Longembolie door biomassa centrale?

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/klachten-over-biomassacentrale-stadshagen-1.5899751

Staat een vreselijk verhaal. Op de petitie website tegen de biomassa centrale staat zelfs dat kinderen niet meer buiten kunnen spelen vanwege de slechte luchtkwaliteit. De pijp gaat nu verhoogd worden van de biomassa centrale.

Ik zie op http://www.avih.nl/biomassakaart/ dat er veel biomassa centrale's staan in Nederland en maak me hierover zorgen. Terecht?

Reacties

 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Beste,

  Het Longfonds pleit voor maatregelen om gezondheidsschade door houtrook te voorkomen. We richten ons nu vooral op particuliere houtstook.

  Het Energiecentrum Nederland (ECN) denkt dat biomassacentrales in de regel minder vieze stoffen uitstoten dan particuliere houtstokers, omdat er in de centrales betere reductietechnologieën worden toegepast. Er is echter geen systematisch onderzoek gedaan, dus het is een aanname.

  Hoe dan ook het Longfonds is tegen het stoken van hout, ook in centrales. Er zijn gezondere manieren van energieopwekking waar Nederland veel meer in zou moeten investeren.

  Hoe ongezond deze specifieke centrale is, kan het Longfonds niet beoordelen. Het lijkt wel zinvol dat daar onderzoek naar gedaan wordt. De lokale GGD zou daar wellicht bij kunnen helpen.

  Misschien vind je het interessant om te horen hoe een longarts hierover denkt. In dat geval kun je de vraag ook aan een longarts op dit forum stellen.

  Met vriendelijke groet,
  De advieslijn
 • ballingballing Gebruiker
  #2 edited november 2019
  Opzichtig de broodheer sparen................

  Inmiddels is wel duidelijk dat biomassacentrales, waarvan er volgens onze regering honderden moeten worden gebouwd veel vervuilender zijn dan ons vertrouwde aardgas.
  Deze biomassa verstokende stookplaatsen blijken nog schadelijker voor de volksgezondheid dan een ongefilterde steenkoolcentrale.
  De vereniging van Europese wetenschappers heeft hier onlangs nog een zeer kritisch rapport over geschreven wat opzichtig door de EU en onze regering is genegeerd.
  We gaan dus relatief schoon aardgas vervangen door zwaar vervuilende biomassa waarvoor ook nog eens bossen voor moeten worden gekapt. U weet wel: de longen van de aarde.
  Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?
Log in of Registreer om te reageren.