Kwart sterfte jonge kinderen wereldwijd door vervuilde leefomgeving

MarcusMarcus Gebruiker
edited maart 2017 in Nieuws Algemeen
Kwart sterfte jonge kinderen wereldwijd door vervuilde leefomgeving

Een kwart van de sterfte van kinderen onder de vijf jaar wereldwijd is te wijten aan een ongezonde of vervuilde leefomgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om vies drinkwater, luchtvervuiling, meeroken of slechte hygiëne.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat in totaal jaarlijks 1,7 miljoen kinderen sterven door een ongezonde leefomgeving. Uiteindelijk sterven de kinderen vaak aan diarree, malaria en longontstekingen.

"Een vervuilde omgeving is dodelijk, in het bijzonder voor jonge kinderen", zegt WHO-directeur Margaret Chan in een verklaring. Chan benadrukt dat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor vervuilde lucht en vies water omdat hun organen, luchtwegen en immuunsysteem nog in ontwikkeling zijn.
Baby's

In het rapport schrijft de WHO dat de schade al kan worden aangericht bij baby's in de baarmoeder. Dit zet zich op latere leeftijd door als jonge kinderen, zowel binnen als buiten, worden blootgesteld aan een vervuilde omgeving.

Op latere leeftijd verhoogt een vervuilde leefsituatie de risico's op een longontsteking, chronische ademhalingsziekten zoals astma, hart- en vaatziekten, beroertes en kanker, aldus het rapport.

Volgens de WHO zullen een verbeterde waterkwaliteit en het gebruik van schonere brandstoffen de gezondheid enorm verbeteren.

Bron: nu.nl

Reacties

 • ballingballing Gebruiker
  De WHO is een mondiale ambtelijke organisatie die beleid uitvoert en advies geeft aan de lidstaten.
  Het is in de eerste plaats een politiek forum op het gebied van gezondheidsbeleid.
  Aangezien politiek/economische argumenten vaak prevaleren boven het gezondheidsbelang moet elk rapport van de WHO met een korreltje zout genomen worden.
  Denk daarbij aan het jarenlang, tegen beter weten in, handhaven van het beleid omtrent Malaria en DDT a reason van 40 miljoen onnodige doden.

  Dit laat onverlet dat er vele kinderen opgroeien in een vervuilde omgeving en dat alleen al daarom een transitie naar schonere energie dringend gewenst is. De manier hoe men dit op het ogenblik doet is onvoldoende, archaïsch en "plane supid".
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #2 edited maart 2017
  Balling weer bedankt voor je kritische en opbouwende noot.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Je mag niet zomaar artikelen overnemen, tenzij uitdrukkelijk vermeld staat dat dat wel mag. Van nu.nl mag dat niet Je mag alleen pakweg de eerste 50 worden delen.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Daantje dank je.... zal voortaan de woorden eerst even tellen. .... en maar klein stukje plaatsen en dan door linken.
Log in of Registreer om te reageren.