juli 2014 - De noodzaak van vitamine D

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
edited juni 2014 in Vraag van de maand
De noodzaak van Vitamine D

Hoe komen wij aan vitamine D? Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt ons lichaam de stof zelf aan. In sommige voeding zit ook vitamine D, zoals vette vis als haring, makreel en zalm.

Behalve voor sterke botten, zorgt deze vitamine ook voor sterke spieren, waaronder de ademhalingsspieren. Artsen vermoeden bovendien dat vitamine D onze afweer sterkt. Er wordt momenteel onderzocht of extra vitamine D slikken een gunstig effect heeft op het ontstaan van longaanvallen. Heeft het gebruik van vitamine D inderdaad een positief effect op longziektes? De wetenschap is er nog niet uit.

Slik jij extra vitamine D? En wat is jouw ervaring?

Het is in ieder geval goed om regelmatig naar buiten te gaan en op een verantwoorde manier te genieten van de zon. Ook het eten van voeding waar veel vitamine D in zit is zeker een aanrader.

Hoe zorg jij ervoor dat je met een voldoende voorraad de winter doorgaat?

Reacties

 • emsepemsemsepems Gebruiker
  Ik slik op advies van mijn alternatieve arts vitD, een hele hoge dosering.
  en is het zo dat het helpt bij je afweer? ik ben al een lange tijd niet flink verkouden geweest *O*
 • hortahorta Gebruiker
  Ja, ik slik extra vitamine D, en ja, het is goed voor de weerstand (en tegen migraine).

  In voedsel toevoegen levert veel te weinig op. Een minimum dosering van 800 IE (en eigenlijk nog veel hoger, zeg 2000 IE in de winter) is gewenst om een behoorlijk niveau van >80 te bereiken. De >80 wordt inmiddels in een aantal landen aangehouden als het minimum.

  Website van een arts (reumatoloog): http://www.vitaminedtekort.nl/<br />Wetenschappelijke info van een klinisch chemicus: http://www.meandermc.nl/wps/wcm/connect/www/db740183-42eb-4036-b48f-87b027d46d18/Overzicht+vanaf+2002.pdf?MOD=AJPERES<br />
  Generieke conclusies:
  - de vitamine D spiegels zijn te laag
  - de dosering is veel te laag
 • puckiepuckie Gebruiker
  Ik slik al enige tijd in verband met een laag vitamine D gehalte in het bloed.

  Ik merk jammer genoeg niet dat het helpt om mijn astma aanvallen te verminderen.

  Ik slik het nu dagelijks in combinatie met calcium ( calci chew D3 800 ie )
  Voor heen 3 maanden een stoot vitamine D via een drankje
 • RachelRachel Gebruiker
  ook ik slik dagelijks extra vitamine D, alleen heb het gevoel dat het me niet echt helpt.
 • hortahorta Gebruiker
  Hoeveel slik je?
 • RachelRachel Gebruiker
  800ie
 • hortahorta Gebruiker
  Dat is een lage dosis, eigenlijk een onderhoudsdosis. Niet voldoende om de waarde serieus omhoog te krijgen.
 • IrisdwIrisdw Gebruiker
  op 1406490009:

  Dat is een lage dosis, eigenlijk een onderhoudsdosis. Niet voldoende om de waarde serieus omhoog te krijgen.

  Mijn huisarts vertelde me dat 800IE wel voldoende is (4x de aanbevolen hoeveelheid per dag) om een tekort aan te vullen.
 • hortahorta Gebruiker
  Dan heeft je huisarts het ernstig fout.

  Irisdw, in 2010 heeft in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (een blad voor artsen) een artikel gestaan over vitamine D. Op pagina 5 gaat het over de behandeling van tekorten (link: http://bit.ly/wielders_nieuw-licht-op-vitamine-d ). Daar staat onder meer:


  Citaat
  Bij ernstige deficiënties (< 30 nmol/l) met klachten of klinische verschijnselen wordt aanbevolen om patiënten op te laden tot minimale serumconcentraties 25-hydroxyvitamine D van 50 nmol/l, bijvoorbeeld met een orale dosering van 50.000  of  100.000  IE  cholecalciferol  (tabel  3),  gevolgd door een onderhoudsdosering van minimaal 800 IE cholecalciferol dd


  Jij krijgt nu dus alleen die minimale onderhoudsdosering...

  Ik zou dit artikel uitprinten en meenemen naar je arts, en dan vragen om zo'n 'oplaadkuur' (klinkt een beetje raar, alsof je een batterij bent ;D) en daarna een onderhoudsdosering.

  Ook is van toepassing:


  Citaat
  Behandeling volgens Heaney (2005)

  Een veelgebruikte richtlijn is die van de Amerikaanse vitamine D-onderzoeker Robert Heaney. Hij heeft onderzocht welke dagelijkse dosis vitamine D je zou moeten gebruiken om op enige termijn (zeg na twee maanden) ongeveer op een waarde van 80 nmol/l uit te komen:
  Citaat
  Estimated daily oral doses needed to reach and maintain a serum 25OHD value of 80 nmol/L

  Baseline (nmol/L)   Daily oral dose
  20–40                    55 mcg (2200 IU)
  40–60                    45 mcg (1800 IU)
  60–80                    29 mcg (1160 IU)
  > 80                        0 mcg (0 IU)
  Bron: Robert P. Heaney, The Vitamin D requirement in health and disease, in: Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology xxx (2005), pagina 4, tabel 1 (http://www.direct-ms.org/pdf/VitDGenScience/Heaney vit D requirement 2005.pdf)


  Volgens deze benadering moet je dus kijken naar je uitgangswaarde ('baseline') en dan de dosering vinden die daarbij nodig is om op de streefwaarde van 80 nmol/l uit te komen.
  maar eens aan je huisarts. Of

  Citaat
  Behandeling volgens De Boer c.s. (2010)

  De Boer c.s. gingen uit van behandeling met een stootkuur vitamine D. Bij een stootkuur krijgt de patiënt een hoge dosis vitamine D, die in één keer of verdeeld over een korte periode wordt gegeven. De Boer onderzocht welke dosis nodig is bij een gemeten vitamine D-niveau van de patiënt om tot een niveau van 75 nmol/l te komen. De Boer kwam tot de volgende formule:

  Totale dosis in IE = 40 x (75 - gemeten D-waarde) x lichaamsgewicht in kg

  Voorbeeld: stel de gemeten vitamine D-waarde is 20 nmol/l en het lichaamsgewicht is 90 kg:

  Totale dosis = 40 x (75 - 20) x 90 = 40 x 55 x 90 = 198.000IE

  De behandelend arts kan nu bijvoorbeeld de cholecalciferoldrank 50.000 IE/ml voorschrijven en daarbij een gebruiksvoorschrift geven van 50.000IE/week gedurende vier weken, om tot een totaal van 200.000IE (dus ongeveer 198.000) uit te komen. (De patiënt kan er natuurlijk voor kiezen om de wekelijkse doses van 50.000IE uit te spreiden over meerdere dagen, als hij bang is dat hij die 50.000IE inééns niet goed verdraagt).

  Bron: Van Groningen L, Opdenoordt S, van Sorge A, Telting D, Giesen A, de Boer H.: Cholecalciferol loading dose guideline for vitamin D-deficient adults. Eur J Endocrinol. 2010 Apr;162(4):805-11. Epub 2010 Feb 5. (http://eje-online.org/content/162/4/805.long)
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  #10
  ik slik 1000 EH als onderhoud
  en daarnaast nog in Multivit 16 mg (ik weet de eh even niet..)

  dit alles op advies van een alternatief, maar ook regulier, arts. Ik voel me er goed bij. Laatste half jaar geen verkoudheden meer gehad

  Nu neem ik slecht vit en min op ivm coeliakie. ik spuit ook maandelijks B12
 • maraikiemaraikie Gebruiker
  #11
  Hort, mss is zo'n minimale onderhoudsdosis voor sommige mensen wel voldoende! Ik heb n gastric bypass gehad en hoef 'maar' 800IE extra te slikken om t op peil te houden. Dus mss vergist die ha zich niet....

  Maar sinds ik vit D bijslik is mijn astma rustiger. Heeft ook te maken met afvallen, maar laatsre maanden voor mijn operatie was het ook al beter.
 • hortahorta Gebruiker
  #12
  De door mij genoemde wetenschappelijke artikelen gaan over een tekort. De ha vergist zich met zekerheid.

  Inmiddels is 800 IE zeker niet meer 4x de aanbevolen hoeveelheid per dag, maar is 800 IE internationaal de minimale aanbevolen hoeveelheid per dag. Sommige artsen leven in de steentijd en houden hun vakliteratuur niet bij.

  Je ziet dat die artsen een ondergrens van 30 nmol/l aanhouden, waar internationaal  tegenwoordig wordt gestreefd naar minimaal 75 nmol/l. Een bloedprik dienst als Saltro is daarvan op de hoogte, en publiceert dat ook. Helaas hebben ze dan wel op het uitslagen formulier een ondergrens van 50 nmol/l staan, en niemand leest dan de uitleg.

  Dr Wielders, die in het eerste stuk wordt genoemd, is een specialist op het gebied van vitamine D. Dat is een huisarts niet.
 • RachelRachel Gebruiker
  #13
  Ik zal het is aan mijn internist voorleggen, want hij is de voorschrijver
 • maraikiemaraikie Gebruiker
  #14
  Horta, bij mij wordt het voorgeschreven door mensen, chirurgen, specialisten die al jaren operaties doenwaarbij dingen minder goed worden opgenomen dan wanneer je een normale maag en darm hebt.
  Dat alleen heb ik willen zeggen.
  Doe ajb niet of je n je bent afgestudeerd in de hoge vitamine-D-inname.... ....logie.... dat is niemand. Wil niet lelijk doen. Maar hoe belangrijk vit D ook is...zolang jij er niet op afgestudeerd bent blijf ik vertrouwen op mijn arts

  Waarmee ik maar wil zeggen. We zijn mensen die hetzelfde  hebben meegemaakt soms. Maar geen dokters! En als je iets wil....vraag je arts.

  Al die artikelen zijn leuk. Maar mijn bloed zegt meer over mij dan die artikelen.....denk ik zo...
 • ClasinaClasina Gebruiker
  #15
  Door jullie tip van de maand heb ik eindelijk gezuiverde levertraanolie gehaald waarin vitamine A en D. Hoewel ik gevarieerd eet, gebruik ik al jaren geen (tafel)margarine omdat daaraan synthetische vitaminen A en D worden toegevoegd, die minder goed zouden werken. Ook D.avitamon kent volgens de bijsluiter geen verschil in vitamine D2 (plantaardig) en D3 (dierlijk) omdat het synthetisch is. Dat heb ik jaren geleden geslikt, maar merkte er weinig van. Verder kom ik geregeld buiten, maar word een dagje ouder. Ik ben niet van plan dit dagelijks in te nemen, maar zonder de ‘R’ in de maand 2x in de week 3 ml, tenzij ik echt vis eet, puur ter compensatie van margarine met toevoegingen die ik niet gebruik. Ik ben benieuwd of ik er iets van ga merken. Overigens heb ik mij niet op eventuele tekorten laten testen en gebruik geen andere supplementen.

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/65710-vitamine-d-d2-d3-gebrek-of-tekort-symptomen-voeding.html

 • hortahorta Gebruiker
  #16
  Het is volstrekte onzin dat 'synthetische' vitamine D minder goed zou werken. Colcaciferol is colcaciferol is vitamine D. Er zit maar een muizebeetje in margarine, ook dat is een kulargument.

  Let op dat je niet te veel vitamine A binnen gaat krijgen.
 • EekhoornEekhoorn Gebruiker
  #17
  Als onderhoudsdosis kan 800 IE per dag genoeg zijn. In de praktijk blijkt dat echter voor veel mensen te weinig om de streefwaarde van 80 nmol/l te halen, zo zien we op het vitamine D-forum. Er is geen reden om niet wat meer te gebruiken, bijvoorbeeld 1600 IE/d. Ook dat is soms nog te weinig. Ikzelf gebruik 2000 IE per dag. De maximaal veilige dosis ligt volgens een advies van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA op 4000 IE per dag; zie http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm.

  Als behandeldosis voor het herstellen van een tekort is 800 IE echt te weinig. Ik verwijs naar de citaten Horta 28 Juli 2014, 06:29:01. Zelfs áls je ervan zou herstellen, dan zou dat herstel veel langer duren dan nodig is.

  De info op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/65710-vitamine-d-d2-d3-gebrek-of-tekort-symptomen-voeding.html klopt niet. Het zit zo:

  - Vitamine D3 (cholecalciferol) is de vitamine D-variant die van nature in mens en dier voorkomt. Deze variant maak je zelf aan onder invloed van de zon en deze variant zit bijvoorbeeld ook in vette vis en (een klein beetje) als toevoegsel in margarine. D3 kan ook synthetisch worden aangemaakt. Dat gebeurt door bestraling van lanoline (wolvet) met UVB-licht. Deze D3 is chemisch exact dezelfde D3 die je zelf aanmaakt.

  - Vitamine D2 (ergocalciferol) komt uitsluitend voor in schimmels en gisten die (in de natuur of kunstmatig) zijn bestraald met UVB-licht. Synthetisch wordt het gemaakt door gist te bestralen met UVB. Deze kunstmatige D2 is goedkoper te maken dan kunstmatige D3. In Nederland wordt het zelden gebruikt. In bijvoorbeeld de VS wordt D2 veel vaker toegepast dan in Nederland en andere Europese landen. D2 is minder effectief dan D3, maar in de wetenschap is men het er nog niet over eens hoe veel minder.

  Eekhoorn (beheerder www.vitamineD-forum.nl)
 • ClasinaClasina Gebruiker
  #18
  @Horta, ik ben bekend met het gevaar voor te hoge inname van vitamine A. Ik heb een voedingsprogramma, die dat allemaal keurig berekent. Ik neem het ook niet dagelijks in. Als er nieuwe haring is, eet ik er soms ook 4 van op en ga dan ver over de ADH. Ook dat doe ik niet dagelijks.
  Volgens mij is het meer de samenwerking van de verschillende zaken en niet alleen dat ene stofje, dat vitamine D heet, maar ik ben ook geen wetenschapper.

  Door te bewegen blijft met vitamine D en calcium je lichaam bot aanmaken. Beweeg je in de buitenlucht (Uv-licht), dan profiteer je van beide. UVB-licht is slechts een (onder)deel van uv-licht.
  Beweeg je niet of nauwelijks, dan krijgen je hersens ook niet het signaal om bot te vernieuwen. Van meer vitamine D ga je niet meer bewegen en dan vraag ik mij af: wat gebeurt er dan verder mee?

  Al die stellingen geven alleen maar de ‘goede’ werking van vitamine D aan. Niet wat dit voor gevolgen dit heeft op lever en nieren. Wat dat betreft zou ik, als ik een probleem met opname vitamine D zou hebben, ook liever afgaan van wat mijn huisarts/specialist zou zeggen. Met hem/haar zou ik eventueel in discussie gaan.

  OT: Ik weet niet of hier meer mensen last van hebben; een droge keel, droge hoest door het instabiele warme weer. Door het innemen merkte ik dat de olie mijn keel smeerde voor langere tijd en maakte het ademhalen minder voelbaar. Maandag ingenomen en geen last meer gehad. Misschien is het een idee om in dat geval een lepeltje ‘extra vergine’ olijfolie (er bestaan hele lekkere) in te nemen. Honing kan ook helpen, maar als je diabetes hebt, is dat weer een probleem.
 • hortahorta Gebruiker
  #19
  Het zijn geen stellingen, het is onderbouwd wetenschappelijk onderzoek. Eekhoorn weet waarover hij praat, ik ook best wel by the way. De onderzoeken worden gesteund door reumatologen, klinisch chemici en andere, in vitamine D gespecialiseerde artsen. Knappe huisarts die dat kan weerspreken.

  De gevolgen voor lever en nieren? Geen. Samenwerking met vitamine A? Geen. Opname probleem met vitamine D? Zeer, zeer kleine kans. Noodzaak voor vitamine D op iets hogere leeftijd? Enorm. Tenminste 800 IE per dag.

  Jij presenteert je verhaal (bewegen maakt bot aan')' als waarheid terwijl het een stelling is.
 • marlenmarlen Gebruiker
  #20
  Ja, ik gebruik Caciumtabletten met vit D.
  Maximaal 1 per dag en juist omdat ik ook een erfelijke nierziekte heb (ADPKD).

  Gezonde voeding en gezonde buitenlucht bestaan bijna niet meer, dus tips om gezond te eten moeten maar bij de voedselindustrie neergelegd worden en bewegen kun je maar beter binnen doen dan tussen de auto's en fabrieken.
 • menniemennie Gebruiker
  Ik ben 4 jaar geleden mee begonnen om genoeg vitaminen D binnen te krijgen, want ik was het zat om heeel vaak ziek te zijn. Elke week haring of zalm te eten en vond het heel zwaar, want ben totaal geen fan van vis. En moet eerlijk zeggen het heeft me heel goed gedaan bijv in de winter was ik maar 2x ziek geweest en dat 4 jaar uittesten. Maar ik denk dat alleen niet geld voor vitamine D ook vitamine C is voor ons hard nodig en dan heb ik het over hele hoge dosis zoals een kiwi of citroen. Mandarijnen hebben vind ik te laag dosis want dan heb ik snel aftens in mijn mond. Astma gaat dan stukken beter, maar merk wel dat je ook echt elke week vette vis moet eten en elke dag kiwi ofzoiets. Dit is mijn ervaring na 4 jaar. Myrthe
 • Karen7Karen7 Gebruiker
  Ja, ik slik vitamine D (en magnesium omdat ik vrij zwaar lichamelijk werk doe). Dit heb ik overlegd met mijn huisarts. Ik voel me wel fitter, maar was al een tijdje aan het opknappen, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen dat het daardoor komt.
 • andrieandrie Gebruiker
  #23
  Toevallig heb ik deze week mijn vitamine D laten bepalen: in februari nog 74, nu 54, ik slik alleen vitamine D als de r in de maand is. De ondergrens op het formuluer is inderdaad 50.. Er is door de huisarts ook niet op gereageerd. Het gekke is dat ik veel buiten ben geweest de laatste maanden. Volgens deze artikelen heb ik dus een serieus tekort.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #24
  mijn HA zei laatst ; D prikken heeft geen zin want tegenwoordig heeft iedereen D tekort.
 • VonJotVonJot Gebruiker
  #25
  Ik moet D bijslikken; vanwege mijn sarcoïdose en cortisonegebruik mag ik niet teveel in de zon. Gemeten waarde was veel te laag (15), dus volgas. Maar het mag dan ook weer niet te snel teveel, anders gaat mijn calcium naar de knoppen. Nu, na een jaartje, zit ik >50. En dat gaat prima zo.
  Vit D en sarcoïdose medicatie (alles wat je immuunsysteem afremt cq stillegt) is een heel bijzonder verhaal, en daar moet men heel nauwkeurig mee omgaan...
 • TanjaanTanjaan Gebruiker
  Gebruik al jaren D + zou genoeg hier aan hebben dit issue voor geschreven omdat ik hoge prednison heb gebruikt laatste in 1996
Log in of Registreer om te reageren.