www.sickofsmoking.nl

Gisterenavond, 28 april, was een longkankerpatiënt; Annemarie van Veen Bij RTL Late Night. Zij gaat samen met advokaat Benedicte Ficq een rechtszaak beginnen tegen de tabaksindustrie. Ik ben hier ontzettend blij mee en heb me meteen aangesloten. Sinds 17 september 2012 ben ik al bezig te stoppen met roken. Dat gaat heel moeizaam. Toen het eindelijk langer lukte, kreeg ik erge gezondheidsklachten. Dus NA het stoppen met roken. Ik heb hierover gemaild met het Trimbosinstituut, HET kennisinstituut voor verslavingen in Nederland. Hun antwoord was dat de tabaksindustrie stoffen toevoegt aan tabak die de luchtwegen verwijden. Mogelijk zou ik die stoffen missen nu ik niet meer rook. Ik had in de volgende zin verwacht dat het Trimbosinstituut ogenblikkelijk een rechtszaak tegen de tabaksindustrie was begonnen, met deze kennis. niets daarvan. Het werd me meegedeeld alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Je denkt: Dit kan niet waar zijn?!?! En niemand doet er wat aan!?!? Nu dus wel!!!! Dank je wel Annemarie van Veen en Benedicte Ficq. Op bovenstaande site staat alle info

Reacties

 • virsvirs Gebruiker
  Hierbij de mail van Trimbos

  Beste mevrouw Greve-Smit,
  bedankt voor uw bericht. Wat goed dat u bent gestopt met roken! Dat is een mooie prestatie waar u trots op kunt zijn! Vervelend dat u last heeft van de klachten die u in uw mail beschrijft. U schrijft dat u last heeft van kortademigheid. Mensen die stoppen met roken moeten wennen aan anders ademhalen dan toen zij nog rookten. Ademhalingsoefeningen kunnen een oplossing voor u zijn. Helpen deze u niet of onvoldoende? En heeft u het benauwd? Dan is het raadzaam om naar de huisarts en/of een specialist te gaan. Wellicht heeft u medicatie in de vorm van een pufje nodig. In tabaksproducten zit cacao. Door de cacao gaan de bronchiën van de longen wijder open, waardoor de nicotine beter wordt opgenomen. Het kan zijn dat u nu mist dat uw bronchiën wijder open gaan bij het opnemen van zuurstof.

  Als u er lang of veel last van heeft is het raadzaam om contact met uw huisarts op te nemen. Realiseert u zich dat r oken geen oplossing is voor gezondheidsklachten. Integendeel: Roken brengt juist gezondheidsklachten met zich mee en doet klachten juist verergeren.

  Veel sterkte en succes!
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Dit heb ik ook gezien en op de radio gehoord. Ik vind het echt stom, het is hier geen Amerika!
  Iedere roker weet dat het slecht is. Gaan we hierna de alcohol fabrikanten aanpakken? De fast-food industrie? Ik vind het dus echt heel stom! Roken is op eigen risico net als te veel drinken, drugs, vies vet eten, rijden zonder rijbewijs en door rood rijden enz enz enz. Eigen verantwoordelijkheid heet dat ( in mijn ogen )...
 • daysydaysy Gebruiker
  Helemaal mee eens
 • virsvirs Gebruiker
  Ik begin het hier onderhand goed beu te worden zo geschoffeerd te worden elke keer als het woord roken hier valt. Het is hier het Longfonds en ook mensen met longkanker of COPD ook al is de oorzaak roken, hebben alle recht hier op een respectvolle manier bejegend te worden. Ik heb er nauwelijks zin in maar vooruit maar weer. Vooralleer ik zou reageren zou ik eerst maar eens lezen waarover het gaat op de site www.sickofsmoking.nl. De vergelijking met Amerika gaat niet op. Er wordt geen geld geeist. De tabaksfabrikant wordt aangeklaagd voor het toevoegen van stoffen aan tabak, die ervoor zorgen dat mensen eerder verslaafd raken. Binnen 4 weken is iemand tabaksverslaafd. 80% van de rokers begint voor de leeftijd van 18 jaar. De vergelijking met alcohol gaat mank. Niet iedereen die drinkt raakt verslaafd. Drugs mogen niet verhandeld worden. Vies vet eten komt vaker voor bij arme mensen. En rijden zonder rijbewijs is zeker strafbaar. Hoezo door rood rijden eigen verantwoordelijkheid. Kijk op de site en je ziet dat jouw mening niet uniek is. Circa 5% reageert zo. En krijgt daar dezelfde repliek als ik u nu geef. Jammer. Het is zo goed wat deze vrouw, moeder van 4 kinderen doet. En ze gaat zeker winnen. Maar dood en doodzonde dat hier bij het Longfonds nota bene zo gereageerd wordt.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Het is inmiddels ook een gegeven dat roken vooral een emotionele afhankelijkheid is, gewoonte. Tienduizenden mensen roken geen tabak meer maar elektrische sigaretten, daar zit niets in dan nicotine en deze mensen zijn zo gelukkig dat ze nu alleen nog elektrisch roken en toch de gewoonte in stand houden, of dat slim is dat is een tweede maar het is wel een teken dat roken veel verder gaat dan de verslaving aan wat in een sigaret zit... roken is een keuze, eigen verantwoordelijkheid ook als je 17 bent... onveilige seks bij jongeren en puberzwangerschappen enz wie moet je dan aanklagen? Veel jongeren zijn prima in staat keuzes te maken... dit initiatief vind ik dus echt stom hoe je het ook wendt of keert ( heb de site gelezen )...
 • virsvirs Gebruiker
  Het is helemaal niet een gegeven dat roken vooral een emotionele afhankelijkheid is, gewoonte. Het is een verslaving. En wel aan Nicotine. Mensen die elektrisch roken houden de verslaving aan nicotine in stand. Als je de site goed gelezen had zou je nu weten Dat aangeklaagd wordt dat de fabrikant stoffen toevoegt aan tabak, die mensen eerder en erger verslaafd maken. Bewust om die reden wordt dat toegevoegd. Niemand tornt aan de keuze van een volwassene om te beginnen met roken. Onveilige seks en puberzwangerschappen zorgen niet voor 20000 doden per jaar. Kun je nog eens uitleggen waarom je het stom vindt?
 • StefanieStefanie Gebruiker
  virs - ik vind het stom omdat wel of niet roken een eigen verantwoordelijkheid is, waar je niemand, ook de tabaksindustrie de schuld van kunt geven. Ik heb de vergelijking puberzwangerschappen gemaakt omdat jeugd wel degelijk keuzes kan maken! Soms de juiste, soms de verkeerde.
  En ; Ja je hebt gelijk dat de mensen die de elektrische sigaret roken verslaafd zijn aan de nicotine maar zeker ook aan de gewoonte en je zegt hiermee precies wat ik bedoel ; Zonder die stof waar jij het over hebt die je luchtwegen verwijden, zijn ze ook verslaafd - dat is dus mijn punt. Het komt niet door die extra stoffen waar jij het over hebt. Duizenden mensen roken de elektrische sigaret zonder nicotine alleen voor de handeling, de gewoonte, het doen van het roken. Er bestaan geen nicotine vrije sigaretten ( tabak ) maar wel nicotine vrije elektrische sigaretten ( de vloeistof die je er in doet ) en dat wordt op deze manier door duizenden tienduizenden mensen gerookt.
 • virsvirs Gebruiker
  Ik zeg niet dat roken niet je eigen verantwoordelijkheid is, als volwassene. Daar geef ik de tabaksindustrie niet de schuld van. De tabaksindustrie wordt aangeklaagd voor het toevoegen van stoffen aan tabak, met als enige doel daarvan mensen eerder verslaafd te maken en te houden. De rechter zal oordelen.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Jouw eerste vraag was of je stoffen mist die je luchtwegen verwijden....
 • virsvirs Gebruiker
  #10
  Het Trimbosinstituut heeft dat aan mij geantwoord. Zie de mail. Ik verzin dat niet.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #11
  Ik zei ook niet dat je het verzint. Ik heb dat antwoord gelezen. Dus er zitten stoffen in die je luchtwegen verwijden. Of ze dat ook doen om je sneller verslaafd te maken? Het is overigens echt wel waarheid dat het roken ook een emotionele verslaving is, gewoonte. Als dat niet zo zou zijn zou iedereen met gemak aan de kauwgom kunnen, pleisters enz. Men mist het roken, de handeling en de teer en alles wat er nog meer in zit. Nicotine is overigens ook niet dodelijk of slecht voor je longen, het is de teer, de verbrandingsstoffen enz enz. Dus als het al zo is, dat je dus de nicotine beter kunt opnemen blijft de vraag waarom mensen niet kunnen stoppen met nicotine vervangers... het is dus het totaalplaatje! De handeling, de gewoonte - nog nooit is het zo veel mensen gelukt om te stoppen als met de elektrische sigaret, omdat ze daarmee de gewoonte in stand kunnen houden, zelfs mensen die de vloeistof zonder nicotine nemen en dat zijn er echt tienduizenden...
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #12
  Mijn conclusie ; Het blijft stom, die rechtszaak. Punt....
 • virsvirs Gebruiker
  #13
  Gelukkig is rechtspreken geen kwestie van een mening. Maar van feiten. Punt.
Log in of Registreer om te reageren.