Direkt naar de specialist

04-03-2009 om 15:51 uur

Hallo iedereen, Graag zou ik eens van gedachten willen wisselen over het fenomeen "verwijzing huisarts". Ik vind dit systeem zo achterhaald. Het was oorspronkelijk bedoeld, denk ik, om specialisten niet met klachten of patienten te belasten, die net zo goed door de huisarts geholpen kunnen worden. Dit afschermen van specialisten neemt volgens mij af en toe bizarre vormen aan. Ik heb het meegemaakt met mijn moeder, die toen ze over de tachtig was, botkanker had, wel bij de oncoloog liep, maar daarnaast ook allerlei andere klachten, vallen, stijfheid. Door de huisarts werden deze klachten toegeschreven aan de ouderdom. Toen ging mijn moeder naar een verzorgingstehuis in een andere gemeente, waardoor ze een andere huisarts kreeg. Die zei onmiddellijk: uw moeder heeft Parkinson!. Eerst waren we opgelucht, omdat we eindelijk wisten wat het was en ze kreeg medicijnen voorgeschreven. Maar het ging slechter i.p.v. beter en ze heeft nog een paar keer andere medicijnen "uitgeprobeerd". Na 8 maanden vond ik het welletjes en zei tegen de huisarts: ik vind dat mijn moeder naar de neuroloog moet. Nou ja, dat kon uiteindelijk wel en wat zei de neuroloog? WAT heeft de huisarts voorgeschreven (o.a. medicijnen waar ze psychiatrische patienten mee platspuiten, Haldol) en er zijn verschillende soorten Parkinson, dus........  Afijn, gestopt met medic. en wéér andere medic. van de neuroloog, maar nu hielpen ze wel! Na twee jaar ellende, die grotendeels voorkomen had kunnen worden, als we gewoon direct naar de specialist hadden kunnen gaan! De mensen zijn veel mondiger en veel beter geinformeerd dan vroeger, toen alles wat "dokter" zei, aangenomen werd. Wie wil reageren? Of moeten we er een poll van maken? Ben benieuwd. Groeten,

04-03-2009 om 15:59 uur

Een ding begrijp ik niet. Als je moeder bij een oncoloog liep en ze kreeg andere verschijnselen,
dan wordt je vaak in het ziekenhuis naar een andere specialist gestuurd.
Zoals je zegt wordt de mens mondiger, en vindt als je goed naar je lichaam luisterd en weet
dat er niet iets goed zit, dat je er gelijk op moet staan dat je verwezen wordt naar een
specialist.

Nu hebben we het geluk dat we alles op internet kunnen zoeken, dat vindt een h.a. vaak niet
leuk.

Gelukkig zijn we mondiger geworden, en kunnen veel zelf doen.

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 16:18 uur

Hallo, Bij de oncoloog werden de andere klachten van mijn moeder niet zo serieus genomen, ach ja mevrouw dat zijn ouderdomsverschijnselen, stijfheid en af en toe vallen, omdat ze last had van knie, of gewoon een beetje wankel op de benen of duizelig. Zeker als mensen boven de 80 zijn, worden de klachten niet altijd serieus genomen. Een vroegere buurvrouw brak haar beide heupen, toen ze 92 was. Ach, dat was toch de moeite niet meer om haar 2 nieuwe heupen te geven? Nou en of, ze kreeg 2 nieuwe heupen en ze ging weer vrolijk de trap af en met de rollator naar de supermarkt. Ze is 101 geworden en heeft tot haar 99e thuisgewoond en voor zichzelf gezorgd. Wat nou, niet de moeite meer?!

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 16:30 uur

Daar heb je wel gelijk in dat het ook anders kan.

Maar als jij erop had gestaan dat je moeder verder nagekeken zou worden dan hadden ze dat
heus wel gedaan.
Ze laten heus de oudere mensen niet vallen omdat ze ouder worden.

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 16:49 uur

de gevallen die je beschrijft zijn allemaal ouderen. Dat is nou net 1 van de allermoeilijkste groepen om te behandelen. Vooral omdat bepaalde klachten inderdaad kunnen horen bij ouderdom, bij al bestaande lichamelijke klachten of als onderdeel van een psychiatrische stoornis (depressie kan aanleiding zijn tot gewichtsverlies bijvoorbeeld). Bovendien kunnen bepaalde stoornissen zich bij ouderen op een andere manier uiten waardoor een huisarts (en ook een specialist!) de stoornis niet herkent.
Iemand doorsturen naar een specialist kan ook leiden tot allerlei onnodige onderzoeken, veel angst en onzekerheid.
neemt niet weg dat jullie situatie erg vervelend is natuurlijk. ik moet zeggen dat in mijn omgeving de verwijzing wordt gedaan als dat nodig is.

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 18:10 uur

Ja, ik ben het met je eens dat het niet altijd goed is om mensen aan allerlei onderzoeken te onderwerpen, dit kan heel vervelend zijn. Maar mijn moeder had zich al zoveel keer bont en blauw gevallen, en de huisarts blijft zeggen dat het bij de ouderdom hoort, dat is natuurlijk niet goed. Maar ik wil niet teveel afdwalen van het onderwerp, ben je voor "direkt naar de specialist". Tuurlijk kun je altijd eerst naar de huisarts gaan, als je niet weet wat er aan de hand is. Ik was altijd moe en alleen door de blaastest kwam ik erachter dat ik COPD heb, had ik ook nooit gedacht. Tot hier even.

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 19:31 uur

Hey,

in België hoef je helemaal geen verwijzing te hebben om naar een specialist te gaan.  :) hebben wij weer eens geluk! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je voor een buikgriepje naar een specialist in inwendige ziekten gaat, ik denk dat men dat wil vermijden. Maar toch vind ik het goed dat je op eigen initiatief naar de specialist kan als je het niet vertrouwt. Ik heb toch enkele mindere ervaringen met huisartsen: een keer had ik pleuritis aan beide longen en de huisarts vond een opname niet nodig. De volgende dag ademde ik praktisch niet meer en de kinderarts zei dat ik de nacht niet overleefd had als ik niet naar eerste hulp geweest was, terwijl ik geen benauwd gevoel had. Onlangs ging ik naar (overigen een andere) huisarts omwille van astma, die zei er is niks aan de hand, maar ook toen kwam ik weer op eerste hulp terecht! Ik ga voortaan op mijn gevoel af!

groetjes,
Sien

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 19:41 uur

Zelf heb ik 12 jaar in Griekenland gewoond en daar kun je ook zo naar de specialist. Als je daar een keer geweest bent en het blijkt niets of niet ernstig te zijn, dan ga je toch niet meer terug, lijkt mij.

Login of registreer om te reageren
04-03-2009 om 19:57 uur

Ik denk dat een huisarts een goede poortwachter is. Iemand die je (vaak) al je hele leven (of een groot deel daarvan) kent. En om die reden in principe ook goed in kan schatten of je naar een specialist zou moeten. Mijn huisarts is vrij jong en daardoor goed op de hoogte van (nieuwe) behandelingen en moderne geneeskunst. Op het moment dat mijn astma opspeelt nemen we samen de beslissing om wel of niet naar de longarts te gaan.
Ik blijf er bij dat ouderen een zeer moeilijke doelgroep vormen. Veelvuldig vallen kan zo ontzettend veel oorzaken hebben die meestal echt horen bij de leeftijd. Een specialist kan alleen in bepaalde gevallen dan iets betekenen.
Elke huisarts kan een fout maken, maar dat kan een specialist net zo goed overkomen. We hebben het namelijk over mensen. Ik ben ervan overtuigd dat elke arts zijn of haar uiterste best doet om iedereen beter te maken/zo optimaal mogelijk te laten leven.

En astma is sowieso lastig, als je niet voldoet aan de beschrijving in de boekjes kan het moeilijk zijn om serieus genomen te worden. Zeker bij benauwdheid die er wel is maar niet te horen is. Goede anamnese is en blijft daarom belangrijk.

Login of registreer om te reageren