Parfumallergie en astma

Goedemorgen!

Ik krijg veel last van parfum, vooral mijn longen zijn erg gevoelig. Mijn huid reageert ook maar veel minder.

Ik kan nergens heen zonder dat ik last van krijg al neem ik mijn astma medicatie in.

Net de kinderen naar school gebracht en ben helemaal benauwd, moe en heb het heel koud.

Is er iemand die ook heel heftig op parfum reageert? Hoe ga je ermee om?

Alvast bedankt!

Reacties

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Wat ontzettend vervelend.
  Weet je arts dat je zoveel klachten hebt, waarschijnlijk heb je met meer of andere medicatie minder klachten.
  dus ik zou zeggen, overleggen met je arts.

  en voor nu, een extra puf noodmedicatie (ventolin, salbutamol, atrovent of id)
 • Zo_jaZo_ja Gebruiker
  Dankje! Ik heb een extra puf genomen en zal bij volgende consult met mijn arts overleggen.
 • HendrikjeHendrikje Gebruiker
  Goedemorgen,

  Ik herken het helemaal... ik heb ook een ontzettende hekel aan parfums gekregen.
  Zo'n geurtje slaat onmiddellijk op mijn luchtwegen en ik vind het ook heel onaangenaam ruiken.
  Zelfs als ik een winkel binnen loop heb ik last en ruik niets anders dan kunststof of de lucht van kleren.
  Op drukke wegen heb ik veel last van uitlaatgassen.
  Ik heb nu altijd de Ventolin bij me en als het kan verdwijn ik zo snel mogelijk uit de buurt van luchtjes.

  Groetjes Hendrikje
 • ingrid1981ingrid1981 Gebruiker
  Hoi hier ook heel bekend er mee. Ik vind het een ware hel.
  T lijkt wel of iedereen ineens parfum draagt. Ik heb het ook van deo's aftershave enz. Zelfs het ruitensproeierspul van de auto krijg ik het benauwd van.
  Ik probeer het te vermijden maar ja dt lukt zelden. Mijn schoonmoeder doet het trouw elke dag op en daar heb ik last van. Super vervelend.
  Mijn keel knijpt echt dicht ervan. Ik vermijd verjaardagen. Mijn eigen vier ik al niet en probeer boodschappen te halen op tijden dat ik weet dat het niet zo heel druk is.
 • MillyMilly Schrijver
  Ingrid, heb je het je schoonmoeder vertelt dat je erg benauwd wordt van haar parfum?
 • spinnetjespinnetje Gebruiker
  Ik herken het ook. Op mijn werk zijn afspraken gemaakt met mijn collega's dat er geen parfum wordt gebruikt, zodat ik niet hals over kop weer naar huis kan , als ik net binnenstap. Gelukkig deed niemand er moeilijk over omdat ze de gevolgen ervan gezien hebben. Maar verder vermijd in het zoveel mogelijk en doe mijn boodschappen in de XL winkels van de AH, zodat ik ontsnappingswegen heb. Of idd doe ik mijn boodschappen wanneer het minder druk is. Ook heb ik het idee dat ik het eerder/ beter ruik dan een ander. Als ik bijvoorbeeld de sportzaal in ga, ruik ik gelijk of iemand de voor mij verkeerde parfum of deo op heeft. Mijn vriendin moet dan altijd lachen en zegt dan, ik ruik niets. Ik ga dan weg en sport wel weer een andere keer.
 • sheronnasheronna Gebruiker
  Ik heb dat ook
  Bij mij slaat het ook op mijn luchtwegen
  En het vervelende vind ik dat mensen er heel luchtig over doen.
  Bijvoorbeeld als ik bij mensen ga buurten en als mensen van die huisparfums hebben daar kan ik niet tegen.
  Slaat gelijk op mijn luchtwegen en moet gelijk hoesten
  En als ik dan zeg van dar komt Door die huisparfum van jou.
  Dan zie je ze zo kijken van ow
  Da is lastig.
  Maar dat ding uit zetten doen ze niet.
  Of ik moet het zelf zeggen van wil je dat ding uit zetten.
  Ik heb vaak het gevoel dat mensen mij niet begrijpen omdat ze er zelf geen last van hebben en mij dan een zeur vinden
  Zo voel ik dat vaak.
  Ook met cigaretten rook dan zeg ik dat ik daar niet tegen kan. En dan zeggen de mensen jaa maar ik ga toch niet in mijn eigen huis buiten roken
  Nou ja bij zo n mensen kom ik dan niet meer.
  Ik vind dat de mensen geen rekening met mij houden .
  Terwijl ze mij zo erg zien hoesten .
 • CaptCapt Gebruiker
  #8 edited januari 2017
  Ik herken dit probleem. Parfumallergie in combinatie astma is heel lastig en wordt onderschat. Ik kan niet overal meer naar toe vanwege de parfumallergie. Dit geldt bijvoorbeeld met verjaardagen, boodschappen doen doe ik zaterdagochtend vroeg in de supermarkt als de winkel net open gaat, er zijn dan nog geen mensen met luchtjes in de supermarkt. Zo geeft het ook beperkingen op het werk. Ik kan bijvoorbeeld niet meer met iedereen samenwerken vanwege de parfums die worden gedragen. Niet iedereen is op de werkvloer bereid om geen parfums te dragen, of neutrale producten te gebruiken. Zo zijn er op het werk afspraken gemaakt. Ik werk nu bijvoorbeeld regelmatig alleen. Het reizen met het openbaar-vervoer is ook lastig met de luchtjes die de mensen dragen. Ik krijg pijn in de longen en astma aanvallen van parfums. Ik wordt bijvoorbeeld kortademig en krijg het benauwd van parfums. De puffers geven bij parfums niet voldoende resultaat. Parfums mijden is dan het beste, de hersteltijd blijft daarmee kort. Het inademen van parfums schijnt net zo schadelijk als roken te zijn. aldus de allergiearts waarbij ik onder behandeling ben. Het vervelende is dat je parfum luchtjes tegenwoordig ook in de winkels tegenkomt om het lekkerder te laten ruiken in de winkels. Ik heb zelf parfumallergie voor Tolem Balsum, Peru en Citroengrasolie. Dit is gedaan doormiddel van plakproeven op de rug. Inmiddels heb ik ook een intolerantie in de voeding ontwikkeld. Zo kan ik geen rode en oranje E-nummers meer gebruiken. Van E202 die wordt gebruikt in barbecuesaus krijg ik het bijvoorbeeld benauwd.
 • daysydaysy Gebruiker
  Krijg het ook heel benauwd van luchtjes je kunt het op dat moment niets meer aan doen, ik ga ook heel erg piepen heb tijdens de revalidatie er heel veel last van gehad zoveel prikkels heb ook altijd ventolin bij de hand en eeem het van te voren. Ik heb daar van de arts alvesco erbij gekregen en het is nu niet meer zo heftig dus het doet wel iets.
 • funnekefunneke Gebruiker
  Hallo Zo_ja,
  Ik heb altijd een sjaal om waar ik me in verstop(ook met 30˚). Ik houd mijn adem zo lang mogelijk in. Als ik door de stad loop zwalk ik tussen de luchtjes en sigarettenrook door. Winkels met geurkaarsjes bij de kassa, parfumzaken, Rituals is voor mij een drama.
  Jouw verhaal is herkenbaar. Er is altijd een drempel om er iets van te zeggen. Zou je het durven om te vragen of ze rekening met je willen houden?
  succes, groeten
  Funneke
 • daysydaysy Gebruiker
  @ funneke
  Sorry voor de late reactie en inderdaad heb ik vaak gevraagd of ze er rekening mee willen houden. Heb zelf drie maanden gerevalideerd en mijn mede patiënten en de verpleging hebben er rekening mee gehouden dat was wel heel fijn. Vraag je niets dan gebeurd er ook niets Mar het is ook niet altijd te doen maar ik snap je goed
 • spinnetjespinnetje Gebruiker
  Vragen is ook niet makkelijk, maar ik denk altijd nee heb je, ja kun je krijgen!
  Op mijn werk ben ik één keer tegen mijn parfumallergie aangelopen. Één van mijn collega's had een best wel dure parfum op la vie Est belle van Lancôme! Ik werd er gelijk benauwd van en we hebben afgesproken om die dag elkaar te vermijden en ook apart van elkaar pauze te houden. Maar dat bleek onvoldoende. Ik werd steeds benauwder (ondanks noodmedicatie) en uiteindelijk heb ik met de manager besloten dat ik naar huis ging. Ik ben een week ziek thuis geweest. Inmiddels had de manager uitgezocht om welke parfum het ging en besloten dat er tijdens het werk geen parfum of parfumhoudende deo's meer gebuikt mochten worden. Er is geen collega die er moeilijk over heeft gedaan. Mijn collega die die morgen de parfum had gedragen voelde zich heel schuldig. Ik heb met haar gesproken en uitgelegd dat zij er niets aan kon doen. Dat het probleem bij mij ligt en zij dit niet kon weten. Ik ben wel blij dat er zoveel begrip is op mijn werk voor mijn gezondheidsproblemen.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #13 edited maart 2017
  @ Spinnetje dat is dan uiteindelijk goed opgelost, fijn voor je.

  Ik ben een groot voorstander dat bijvoorbeeld het longforum zich hard zou maken of zou lobbyen voor een wetgeving dat ruimtes die een parfum of chemische geur of luchtreiniger heeft verplicht een bordje krijgt met bijvoorbeeld de volgende tekst :

  " ... Deze ruimte is voorzien van een aromatische of chemische luchtreiniging of verfrissing..."

  Dat dit bordje verplicht komt te hangen op deuren van toiletten waar bijvoorbeeld geurstaafjes of andere beluchtings- verfrissingsapparatuur hangt dan heb je de keuze om wel of niet naar binnen te gaan. Ben je eenmaal binnen is het al weer te laat. Loop hier regelmatig tegen aan.

  Heb daar zelfs bij het ziekenhuis eens voor gepleit.
 • MizuMizu Gebruiker
  Heel herkenbaar deze verhalen. Wel heel goed om te horen dat er zoveel mogelijk rekening mee wordt gehouden in de werkomgeving. Dit kan namelijk heel erg lastig zijn. Op mijn werk zijn er ook zat mensen met allergieën en iedereen houd hier gelukkig ook rekening mee. Op verjaardagen heb ik het meeste last ervan. Zeker met die verplichte 3 kussen. Ik heb gewoon standaard dan uitslag over mijn wangen en nek. Van bepaalde mensen weet ik nu wel dat ze standaard parfum op hebben en die geef ik netjes een hand en ga wat verder weg zitten. Dat is gelukkig voor mij voldoende om er zo min mogelijk last van te hebben en gezellig mee te doen met de verjaardag. Als het toch een keer gebeurd heb ik gelukkig pillen meegekregen van de arts om de allergische reactie te verminderen. Handig dat deze dan ook meteen werken als er ergens een keer een kat is (naar mensen met honden ga ik gewoon niet op bezoek, dan ben ik zo een week ziek)
 • youkiyouki Gebruiker
  Heel herkenbaar wat ik hier allemaal lees.. ik heb het ook met waspoeders en eigenlijk alles wat met cosmetica te maken heeft... of waar parfum/parabenen inzit...
  Gebruik alleen maar neutraal en vaseline lamet pffff... ik baal zo van mezelf.
  Iemans tips waar geen parfum of parabenen inzitten.. zou zo graag mijn haar is willen doen of lekker tutten...
 • jaimitajaimita Gebruiker
  Er zijn zoveel akties tegen roken. Ik lees nergens akties om parfum en/of deoderant te verbieden. Vraag mij af waarom niet
 • anja1955anja1955 Gebruiker
  Hallo allemaal.
  Ik begrijp heel goed dat iedereen last heeft van parfums geurtjes e.d. dat heb ik zelf ook.
  Ik kom net uit het ziekenhuis van de longafdeling, daar waren zelfs personeelsleden met parfum op die mij moesten helpen. Daar begrijp ik helemaal niets van.
  Dus zoveel onbegrip is er nog.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Het hoeft geen onbegrip te zijn, het kan ook onwetendheid zijn.
Log in of Registreer om te reageren.