Bedrijfsarts, hoe gaat dat?

Mijn teamleider had ik net aan de lijn over hoe het gaat. Op zich kan ik prima dingen met hem afspreken maar omdat ik nu zovaak ziek geweest ben het afgelopen jaar, vroeg hij of ik niet een keertje bij de bedrijfsarts langs wilde gaan. Op zich lijkt me dat ook wel fijn omdat die me misschien kan helpen met het maken van een opbouwschema om weer aan het werk te gaan. Mijn teamleider wil namelijk altijd erg graag snel weer opbouwen. Ik heb niet de indruk dat er op het werk echt prikkels zijn die mijn astma verergeren maar misschien zie ik wat over het hoofd. Nou zijn hier vast mensen die al eens bij de bedrijfsarts geweest zijn maar hoe gaat zoiets in z'n werk, wat moet ik me er bij voorstellen?

Reacties

 • FonsjoFonsjo Gebruiker
  Stel je een soort huisarts voor. Hij of zij weet al wat er aan de hand is en probeert er achter te komen of je je werk op een gezonde manier kan doen.. Dit door vragen te stellen, jou te laten vertellen en soms ook kleine onderzoekjes. Als er dingen mogelijk zijn om de situatie te verbeteren zal hij aan je baas aanraden om dit door te voeren. Zo niet dan kan het zijn dat je baas je af en toe stuurt, gewoon om te weten hoe het met je gaat.

  Na mijn longontsteking heeft de arts mijn opbouwschema geregeld en aangegeven dat ik verminderd belastbaar was enzo. En je kan ook verwijzen naar dat schema als je baas weer te snel wil (mijn baas wilde dat ook).
 • aboabo Gebruiker
  op 1407946592:

  Stel je een soort huisarts voor. Hij of zij weet al wat er aan de hand is en probeert er achter te komen of je je werk op een gezonde manier kan doen..

  De bedrijfsarts weet nog niet wat er aan de hand is, want jij hebt hem dat nog niet verteld. Ik begrijp je teamleider, dat het in jouw geval een goed idee is om langs de bedrijfsarts te gaan. De bedrijfsarts vraagt dus uit wat er aan de hand is en welke beperkingen je ondervindt. En de bedrijfsarts kan jou goed helpen met een opbouwschema. Zodoende word je ook meer tegen jezelf beschermd (als de bedrijfsarts tenminste een redelijk schema in gedachte heeft) en heb je ook minder last van evt. druk vanuit de werkgever.
 • hortahorta Gebruiker
  Er zijn (erg) goede bedrijfsartsen, en heel erg slechte. De slechte delen je gegevens met je werkgever. Dat mag wettelijk niet.

  Onthoudt altijd dat een bedrijfsarts betaald wordt door de werkgever, en de slechte bedrijfsartsen zullen dus adviezen (opdrachten) geven die puur in het belang van de werkgever zijn, zoals een veel te snelle werkhervatting.

  Ik heb meegemaakt dat een bedrijfsarts rustig de maximale hoeveelheid paracetamol (die echt staat aangegeven!) verdubbelde naar 12 stuks per dag omdat hij dacht dat dan de hoofdpijn wel weg zou blijven. Niet gedaan, en niet dus. Hij wist niet dat er sprake was van herhaalde voorhoofdsholte ontsteking als gevolg van een niet onderkende diabetes. Niet onderzocht dus.

  Van een goede bedrijfsarts mocht ik niet gaan werken omdat ik hartklachten had, hoewel ik zelf dacht dat het wel kon. Die heeft me gedurende 5 maanden uitstekend begeleid. Hij had overigens volledig gelijk.

  Het hangt er dus een klein beetje vanaf wat voor soort bedrijfsarts je gaat treffen.
 • FonsjoFonsjo Gebruiker
  @Abo: bij mij was er al contact geweest met mijn baas. Daarom wist de arts wel een beetje hoe en wat. Maar dat kan per situatie verschillen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  ik herken het verhaal van Horta erg, er zijn goede en slechte bedrijfsartsen.

  een bedrijfsarts heeft een adviserende taak, je teamleider beslist uiteindelijk. Dit is iets wat veel mensen niet weten. meestal volgt de teamleider het advies van de bedrijfsarts
 • FonsjoFonsjo Gebruiker
  Klopt. Bij mijn baas had de arts gelukkig wel enig gezag, de baas wilde me na 2 week alweer fulltime aan het werk hebben. Toch is dit dus niet gebeurt vanwege het opbouwschema van de arts.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  op 1407956095:

  ik herken het verhaal van Horta erg, er zijn goede en slechte bedrijfsartsen.

  een bedrijfsarts heeft een adviserende taak, je teamleider beslist uiteindelijk. Dit is iets wat veel mensen niet weten. meestal volgt de teamleider het advies van de bedrijfsarts
  Dat wist ik wel. Bij mij is het bij een collega wel eens gebeurd dat ze van de bedrijfsarts weer fulltime aan de slag moest maar van mijn teamleider niet mocht. Ik ga het vanzelf zien.
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  op 1407960421:

  Dat wist ik wel. Bij mij is het bij een collega wel eens gebeurd dat ze van de bedrijfsarts weer fulltime aan de slag moest maar van mijn teamleider niet mocht. Ik ga het vanzelf zien.
  Die ervaring heb ik ook. Abnormale adviezen gaf de bedrijfsarts. Gelukkig kon ik met een brief van de LA en een telefoontje van de HA gelukkig verantwoorden.
  Gelukkig bestaan er (weinig.. maar ze bestaan gelukkig wel) ook goede bedrijfsartsen. Die in het belang van jou, en dus uiteindelijk ook jouw werkgever, hun werk doen zoals ze het horen te doen. Ik hoop dat je een goede treft Daantje!
 • zoefiezoefie Gebruiker
  ik ben t met de meesten eens.ik heb ook een idioot van een bedrijfsarts gehad en gewoon om een andere gevraagd en daarmee kon je tenminste normaal praten.als je een goede hebt zal hij/zij alleen maar in jou belang handelen en kijken wat de beste oplossing zal zijn .maar vraag rustig om een ander als je zo. n idioot hebt die allleen maar vanaf een scherm oordeelt. succes
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik had mijn teamleider vanmorgen weer aan de lijn en hij had mijn gegevens doorgemaild naar de bedrijfsarts maar die is waarschijnlijk nog op vakantie. Ik kreeg een beetje de indruk dat mijn teamleider vooral wilde dat ik even langs zou gaan om kennis te maken en om te vertellen hoe de situatie is en wat dat voor consequenties kan hebben en dat ik met name in de toekomst makkelijker even kan bellen of langsgaan als er wat is. Kreeg niet de indruk dat hij me met man en macht weer aan het werk wil hebben als dat nog niet gaat. Altijd fijn als m'n eigen teamleider er zo instaat, mocht de bedrijfsarts iets anders adviseren.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik kreeg vandaag een brief dat ik aanstaande maandag een afspraak heb. Hoop dat het me lukt om er heen te gaan. Kan dan gelijk even langs op mijn werk om wat sf te spreken.

  Hoe veel tijd moet ik rekenen voor een gesprek daar?

  Edit: ik heb de brief blijkbaar eerst niet goed gelezen want het is niet aanstaande maandag maar pas 8 september. Lekker nuttig -O-
 • StardustStardust Gebruiker
  Ik heb nooit langer dan 10 minuten bij een bedrijfsafts gezeten. Maar dat kan verschillen per arts natuurlijk.
 • hortahorta Gebruiker
  Dat scheelt niet alleen per arts, maar ook per aandoening(en).
 • FonsjoFonsjo Gebruiker
  Ligt er aan wat je hebt inderdaad
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  Is idd lastig te zeggen. Bij ons planden ze altijd wel een half uur in per werknemer. Maar soms was ik ook met (nog minder dan) 10 minuten weer weg.
  Het ligt idd aan wat er te bespreken is, maar ook hoe actief je daar zelf over wilt spreken, en hoe actief de BA er over wil spreken.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Net gebeld. De bedrijfsarts is nu nog op vakantie en had een volle agenda maar er had net iemand afgebeld dus nu kan ik volgende week terecht, superfijn :)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik ben geweest en heb gelukkig een heel goed gesprek gehad. Ze nam het heel serieus. Ik was sowieso al helemaal gesloopt van de reis naar m'n werk (uur met het OV en autorijden durf ik nog niet echt) en dat zag ze ook wel aan me. Op dit moment hoef ik nog niet aan het werk en als ik me weer wat beter voel moet ik proberen te beginnen met een uurtje per dag, ook ivm de reistijd. Dat dan een week proberen en als het goed gaat de week erna 2 uur per dag en als het niet goed gaat, anderhalf uur. Zo rustig opbouwen. Het wordt een kwestie van een lange adem maar ik ben ook wel blij en opgelucht. Mijn teamleider wilde dat ik vier uur aan het werk ging per dag maar dat vond ze veel te veel. Over vier weken moet ik weer terug als ik bij de KNO-arts en de longarts geweest ben. Klinische revalidatie zag ze ook nog wel als optie. In elk geval zag ze de ernst van de situatie wel in. Ik mag/moet wel gewoon dingen proberen te doen maar wel ook genoeg rust nemen. Ik mag ook gewoon op vakantie (want ik neem er ook gewoon vakantiedagen voor op) maar moet wel heel goed kijken waar ik heen ga.

  Daarna even koffie gedronken met collega's, dat was gezellig maar ik merk ook wel dat ik er gewoon nog niet aan toe ben om weer aan het werk te gaan. Hopelijk komt dat weer en heb er wel vertrouwen in dat het met langzaam opbouwen wel weer goed komt. Het streven was ook wel om me weer terug te krijgen in m'n eigen functie. Ze zei ook dat ik wel m'n eigen kracht in moet zien omdat het ook al heel lang goed gegaan is. Helaas was m'n teamleider er niet, die stuur ik even een mail.
 • trijnkotrijnko Administrator
  Fijn zo'n meedenkende bedrijfsarts.
  Overigens wat een ... opmerking van die collega van je.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Mail terug van m'n teamleider. Voor hem is het duidelijk. Alleen gaat hij er vanuit dat ik binnenkort wel weer aan het werk ga terwijl ik eerst nog maar moet zien hoe het dan gaat. Hij hoopt ook dat over een paar weken als ik weer begin, er wel meer mogelijk is dan een uurtje per dag. Tsja, ik denk dat ik er meer aan heb om rustig te beginnen dan met meer uur wat hij in z'n hoofd heeft. Jammer dat ik hem gisteren niet persoonlijk gesproken heb want denk dat hij de ernst van de situatie niet zo inziet en dat het niet 'zomaar' beter gaat.
 • trijnkotrijnko Administrator
  Verwijs hem gewoon door na de ba.
  Die is verantwoordelijk voor hoe en wat.
  Niet je tl.
 • dine1977dine1977 Gebruiker
  Het is idd jammer dat je je tl niet zelf gesproken hebt. Van wat ik zo lees heb je een goed contact met hem. Misschien een tip voor de volgende keer als hij er niet is. Stuur een mail met dat je hem gebeld hebt en of hij je terug wil bellen. Geef verder geen info over mail want woorden op papier kunnen makkelijk anders geïnterpreteerd worden en dat is gezien het onderwerp niet handig.

  En ik ben het met Trijnko eens laat je niet pushen door je TL in wat hij hoopt/ wenst/ wil verwijs hem door naar de ba.

  Je gezondheid is het allerbelangrijkste en op je werk draait het toch wel door, ook zonder jou.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Even verder in dit topic. Ik had juist bewust gekozen om te mailen omdat ik het dan zwart op wit op papier heb staan. Heb de mail overigens later nog eens gelezen samen met mijn roeimaatje en die interpreteerde het wel anders dan ik. Ik heb toen besloten het te laten rusten tot na mijn vakantie (die is aanstaande maandag afgelopen).

  Ik had afgesproken dat ik even zou bellen als ik terug was van vakantie over hoe het nu ging. Vanmiddag gebeld. Zag er wel tegenop maar m'n teamleider was blij om me te spreken. Hij had SMT (sociaal medisch team) overleg gehad met de bedrijfsarts en ze hebben mij besproken. Daar was hij wel van geschrokken zei hij. Hij had het ook niet zo ernstig ingeschat en was ook wel bezorgd over hoe het nu verder moet, niet alleen qua werk maar ook gewoon qua leven en toekomst. Dat vond ik 'fijn' om te horen. De bedrijfsarts heeft hem ook gevraagd of hij vervangend werk voor me heeft omdat reintegreren in mijn eigen functie niet geschikt bevonden werd. Hij had wel papier/computerwerk liggen waar ik een tijd zoet mee kan zijn dus dat is op zich fijn. Al is het wel een beetje een domper dat als ik weer aan het werk kan, ik niet kan gaan doen wat ik het liefste doe al is dat misschien ook niet realistisch. Hij gaf wel aan dat bij langdurig zieken de kans bestaat dat je van je werk vervreemt en ik merk ook wel dat er een hoop langs me heen gaat hoewel ik via whattsapp en Facebook wel probeer op te hoogte te blijven, ik lees ook gewoon nog m'n mail. Hij was ook wel bezorgd hoe nou verder als de Theolair ook niet aanslaat maar die zorgen heb ik zelf ook.

  Ik heb voor mezelf het gevoel dat ik eerst deze verkoudheid weer te boven moet zijn en drie uur op pad moet kunnen zijn voor ik weer aan het werk ga. Ik durf niet te zeggen wanneer dat weer is. Volgende week dinsdag moet ik bloed laten prikken en voor m'n Xolair en vrijdag naar de KNO-arts en longarts en de dinsdag daarop naar de bedrijfsarts. Ik hou één keer per week contact met m'n teamleider en verder moet ik gewoon zien hoe het gaat. Op zich wel een fijn gesprek gehad hoewel ik me wel gepusht voel weer aan het werk te gaan al weet ik dat hij het ook wel goed bedoelt en heb ook wel het idee dat hij de ernst van de situatie nu beter inziet.
 • Evi_Evi_ Gebruiker
  Fijn dat je een goed gesprek hebt gehad Daantje, en dat er niet gepusht wordt! Dat is voor jouzelf prettig, maar ook voor je gezondheid.

  Misschien ook nog een idee (om je ook mentaal wat beter te voelen) om niet alleen te focussen op de afgelopen weken/maanden, dat was minder, en dat is heel vervelend. Maar kijk ook naar alle tijd ervoor. Dat zijn woorden die mij ook wel eens zijn verteld. Dat was bij mij misschien niet voor de astma, maar voor wat anders, maar ik bleek erg teleurgesteld in iets in hoe dat de afgelopen maanden toen ging. En toen zei iemand tegen mij.. soms gaat het even minder, maar kijk ook verder terug. En dat klopt, dat deed mij toen wel goed.

  Het is inderdaad verstandig om eerst eens een uurtje of drie in huis bezig te kunnen zijn (zonder dat je bijv een half uur op de bank rust), en dan het werken pas weer gedeeltelijk op te pakken. Succes met verder herstel!
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  De bedrijfsarts zei toen ik er was ook wel tegen me dat ik daar idd naar moest kijken. Ze zei dat het feit dat ik er al bijna zes jaar werk en ze me alleen maar kent van een prikaccident ook wel zegt dat het heel goed mogelijk is dat het allemaal wel weer goed komt en ik ook in mijn eigen kracht moet geloven. Nou geloof ik ook wel dat ik in het verleden soms te lang doorgewerkt heb en dat ik dat beter niet meer kan doen maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Tweede gesprek gehad, weer heel erg zenuwachtig maar ze was oprecht geïnteresseerd en vond me nog steeds erg benauwd en kortademig. Had gisteren geprobeerd oven op het werk langs te gaan maar dat vond ik toch nog wel zwaar, was best wat meer benauwd en aan het hoesten en vanmorgen ook nog moe na een nacht van 9 uur. Heb dat met haar besproken en elke dag een uurtje leek haar nog teveel, zeker ivm het reizen. We hebben nu afgesproken dat ik elke week een uurtje probeer langs te gaan en dat m'n teamleider daarnaast kijkt of hij iets heeft wat ik thuis zou kunnen doen. De bedoeling is dan ook om even koffie te drinken met m'n collega's om weer wat meer in de groep te komen enzo. Ben hier wel blij mee. Verder heeft ze groen licht gegeven (net als mijn teamleider en de longarts) voor mijn reis naar New York, ben er blij mee. Ze gaf wel aan dat ik mijn energie moet verdelen maar verder had ze ook zoiets van, probeer maar gewoon.

  Ik heb aangegeven dat ik weer ga revalideren en op de wachtlijst sta en allerlei intaketesten moet doen. Ze had veel ervaring met mensen in soortgelijke dagbehandelingtrajecten en gaf aan dat er meestal drie fases zijn, de eerste waarin je er niet naast kunt werken, de tweede waarin je op de tussengelegen dagen ernaast kan werken en de derde waarin je conditie weer wat meer op peil is en je ook op de dagen van de revalidatie weer kan proberen ernaast te werken. Tegen die tijd moeten we maar gaan kijken hoe of wat voor mij haalbaar is.

  Nu eerst vier weken proberen elke week een uurtje en dan weer langs gaan. Hopelijk weet ik dan ook meer over de revalidatie.
Log in of Registreer om te reageren.