Doorbraak in astma-onderzoek: over vijf jaar geen puffers meer?

Doorbraak in astma-onderzoek: over vijf jaar geen puffers meer?

Goed nieuws voor astma-patiënten: binnen de vijf jaar is er mogelijk een medicijn dat astma-aanvallen voorkomt, waardoor het voortdurend meenemen van een puffer overbodig wordt. Dat ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Cardiff, Wales.

Onderzoekers aan de Cardiff University in Wales hebben de oorzaak van astma gevonden, wat tot een nieuwe behandeling van de aandoening zou kunnen leiden binnen de vijf jaar. Met behulp van weefsel van luchtwegen van mensen en muizen met of zonder astma, ontdekten de wetenschappers dat de calcium-gevoelende receptor CaSR de oorzaak is van de chronische ontsteking van de luchtwegen. Bij astmapatiënten is de CaSR overactief waardoor de luchtwegen ontstoken raken en vernauwen, met benauwdheid, hoesten, en kortademigheid tot gevolg.

Medicijn bestaat al
Na de ontdekking van de concrete oorzaak van het astmaprobleem, kwamen de onderzoekers tot het besef dat er al medicijnen bestaan die deze cellen desactiveren en dus de symptomen kunnen stoppen. Calcilytics, dat gebruikt wordt als middel tegen botontkalking, zou het antwoord kunnen zijn op de vraag naar een astmamedicijn. "Als we nu nog kunnen bewijzen dat calcilytics veilig is als we het rechtstreeks toedienen in de longen van astmapatiënten, zouden we over vijf jaar astma kunnen stoppen," zegt hoofdonderzoekster professor Daniela Riccardi. De wetenschappers hopen dat het medicijn preventief werkt zodat er geen astma-aanvallen meer plaatsvinden, en het voortdurend meedragen van een puffer overbodig wordt.

Bron: hln.be

Reacties

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  whauw!
  wat mooi nieuws
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Zou echt tegek zijn!
 • BullBull Gebruiker
  Dat zou toch geweldig zijn!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Ben benieuwd...zou me gelijk als proefkonijn aanmelden.
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  Het is bijna te mooi om waar te zijn. Zou dit nu echt serieus zijn? Er zijn al zo vaak berichtjes gekomen over een mogelijk wonder tegen astma...
  En is dit dan echt binnen een paar jaar?
 • SienSien Gebruiker
  Ik ben ook een beetje sceptisch bij dit nieuws.  :{w  Leuke nieuwe ontwikkeling en hopelijk gaat het inderdaad veel mensen helpen. Maar in het verleden zijn al zo vaak nieuwe medicijnen of technieken aangekondigd als 'het wondermiddel' en meestal blijkt het toch niet voor iedereen te werken helaas. Denk maar aan bvb xolair, voor sommigen een wondermiddel, maar voor velen ook gewoon niet van toepassing. Ik denk dat er verkeerdelijk vanuitgegaan wordt dat bij elke astmapatiënt dezelfde oorzaak speelt, maar helaas zijn we allemaal zo verschillend.
  Niettemin wil ik helemaal niet pessimistisch zijn, al kunnen maar 10 patiënten geholpen worden, alles is natuurlijk welkom!  :Y
 • FloFlo Gebruiker
  Ik zou bijna een dansje maken ! Zo blij zo blij ! <:-P
 • MillyMilly Schrijver
  En mensen die dat middel gebruiken tegen botontkalking door t vele pred gebruik, hebben die ook minder lat van hun astma dan??
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik denk te lezen dat het alleen werkt als het in je longen komt.
 • MillyMilly Schrijver
  Ja oke, maar de titel is geen puffers meer! Hoe gaan ze dat dan rechtstreeks in je longen krijgen zonder puffers?
 • WaterlelieWaterlelie Gebruiker
  Milly schreef: »
  Ja oke, maar de titel is geen puffers meer! Hoe gaan ze dat dan rechtstreeks in je longen krijgen zonder puffers?

  Wat ik eruit begrijp is dat je nog wel een puffer moet gebruiken met dat middel, maar daardoor geen ventolin o.i.d. meer nodig hebt?

 • MillyMilly Schrijver
  Ja dat neem ik aan, maar is de titelkeuze verkeerd............
 • tuurtuur Gebruiker
  Laat ze eerst maar bewijzen dat het veilig is en dat het werkt.
 • renevandervenrenevanderven Gebruiker
  Het zou top zijn als het echt werkt
 • MarloekeMarloeke Gebruiker
  ik maak er op uit dat je nog wel een puf nodig behalve ventolin krijgen dan alle mensen die astma hebben een puf en verder niets ik ben benieuwd laten we ons niet met een dooie mus blij maken .
  dag allemaal en een goed weekend :-h
 • beppie52beppie52 Gebruiker
  Super is dit..hopelijk gaat het echt werken....ik wil het wel uit proberen.
 • MarloekeMarloeke Gebruiker
  ik heb gehoord en gelezen dat het een soort pacemaeker ingebracht wordt net als bij mensen met hart klachten . ik vraag me af hoe komen dan de medicijn er dan in je lichaam dat is mij ook een raadsel :))
 • ikke69ikke69 Gebruiker
  #18 edited oktober 2016
  dream comes treu
Log in of Registreer om te reageren.