Ontdekte sleutel van allergie opent weg naar betere behandelingen

19-05-2014 om 11:21 uur

Ontdekte sleutel van allergie opent weg naar betere behandelingen

De Volkskrant, 19 mei 2014
Door: Maarten Evenblij − 19/05/14, 08:26
© Bob Sacha/Corbis.  De huisstofmijt: vaak oorzaak van allergieklachten.

Rotterdamse wetenschappers hebben in het bloed van allergiepatiënten voor het eerst de cellen weten te isoleren die maken dat zij ziek worden van onschuldige stoffen zoals pollen en kattenharen. .

Door hun techniek kunnen we met een sterkere loep naar deze IgE-cellen kijken. Dat grotere detail hebben we echt nodig om het moleculaire mechanisme van allergie beter te begrijpen.

De vondst van de allergiecellen opent de weg naar beter begrip van bijvoorbeeld astma en hooikoorts en naar betere behandelingen in de toekomst.

Onschuldige stoffen
Ongeveer eenderde van de bevolking heeft last van een allergie, een veel te heftige reactie van het immuunsysteem op relatief onschuldige stoffen in de lucht, in het voedsel of op de huid. Astma, eczeem, hooikoorts en voedselintolerantie zijn het gevolg. Hoe die aandoeningen ontstaan, waarom de een ziek wordt en de ander niet en hoe het kan dat bestaande behandelingen maar zo matig werken, daarover tasten artsen nog altijd in het duister.

Een nieuwe techniek, ontwikkeld door onderzoekers van de afdeling immunologie van het Erasmus MC, kan helpen die vragen te beantwoorden. 'Als we deze cellen niet in handen hebben, zullen we de antwoorden waarschijnlijk nooit vinden', zegt Menno van Zelm, een van de onderzoekers.

De stof die het lichaam van allergiepatiënten overuren laat draaien is immunoglobuline-E (IgE). Over IgE is al veel bekend, maar de afweercellen die de antistof aanmaken,een speciaal type B-cellen, zijn altijd uit het zicht gebleven. Dat komt doordat ze maar met weinig zijn (ongeveer 1 op elke 10 duizend witte bloedcellen) en doordat ze verdraaid lastig van andere typen B-cellen waren te onderscheiden.

Flow-cytometer
Van Zelm ontwikkelde met twee collega's een techniek om deze IgE-producerende cellen te herkennen in het bloed en ze te scheiden van andere cellen. Ze publiceerden hun bevindingen afgelopen week in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. De Rotterdammers gebruikten een zogeheten flow-cytometer, die cellen een voor een kan meten en selecteren. Dat gebeurt met kleuringen, die eiwitten op het membraan van cellen zichtbaar kunnen maken.

Nu onderzoekers de allergiecellen in handen kunnen krijgen, wordt langzaam duidelijk hoe die cellen reageren op een allergie opwekkende stof. Inmiddels hebben de Rotterdammers ontdekt dat, anders dan gedacht, IgE-cellen op uiteenlopende manieren kunnen ontstaan.

'Een zwaar compliment voor het zeer degelijke werk', reageert Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie bij de Wageningen Universiteit. 'Door hun techniek kunnen we met een sterkere loep naar deze IgE-cellen kijken. Dat grotere detail hebben we echt nodig om het moleculaire mechanisme van allergie beter te begrijpen.' .

Login of registreer om te reageren
19-05-2014 om 20:45 uur

Interessant abo...

Milly in het andere topic vroeg je om uitleg waarom ik denk dat astma een symptoom is van iets anders, dit artikel is een start in de uitleg. ( Met dank aan abo  :).

Ik denk dat astma geen longziekte is en d.m.v. goed onderzoek verdreven kan worden. D.w.z. niet alle astma maar zeer zeker de allergische astma.

Login of registreer om te reageren
20-05-2014 om 20:52 uur

@drukkedame u durft wat te beweren dat allergische astma
Geen longziekte is

Mag ik u onderzoek zien hierna?
En u bigregisteatie van arts oid?

Denk dat de huidige longartsen dit toch echt anders zien
Namelijk allergische astma is een longziekte

Login of registreer om te reageren
20-05-2014 om 21:01 uur

@drukke dame, jah weet niet of dat zo gesteld kan worden hoor! Kan me wel indenken dat het astma zonder de allergisch prikkels rustiger zal zijn. Wel denk ik dat elke astma patiënt reikhalzend uitkijkt naar doorbraak in behandelmethodes.

Login of registreer om te reageren