Onderzoek naar agressieve ziekenhuisbacterie
01-07-2010 om 23:48 uurOnderzoek naar agressieve ziekenhuisbacterie
LEIDEN - Wetenschappers van het Top Instituut Pharma in Leiden werken aan een geneesmiddel tegen een agressieve variant van de ziekenhuisbacterie MRSA die is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. De moeilijk te bestrijden bacterie heeft de afgelopen jaren ook in Nederland mensen ziek gemaakt. Dat heeft TI Pharma donderdag bekendgemaakt.
‘Deze variant van de ziekenhuisbacterie is gevaarlijker dan degenen die we al kennen en de behandeling is lastig’, zegt hoogleraar medische microbiologie Jan Maarten van Dijl van de Rijksuniversiteit Groningen. De MRSA-bacterie, die ongevoelig is voor vrijwel alle gangbare antibiotica, komt doorgaans vooral voor in ziekenhuizen. De Amerikaanse variant, de USA300-lijn, blijkt evenwel in staat zich ook buiten zorginstellingen snel te verspreiden.
Zo zijn in de VS gezonde mensen besmet geraakt in sportscholen en kinderdagverblijven. ‘Dat is een zorgelijk feit’ stelt Van Dijl. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen risico, maar ook mensen die bijvoorbeeld een wondje hebben. ‘Zulke infecties kunnen uitmonden in serieuze huidproblemen, en in ernstige gevallen ook in zware longontsteking, hersenvliesontsteking of hartproblemen.’
Door het intensieve vliegverkeer tussen Europa en de VS duikt de Amerikaanse MRSA-variant de laatste jaren ook in Nederland op. Dat gebeurt nog niet op grote schaal, mede doordat alle MRSA-dragende patiënten direct worden geïsoleerd. ‘Er is dus geen reden voor paniek. Van alle MRSA-infecties behoort hier momenteel slechts 3 tot 4 procent tot deze lijn’, aldus Van Dijl. Maar het vermogen van de bacterie zich snel te verspreiden noemt de hoogleraar wel ‘zorgwekkend.’
De wetenschappers van TI Pharma werken aan een geneesmiddel om de bacterie op meerdere fronten tegelijk aan te pakken. ‘Dat gebeurt met menselijke antistoffen, waardoor de bijwerkingen van het medicijn tot een minimum beperkt zullen blijven’, aldus Van Dijl. Aan het onderzoek werken ook de universitaire medische centra in Groningen, Rotterdam en Utrecht mee en de Nederlandse biotechnologiebedrijven Pepscan Therapeutics en IQ Therapeutics.
Bron