Hoe slijm ophoesten?

26-02-2006 om 12:29 uur

Sinds ik astma heb, heb ik veel last van slijm en hoesten. Maar hoe kun je het slijm het beste ophoesten? Ik heb ook wel gelezen dat je aan de kleur van het slijm kan zien of er een ontsteking is, maar vaak lukt het me niet om het slijm op te hoesten, laat staan de kleur te zien. Hoe werkt dat? :-\

Login of registreer om te reageren
26-02-2006 om 13:07 uur

Hallo Pufje,

Onze zoon heeft het zogenoemde Huffen bij een fysiotherapeut geleerd, misschien kun je aan je huisarts een doorverwijzing vragen? Ik vind het in ieder geval erg moeilijk om je op papier uit te leggen hoe dat precies moet....

Het slijm hoort in 'normale' doen kleurloos tot wittig te zijn, gele (tot groene) sputum wijs meestal richting een infectie.

Als je zoveel moeite houd met het ophoesten van (taai?) slijm kun je misschien ook een slijmoplosser overwegen (Fluimicil). Kun je meteen aan je huisarts voorleggen als je er bent voor die verwijzing naar de fysio ha ha ha.

Groeten, Syl

Login of registreer om te reageren
27-02-2006 om 20:20 uur

het slijm ophoesten kun je het beste doen door zo diep mogelijk in te ademen en dan te proberen met zo kort mogelijke harde stoot er weer uit te blazen. Mijn zoon krijgt deze therapie op school van de fysio. Zij vertelde mij dat ik je dit zo het makkelijkst kon vertellen. Dit herhaal je 2 keer en dan ga je goed hoesten. Meestal komt dan het slijm los. Ik hoop dat het ook bij jou helpt.

groetjes jolanda

Login of registreer om te reageren
27-02-2006 om 21:36 uur

Oh ja: Laat je kietelen  :P Door het lachen komt het slijm namelijk ook los  :Y

Groet, Syl

Login of registreer om te reageren
28-02-2006 om 05:23 uur

ik ben een patient die reeds zeer lange tijd (55 jaar) astma heeft; ik had ook problemen met het ophoesten van het slijm; via mijn longarts (LUMC Leiden) ben ik hiervoor verwezen van een gespecialiseerde fysiotherapeut (die moet je wel hebben); daar leer je inderdaad zoals reeds genoemd is "huffen"; hierbij moet je goed recht op een stoel gaan zitten; probeer te ontspannen en dan snel diep uit te ademen; dit moet je vaak meerdere keren achter elkaar doen; dan levert dat vaak slijm op!
ik had overigens zelf ook al bemerkt bij het longfunctie blazen waarbij je ook soms snel uit moet blazen/ademen, dat er dan bij mij vaak een hoestprikkel ontstaat; vaak tijdens deze functie vervelend;
Succes probeer het maar eens; ik geloof niet als je het verkeerd doet dat het schadelijk is!

Login of registreer om te reageren
28-02-2006 om 11:26 uur

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reacties! Lief dat jullie meedenken en proberen de huf-techniek uit te leggen. Ik ga het zeker proberen!

Login of registreer om te reageren
01-03-2006 om 22:00 uur

En pufje heb je al geprobeerd of het hielp? Ben zeer benieuwd.

groetjes jolanda

Login of registreer om te reageren
01-03-2006 om 22:32 uur

Hoi allemaal,

Ik ben er vandaag achter gekomen dat lachen inderdaad erg goed helpt  *O* was lekker aan het stoeien en vechten met mn vriend. Kwam niet meer bij :P gevolgd door een flinke hoest bij...weg slijm  _O_

Hihih morgen weer :P  *O*

Liefs Nina

Login of registreer om te reageren
01-03-2006 om 22:47 uur

Helpt echt hè, dat lachen :Y  Wij doen het ook wel bij Robbie hoor, is tenslotte veeeeel leuker dan huffen  *) En ja, samen met vriendlief is het al helemaal snel voor herhaling vatbaar hihihi.

groetjes, Syl

Login of registreer om te reageren