik gedacht dat mijn vermoeidheid voortkwam uit mijn autisme, ik heb PDD-NOS. Ook ben ik gediagnosticeerd met een dysthyme stoornis en depressieve klachten. Ik gebruik om die reden dagelijks 100 mg clomipramine (antidepressiva).
Echter, zelfs als ik 'autismeprikkels' vermijd, blijf ik vermoeid. Daarnaast barstte ik tot mijn twintigste van de energie en had ik geen fysieke klachten. Nu ik steeds meer lees over de functie en mogelijke gevolgen van een disfunctie van de bijnieren, denk ik steeds meer dat er een verband is tussen mijn langdurige (hoge dosis: 400/12) symbicort-gebruik en mijn klachten.
De vraag die ik heb is als volgt: kan het langdurige gebruik van inhalators met corticosteroïden leiden tot klachten als (chronische) vermoeidheid, 's ochtends moeilijk en vermoeid wakker worden, de hele ochtend weinig energie, meer trek in suiker, aankomen in gewicht, een laag energieniveau in het algemeen en depressiviteit?
Zijn er meer mensen die deze ervaring hebben?
Vermoeidheid lijkt misschien een kleinigheidje, maar het kan een ingrijpende beperking zijn in je dagelijkse functioneren. Eigenlijk ben ik soms zo beperkt, dat ik nog net geen kasplantje ben.
Met vriendelijke groet,
Coen Teeuwen
Ik heb me er nog even in verdiept. Ik zou de ziekte van Cushing kunnen hebben opgelopen door jarenlang een te hoge blootstelling van cortisol in mijn bloed. Is dit iets wat vaker voorkomt? Ik denk dat ik een doorverwijzing nodig heb voor een internist.
Het schijnt dat je cushing niet van het inhaleren kunt krijgen omdat het nagenoeg alleen in de longen komt, bij tabletvorm is dat anders.
Ik heb ook last van chronische vermoeidheid en heb COPD. Ben 65 jaar en na bijna 3 jaar onderzoekstraject ontdekte de specialisten enkele "kleinigheidjes" zoals lichte apneu waarvoor ik een CPAP-apparaat gebruik en er waren poliepen in m'n neus gezien. Heb zo'n "neuspeuter"-operatie ondergaan en dat was zo mogelijk de meest barbaarse ervaring die ik in m'n leven mocht beleven.
Echter er kwam geen verbetering in mijn situatie. Hondsmoe en regelmatig depressief van de moedeloosheid.
Zodra je het woord "depressief" of aanverwante terminologie laat vallen is dat het startsein voor veel medici om de patiënt dan maar de schuld te geven en zichzelf te ontslaan van enige verantwoordelijkheid. Je wordt opgegeven.
Het is, denk ik, het meest beledigende wat je tegen een patiënt kunt zeggen want je wordt er radeloos van; "U bent gek, meneer". Dat wordt er tegen je gezegd terwijl je geen idee hebt en zeker weet dat het een fysiologische oorzaak heeft. Je wordt te duur om het verder te onderzoeken. Gemakzucht troef.
Ik leef met je mee, Coen, in het slechten van de muren van de medische stand.
Vermoeidheid komt eerder van een instabiele longziekte dan van de medicatie.
Beste Coen.
Het is heel naar om in de beste jaren van je leven 20-28 jaar altijd moe te zijn. Natuurlijk ga je dan zoeken naar een oorzaak. Ik denk niet dat een inhalatiesteroid cushing kan geven. Dit heb ik ook met de apotheker overlegd. Die heeft in publicaties hierover ook niets over gevonden. Ik heb nooit eerder gehoord dat inhalatiesteoidien chronische vermoeidheid kan geven. De beste test hiervoor is 3 maanden stoppen en kijken of de vermoeidheid afneemt. Het risico is dat de astma instabiel wordt. We weten wel dat astma met veel klachten vermoeidheid kan geven. Deze afweging moet je zelf maken samen met je longarts/huisarts die je astma behandeld. Ik hoop dat ik je hiermee verder geholpen heb. Daarnaast kun je een verwijzing vragen naar de internist om chronische vermoeidheid verder te onderzoeken.
Beste meneer Van Wolferen,
Bedankt voor uw reactie. Ik denk inderdaad dat ik het best bij een internist terecht kan voor het zoeken naar de oorzaak. Of het lichamelijk dan wel psychische oorzaken heeft. Ook kan ik met hem/haar bespreken of het zinvol is inderdaad een tijdje te stoppen met de inhalatiesteoidien.
In ieder geval bedankt voor uw informatie.
Met vriendelijke groet,
Coen Teeuwen
Ik heb het hele scala aan puffers gebruikt. Ik heb astma maar kan heel veel. Als ik cortico steroide puffers ga gebruiken zit ik na 2 dagen in de ziektewet omdat ik mijn bed van vermoeidheid niet meer uit kan. Als ik stop met de puffers ben ik na een paar dagen op de been en weer volop in de running dus heb ik jaren geen puffers gebruikt. Nu met alvesco gaat het goed. Het zijn geen bestaande bijwerkingen waardoor iedereen maar zegt ja ligt aan de astma die vermoeidheid. Ik weet ondertussen wel beter. Misschien moet ik er bij de volgende controle een puffer bij maar als die dezelfde ellende geeft stop ik ermee. Ik kan nu fulltime werken lange afstanden wandelen en van alles als ik geen enorme last heb. Als ik te moe ben om nog van de bank af te komen dan doe ik het liever zonder medicijnen tot ze iets vinden wat mij wel kan helpen.