Zweeds plekje #2

Dit topic is gesloten
MillyMilly Schrijver
edited maart 2015 in Vrije tijd / hobby
Mooi Marcus!! Bedankt voor het plaatsen, vind t erg mooi daar :Y
Ga naar laatste reactie«137

Reacties

 • MarcusMarcus Gebruiker
  Zijn blijkbaar stillekes aan deel twee begonnen zie ik, met dank aan de moderators die alles regelen en in de gaten houden. Milly het is er ook erg mooi en bovenal een heerlijke zuivere lucht en klimaat - lage luchtvochtigheid en vaak windstil. Zou Teewee eens vragen anders voor een overzicht van pollen en stof mijt en dergelijke al is hier voor pollen en hier voor het weer ook veel info, fysiek is het voor mij echt stukken beter daar.

  Deel één is trouwenshier te vinden.
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  Marcus, wanneer ga je weer naar Zweden, en hoe lang denk je weg te blijven?
  Veel plezier met de voorbereidingen!
  Oma Akke
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Als alles meezit ga ik de eerste week van juni weg en kom ik eind september weer terug. Zal op de heenweg er langer overdoen omdat ik eerst wat ga rond trekken met mijn busje. Ben inderdaad druk met alle voorbereidingen hutkoffer medicijnen en alle andere zaken en diverse aankopen die ik nog moet doen. Een aantal dingen heb ik gedurende het jaar al aangeschaft of op veilingen gekocht. Wil in Zweden mijn hobby kaas en ijs maken weer oppakken namelijk. Een van de boeren in de buurt gaat me geiten en koemelk leveren, een ander kan me ook schapenmelk leveren misschien maar daar heb ik nog geen ervaring mee. Inmiddels heb ik al een aantal afnemers gevonden die mijn ambachtelijke ijs en kaas willen afnemen en willen door verkopen, dat brengt ook weer wat geld in het verbouwingsfonds.

  Zelf zal ik op een aantal "land en ambachtelijke markten" gaan staan met mijn ijs en misschien met de kaas. De Zweden zijn gek op ambachtelijk en ook gek op stroopwafels misschien dat ik daar dit jaar al wat mee ga doen. Heb een professioneel stroopwafel- ijzer, een grote poffertjesplaat op een veiling van failliete bedrijven gekocht. Anders wordt dat het jaar erop krijg het nog best druk in Zweden naast de verbouwing en renovatie. Heb er ook over gedacht om met mijn busje en een grote espressomachine op diverse bijeenkomsten te gaan staan, dat is echt een publieks trekker namelijk. Kan best zo zijn dat het een combinatie wordt met mijn busje diverse soorten koffie en ambachtelijk ijs en dat ik de kaas door laat verkopen.

  Heb nog een aantal onderzoeken die van belang zijn voor de longrevalidatie als ik terug kom en een kuur die nog loopt.

  In Zweden werd ik ook al gemist ... kreeg kort geleden een telefoontje ... meneer de Zweedse conservatie cursus begin woensdag om 18u. _O-


  Noot: Oma Akke ben je vraag over de naam van de paddenstoelen niet vergeten die wordt dit jaar wel beantwoord.
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  op 1430655307:


  Noot: Oma Akke ben je vraag over de naam van de paddenstoelen niet vergeten di wordt dit jaar wel beantwoord.


  Leuk Marcus!
  En wat een voorbereidingen. Een echte logistieke operatie.
  Succes ermee. Ik ga weer meelezen.
  Oma Akke
 • MarcusMarcus Gebruiker
  Plannen en ideeën zat altijd - sommigen blijven bij een plan en sommigen komen tot uitvoer. Zie het altijd wel wat het uiteindelijk wordt. Het woord moeten is namelijk geen werkwoord maar een zelfstandig naamwoord van .... "moeten in het tapijt"!!

  Leuk dat je weer meeleest Oma Akke.
 • MillyMilly Schrijver
  Ha Marcus, het gaat weer een mooie en bezige tijd zijn voor je in Zweden! Wat een leuke plannen heb je!! Succes met je laatste kuur en alle voorbereidingen!! Waar ga je toeren met je bus, met een omweg naar Zweden oid?
  Hoor er graag van als je weer iets te melden hebt :Y
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  Wat een avonturen en voornemens! Heb veel bewondering voor je Marcus, zoals jij in het leven staat en van alles onderneemt, ondanks het ivm je gezondheid niet altijd even makkelijk is. Maar jij geeft er een draai aan om er zoveel mogelijk uit te halen. Je bent een inspiratie voor velen!
 • SienSien Gebruiker
  Wat een heerlijke plannen! Mij mag je altijd in je koffer stoppen hoor! Ik heb erg veel bewondering voor hoe positief en ondernemend jij in het leven staat ondanks je ziekte. Je lijkt goed voor jezelf te zorgen en toch ook genoeg ruimte te vinden om gewoon van het leven te genieten. Dat vind ik erg mooi en inspirerend. Ik we,s je een erg mooie tijd toe deze zomer in Zweden en ik ga je hier sowieso volgen.
 • vlindervlinder Gebruiker
  Geweldig Marcus!
  Ik hoop ooit ook nog eens naar Zweden te gaan. Lijkt mij prachtig en ook heerlijk voor de longen.
 • daysydaysy Gebruiker
  #10
  Hoi Marcus'
  Heel veel sterkte met je laatste kuur, en daarna alle leuke dingen voorbereiden en op naar Zweden waar je longen weer volgezogen kunnen worden met goede gezonde lucht. Ben blij voor je dat je zo'n mooie plek hebt.
  Blije dag Daysy
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #11 edited mei 2015
  Vandaag met de bus naar de hobby garage - deze kan je per uur of dag deel afhuren - dis is makkelijk om zelf aan de bus te werken ... heb vrijdag de nieuwe onderdelen binnen gekregen die ik besteld had; twee nieuwe schokbrekers, nieuwe remleiding, nieuwe rem rechts voor, nieuw luchtfilter, dit alles ga ik vandaag monteren, olie verversen en de motor afstellen. Doe het samen met een vriend die een oude kever heeft. Zo bespaar ik toch al snel een kleine 1000 euro.

  Nog even en ik ben weg ... nog heel wat voorbereidingen deze en komende week ... leuk die volgers en lezers.
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  #12
  Succes Marcus. Dit zijn de leukere voorbereidingen.
  Oma Ake
 • daysydaysy Gebruiker
  #13
  Jeetje ben je ook al een halve automonteur geweldig hoor en ook weer leuke vooruitzichten in je geliefde Zweden . Voorbereidingen zijn altijd leuke positieve bezigheden. Eigenlijk al een beetje vakantie.
  Blije dag Daysy
 • SienSien Gebruiker
  #14
  Wat heerlijk die voorbereidingen! Heel eerlijk ben ik best jaloers op je plekje in Zweden, de vrijheid en de schone lucht daar, de prachtige natuur... Ik vind het prachtig voor je dat je daar af en toe naar kunt ontsnappen! Maar ik gun het je van harte en het doet me altijd veel plezier om hier mee te lezen, zo kunnen wij toch ook gezellig meedromen.
 • wendy24wendy24 Gebruiker
  #15
  Leuke voorbereidingen voor een leuk reisje.
  Wanneer vertrek je Marcus.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #16
  Busje is klaar en nu beetje bij beetje aan het inpakken, keuzes maken wat er nu meegaat. Vertrek 5 juni.
 • zoefiezoefie Gebruiker
  #17
  heel veel plezier weer in Zweden en hou ons op de hoogte.Is euk om te lezen en je hebt altijd mooie fotos.Bye bye
 • MillyMilly Schrijver
  #18
  Dat is al lekker snel zeg, 5 juni vertrekken!! Super dat je busje weer klaar is voor de reis!! Nu jij nog, maar dat komt vast in orde. Heel veel succes met uitzoeken wat je mee wilt nemen!!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #19 edited mei 2015
  Hier zit ik nu al weer te genieten op dit vroege uur van de fluitende vogeltjes en de ontwakende natuur....in Zweden is dat echt een explosie vaak...

  Heb inmiddels best behoorlijk wat spullen opgeslagen voor Zweden, koop zo af en toe op veilingen en in kringloopwinkels iets voor Zweden - keukenapparatuur, oude lampen, oude bouwmaterialen, meubels, antieke linnenkasten, zelfs oude landbouw werktuigen ... Wil 1x in de twee of drie jaar met een vrachtauto naar Zweden. Ben vorig jaar voor de eerste keer met een vrachtauto even snel heen en weer geweest dat bevalt me wel. Sla alles op en neem nu wat dingen mee maar wil ook op de heenreis trekken en kamperen met mijn bus daardoor heb ik maar een beperkte ruimte en moet ik erg kieskeurig zijn met wat ik nu meeneem.

  Ben bezig met mijn buurman een hele oude tractor met toebehoren te kopen deze kosten echt heel weinig geld. Het mag allemaal niks kosten en veel moet gewoon op basis van een erg low budget en moet ik gewoon ook financieel mijn best doen om een dergelijk project niet boven mijn hoofd uit te laten groeien!! Natuurlijk moet ik dan wel een beetje klussen en af en toe sleutelen het is daar gebruikelijk zoiets met gezamenlijke "buren" te doen soms met best veel en daarna gezamenlijk te eten bij het kampvuur of gewoon aan de buitentafel.

  286tlp3.jpg
  Haal de investering er al snel uit gezien diverse werkzaamheden die steeds terugkeren en anders geld kosten - bos, land en grondwerkzaamheden. Ben ook een beetje gek op hele oude machines daar moet ik mezelf al heel mijn leven inperken, echt een mannen ding hé, het kleine jongetje in me denk ik!

  Heb de afgelopen tijd diverse contacten opgebouwd met oldtimer garages en en oldtimer restaurateurs en ga ik regelmatig foto's mailen van oldtimers die ik tegenkom die voor restauratie in aanmerking komen, aangeboden worden of ergens staan te roesten. Dan kunnen ze kijken of de betreffende oldtimer iets voor ze is ... misschien levert het nog wat.


  Noot: Als longpatiënt moet je gruwelen bij de term kampvuur nou ik ook. In Nederland kan ik rook of een bbq beslist niet verdragen, de lucht in Zweden is echter zo schoon dat ik de rook daar wel kan verdragen!! Wijt het in Nederland aan de combinatie fijnstof die er gewoonlijk al erg veel is en de rook van zo een bbq.
 • MillyMilly Schrijver
  #20
  Heerlijk Marcus dat geknutsel aan auto's en trackers! Als je jezelf er in kwijt kan, prima toch! Idd echt een mannending en die tracker op de foto vind ik super. Echt, hou wel van dat soort nostalgie en je hebt er nog wat aan ook!!
  Moet zeggen dat je ook goede buren hebt daar!! Fijn om terug te kunnen vallen!!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #21 edited mei 2015
  Zeker heb hele goede buren met het hart op de juiste plek ...... vorig jaar toen ik vertrok hadden ze tranen in hun ogen. Alleen hun Zweeds accent en dialect is echt erg. De buren spreken geen Engels wat wel zo goed voor mijn Zweeds is de buurman erg gebrekkig wat Engels maar ja. Hun dialect is vergelijkbaar met erg plat binnenmonds gesproken Achterhoeks maar dan in het Zweeds hij stuurt dan ook nog regelmatig een sms in dat gesproken dialect in een soort fonetisch daar kom ik soms echt niet uit. Neem altijd paar woordenboeken mee als ik bij hun op bezoek ga, de buurman is dyslectisch en dat maakt dan vaak het zoeken naar het Zweedse woord er ook niet makkelijker op.

  Nog een weekje en ik ben onderweg ben erg benieuwd waar uitkom en waar ik vrijdagnacht slaap!!

  ws4ldf.jpg
  Zo slaap ik meestal wel ergens in het bos, kampeer namelijk bijna altijd "wild".
 • MillyMilly Schrijver
  #22
  Die foto straalt rust uit!! Geniet ervan en neem een goede kaart oid mee..... Heb je je bed in je busje?
  Ms een rare vraag hoor, hoe hard kan je busje rijden?
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  #23
  Dat ziet er goed uit Marcus! Nog even en je bent onderweg. Hè hè, dat wordt tijd, lekker naar de schone lucht en je schitterende Zweedse plekje.
  Alvast heel veel plezier.
  Succes en liefs,
  Oma Akke
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  #24
  Geweldig, Marcus. Kan me indenken dat je daarnaar uitziet. Natuurlijk vanwege de schone lucht en t beter ademen, maar ook heerlijk in je VW onderweg! Alvast een goede reis!
  Enne, ja, dat dialect, ik herken er hier ook wel wat van, de échte 'einheimischen' zijn vaak amper te verstaan, zeker als ze wat binnensmonds praten. Een uitdaging :)

  t Beste en lees graag met je mee hier!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #25 edited mei 2015
  @ Milly: In mijn busje zit een nieuwe 1600 volkswagenmotor geïmporteerd uit zuid America waar ze tot een jaar geleden nog gewoon geproduceerd werden. Volkswagen is vorig jaar gestopt met het maken van kevers alleen maar omdat men de verplichte airbag nergens in kon bouwen. Weet eigenlijk niet of men ook gestopt is met nieuwe motoren te maken. De bus zou 140 kunnen rijden - wel een keer gedaan - maar dat is niet verstandig omdat het een oudere auto is en dus een ouder chassis dat daar niet opgemaakt is en ik rij er mee 90 - 110 meestal ergens rond de 95 - 100.

  De bus is voorzien van een tweepersoons bed (1,20 - 1,90), keukenblokje met mini aanrecht en een klein gootsteentje , koelkast, 2 pits kooktoestel, een losse campinggas met brander, verwarming, twee accu's mogelijkheid tot aansluiting op zogenaamd "walstroom" 220 volt dus en een behoorlijke voorraad water. Kan ongeveer 25 - 30 uur zonder stroom mochten de accu's toch leeg zijn heb ik voor reserve nog een super start power pack. De bus heeft een vijfvoudig anti diefstal systeem. Alles is zelfgemaakt en ingebouwd en heb ook een kaarten kist maar geen tv.

  Wildkamperen is beslist niet afzien alleen af en toe een meertje, beek, rivier of een douche opzoeken. Zou ook een velddouche mee kunnen nemen maar is weer een ding.

  Mag allemaal luxueus klinken bespaar op camping kosten en betaal geen wegenbelasting de bus is namelijk bijna 50 jaar oud, deed en doe bijna alles zelf.
 • MillyMilly Schrijver
  #26
  t Klink allemaal zo leuk!! Niet luxueus, maar wel ontzettend gaaf en een tikje spannend! Men, krijg gewoon energie van je verhalen.....
  Mooi ook dat je jum zelf helemaal hebt 'gebouwd' en sta verstelt over wat er allemaal in zit!! Fijn ook dat de VW een nieuwere motor heeft, wel zo betrouwbaar ms en een normaal tempo kan zeg maar :>
  Ben benieuwd naar je ervaringen!!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #27 edited mei 2015
  @ Milly: Zo een nieuwe motor is geen garantie, vorig jaar heb ik er een nieuwe koppeling in laten zetten die was toen helemaal op, dat is nu net iets waar ik net te weinig kennis van had. Heb bij de montage meegekeken. Er kan nog zoveel anders kapot gaan of minder goed gaan werken. Heb 3-4 hele goede garage handboeken over de bus en de motor bij me, met alles goed uitgelegd kan elke keer steeds meer en meer heb er tenslotte kleine 15 jaar aangewerkt en is het mijn tweede bus restauratie project geweest. Kocht mijn huidige bus als 30 jaar oud, afgeleefd rijdend "wrak", zo een 18 jaar geleden in het gulden tijdperk voor 1200 gulden (ongeveer 550 euro). Heb vroeger als jongetje bouwkundig restaurateur willen worden en dat blijft in me zitten en dat kan je aan alle kanten merken. Toen ik 13 - 14 jaar was nam ik altijd oude brommers mee naar huis die bij het grofvuil stonden (dat mocht toen nog zo bij het grofvuil) en maakte ik van 4-6 oude brommers een werkende rijdende brommer en verkocht ik die weer. De bus is helemaal uit elkaar geweest, sommige zaken besteed ik uit omdat ik er (nog) geen kennis van heb, vraag dan of ik mee mag helpen of kijken. Er is een kleine wens, het trekt altijd wel, om nog een bus restauratie project te starten maar eerst het huis.
  ,
  Ben nu niet zo een visser niet echt mijn ding eigenlijk, maar bij de Aldi hadden ze laatst een uitschuifbare hengel in de aanbieding. Omdat ik toch altijd bij een riviertje of een meertje sta heb ik die voor mijn reis gekocht eens kijken of er wat eetbaars aan de haak wil komen. Het zou te gek zijn als er een forel of iets anders eetbaars zo van het water de pan in gaat. De verhalen gaan zeker komen en mogen jullie allemaal in mijn busje mee. Heb een dashboard camera als het me lukt ze op you tube of zo te zetten ook wat filmpjes, heb daar nog geen ervaring mee.

  Voor mijn buurman zijn verjaardag in juli nog een paar echte oud Hollandse klompen kopen.
 • daysydaysy Gebruiker
  #28
  Fantastisch hè al die jongensdromen, dat doet mij aan mezelf denken. Ja ik heb vroeger een berini gehad en een mobilet, good old day's. Ik reed daar elke dag mee naar mijn werk in Den Haag, onderweg halverwege was een benzinestation. Dat station en hun medewerkers zouden behalve de benzine erg belangrijk voor mij worden, dit kon ik toen nog niet weten. O wat heb ik vaak met pech gestaan, en die mensen hebben me steeds weer geholpen, een bougie schoon maken dat lukte nog wel maar dan had je het wel gehad. Was een mooie tijd en was erg blij dat er zulke mensen bestonden, ja blond hè te helpen. Nu nog hoor alleen blond uit een potje! Maar als je zo'n reis gaat ondernemen moet er wel een zijn die verstand van zaken heeft, ik ga benieuwd afwachten naar de verhalen, ik wens je een behouden veilige en onderhoudsloze reis toe. Veel plezier en veel gezonde goede lucht voor je longen.
  blije dag Daysy
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #29
  Morgen een dagje met mijn vader een stuk rijden met de bus ... Betuwe en stukje Hoge Veluwe en ergens in de natuur eten. Hier kan hij erg van genieten. Volgens mij ziet hij er een beetje tegen op dat hij me vier maanden niet ziet, dat mag ook wel als je bijna 90 bent toch.
 • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
  #30
  Fijne dag met je vader. Fijn hè, om nog steeds een vader te hebben. Mijn moeder wordt volgende maand 94. Ze is nog zo levenslustig, ondanks haar hoge leeftijd.
  Geiet er maar van, zeker nu je vier maanden weggaat.
  Oma Akke
Dit topic is gesloten