Röntgenfoto van gelaat wordt overbodig
24-03-2010 om 10:56 uurEINDHOVEN - Röntgenfoto's en gipsmodellen, die plastisch chirurgen gebruiken om een gelaat te herstellen, behoren binnen vijf jaar tot de verleden tijd.
De techniek om op de computer driedimensionale modellen te maken verbetert zo snel dat de aangezichtschirurgie hier helemaal op over zal stappen.
Dat voorspelt de Belgische hoogleraar mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Stefaan Bergé, organisator van een congres over het zogeheten 3D-imaging dat van donderdag tot zaterdag in Eindhoven plaats heeft.
Op het congres kunnen chirurgen, tandartsen en orthodontisten ook oefenen met virtuele operaties om een gelaat weer toonbaar te maken.
Aangeboren
Aangezichtschirurgie wordt toegepast op kinderen met een aangeboren gezichtsafwijking, op mensen die na een zwaar ongeluk een verminkt gezicht overhouden en op patiënten die aan mond- of kaakkanker een gat in hun gelaat overhouden.
In Hongkong, Texas en Nijmegen staan de grootste universitaire centra voor 3D-imaging ter wereld, aldus Bergé.
Hoogleraar
Het grote voordeel van 3D-imaging is volgens de hoogleraar dat de patiënt zelf veel beter kan zien wat het uiteindelijke resultaat van hersteloperaties zal zijn. Het computerprogramma zorgt voor een veel levensechter resultaat dan met een gipsmodel en foto's mogelijk is.
''Hij houdt dus meer regie bij het bepalen van de beste aanpak'', aldus de professor. Artsen kunnen op de computer uitproberen welke ingrepen zij tegelijkertijd kunnen doen. Volgens Bergé wordt de peperdure behandeling daardoor goedkoper en kwalitatief beter.
Op het congres zijn ruim vijfhonderd specialisten uit de hele wereld aanwezig.
Bron