juli 2016 - Rokers op het terras. Wat doe jij?

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Er zijn al een aantal terrassen die rookvrij zijn, maar nog lang niet allemaal. De kans is groot dat er op een terras mensen om je heen roken. Wat doe je dan?

Tips:
• Kies een plekje helemaal vooraan, achteraan of aan de zijkant van het terras. Zo kun je, afhankelijk van de windrichting, de overlast tot een minimum beperken.
• Ga eventueel op een terras zitten waar het niet zo druk is, of waar de tafels wat verder uit elkaar staan.
• Leg uit waarom je bewust op die plek bent gaan zitten als iemand naast je een sigaret opsteekt. Doe dit zo vriendelijk mogelijk. Bedenk dat de roker niet aan de buitenkant kan zien dat je niet tegen rook kunt.

Wat doe jij als je in zo’n situatie terecht komt? En ken jij terrassen die rookvrij zijn?

Reacties

 • graafie68graafie68 Gebruiker
  hopen dat het meevalt. als de dames en heren een lekker parfummetje of after shave ophebben stik ik ook de dievenmoord er van. moet ik dan vragen of ze ook eerst weer ff willen gaan douchen. met een douche shampoo zonder geur ???
  Nee geven en nemen, dankbaar dat het binnen rookvrij is. meer niet.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #2 edited juli 2016
  Ik ben het helemaal eens met graafie68.
  Wat mij wel ergert is dat sommige zgn. buitenterrasjes praktisch potdicht zitten, door alle zijkanten ook met zeil dicht te houden kan de rook geen kant op.
  Verder probeer ik er zoveel mogelijk op te letten uit de rook te blijven, een te overkapt en dichtgetimmerd terras sla ik over, zolang alleen de bovenkant overkapt is lukt het redelijk uit de rook te blijven.
 • NoordelingNoordeling Gebruiker
  Ik neem geen plaats op terrassen waar gerookt word. Als ik asbakken zie loop ik door .
  Veder vind ik het enorm onfatsoenlijk om naast iemand te gaan roken terwijl die zit te eten.
  Maar dat is een stukje op voeding … Bijna al mijn ooms en tantes (zo 30 stuks) waren kettingrokers.
  Maar zo lang er nog iemand zat te eten werd er geen sigaret op gestoken .. een aan getrouwde oom heeft dat moeten leren . Maar zo wel aan vaders als aan moeders kant vonden ze het zeer onbeschoft als men aan tafel zat te roken. Men stak ooit na een familie uitje een sigaret op .. maar werden door moeders (mijn oma) op de vingers getik . Naast ons werd ook gegeten. Ook het dragen van zware parfums terwijl der gegeten moest worden werd niet gewaardeerd. Daarom krijgen we ook steeds meer regels in Nederland. Fatsoenen normen moeten helaas als wet worden aan genomen …

  Ik neem als voor beeld de voetbalkantine. Daar werd in mijn jeugd niet gerookt of drank geschonken zo lang de pupillen moesten trainen of voetballen. Roken in de kleed kamers ??? .. dan kreeg je toch op je donder . Een trainer die met een peuk in zijn hand langs de lijn stond ? .. ja het gebuurde maar elk die stond te kijken had er zijn mening over . En de Trainer liet het wel. Toen ik een neefje jaren terug naar de training moest brengen kwam zijn jeugdtrainer eraan lopen met een peuk in zijn hand. Stond zijn pupillen te woord met een peuk in zijn mond hoek !! Volgens mij spoor je dan niet .. maar goed wie ben ik . Maar men moest de wet aanscherpen. Waarom ??? gewoon geen fatsoen geleerd.

  Een nichtje vroeg vorig jaar of we kwamen kijken naar haar eerste wedstrijd en ik schrok me DOOD !!
  Op het terras voor de kantine was het een grootte bende. Een en al peuken .. gewoon een smeer boel . Hoe dat er uit ziet naar een regen bui wil ik niet eens weten. Langs de lijn schoot en vader zo zijn smeulende peuk het veld in .. ja net naast de zei lijn ( zei de verontwaardigt ) heeft toch niemand last van . Ik heb hem uit getrapt op gepakt en twee meter veder demonstratief in de vuilnis bak gegooid. Je eigen dochter speel hier en zal der maar op ..maar dit is zeker je vast plek en wees naar de grond . een en al peuk … DUS …… heeft de vereniging borden neer gezet .. en is van plan om het roken binnen de poorten te verbieden . Men moet de ouders opvoeden !!!!

 • daysydaysy Gebruiker
  Roken op het terras! Begrijp best dat mensen een sigaretje willen roken ( zelf heb ik nooit gerookt). Maar ik Ben dit jaar voor het laatst op vakantie geweest hoe ik ook strategisch ging zitten het maakt niet uit. Vriendelijk vragen helpt ook niet , heb zelf op een vraag of ze even 5 minuutjes wilde wachten dan was ik klaar met eten was het antwoord; mag je vragen maar we gaan gewoon roken ik maar weer naar binnen met mijn bord dit Terwijl ik ook zuurstof heb. Moet in zomer en in de winter binnen zitten het is gewoon niet eerlijk.
 • pamSpamS Gebruiker
  Ook ik loop door als er op een terras gerookt wordt.
  Maar maak ook wel mee ( niet zo vaak) dat iemand het vraagt of ik erg vind dat hij een sigaret op steekt. Er zijn mensen die het dan niet doen als ik zeg dat ik t liever niet heb.maar er zijn ook mensen die het wel vragen maar niet op mijn antwoord wachten. En dan ga ik gewoon ergens anders zitten.
 • spencespence Gebruiker
  Mij maakt het niet zoveel uit, echter vind ik het onfatsoenlijk als mensen roken als de buren zitten te eten.
  Heb zelf ook gerookt maar ik ga niet, niet op een terras zitten omdat ze roken.
 • ShadowShadow Gebruiker
  Ik zal niets zeggen en gewoon binnen gaan eten.
  Rokers zijn naar buiten verbannen en hebben niet de keus om binnen te zitten.
  Binnen heb ik geen last van insecten en binnen is het koel.

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Jawel hoor Shadow rokers kunnen/mogen ( Met de peuk uit ) ook zonder insecten en koel binnen zitten :))
 • ShadowShadow Gebruiker
  Ik bedoelde dat ik hier geen punt van maak endan binnen ga zitten en daar de voordelen van zie. Als mijn buren, beide kanten roken zij, dan zal ik niets zeggen. Zij moesten na buiten laten we tolerant zijn . Dit is mijn mening.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Weet ik Shadow - het was wat flauwe humor :))
 • spinnetjespinnetje Gebruiker
  #11 edited september 2016
  Ook ik ga gewoon binnen zitten. Als ik op straat loop en een rokende roker zie, loop ik er met een grote bocht om heen. Soms denk ik, verknal je longen toch niet zo, ik weet hoe het voelt om slechte longen te hebben. Wees blij dat ze gezond zijn!
 • Ik ben voor een gedeeltelijk rookvrij terras. Ik ben al vaak halverwege een drankje of etentje toch maar naar huis gegaan. Net zoals rokers aan mij niet kunnen zien dat ik er benauwd van wordt, kan ik aan mensen op het terras ook niet zien of ze zodra ik heb besteld, ineens allemaal een peuk op gaan steken. Als ik mensen zie roken ga ik er niet naast zitten, maar als mensen zitten te eten weet ik het ook niet. Een gedeeltelijk rookvrij terras moet toch niet zo moeilijk zijn lijkt me. En dan dat rookvrije deel maar op de tochtige hoek, dan trek ik wel een jasje aan.
 • Marieke71Marieke71 Gebruiker
  Ik heb vraag soms of we van tafeltje konden ruilen, zodat de rook de 'goede' kant opwaaide (niet de mijne). Vaak was dat geen probleem (hooguit bij de ober of serveerster..hihi). En zo ja, nou, dan ben ik snel weg. Ik wil er niet te moeilijk over doen.
  Ik ben al blij dat er binnen niet gerookt mag worden. Gedeeltelijk rookvrij terras vind ik wel een goed idee. Maar om het nu helemaal te gaan verbieden.. Dat vind ik een lastige...

  Wat ik fijn zou vinden als het verboden zou worden om bij een in- of uitgang te roken, of dat nu een horeca-gelegenheid, supermarkt, kerk, ziekenhuis of kantoor is. Daar kun je nl. niet omheen....
 • NoordelingNoordeling Gebruiker
  Het is en blijft gewoon een fatsoen norm. Maar het lost zich van zelf wel op .. ik hoorde laatst signalen van horeca mensen die zien dat een totaal rookvrij collega het veel drukker heeft . En als je dat soort signalen hoort ..
 • boterbloempjeboterbloempje Gebruiker
  Ik vind het soms jammer als je op een mooie zomerav0nd niet ff lekker kan genieten buiten op het teras. Ik kijk vaak welke kant de wind op staat en dan bepaal ik waar ik ga zitten (vooraan/ achteraan en vaak aan de zijkant). Soms kan je niet anders en dan verkas ik maar weer naar binnen.
 • tavytavy Gebruiker
  mensen zijn zich er vaak niet bewust van dat ze last kunnen veroorzaken met hun sigaretten. Ik sta gewoon op en zoek een ander plekje. Wel maak ik daarbij even oogcontact en zeg met een glimlach dat ik astmatisch ben en dat ik er last van heb. Vaak tonen ze dan begrip en dorens soms zelfs hun sigaret.
Log in of Registreer om te reageren.