Kabinetscrisis dreigt in België

21-04-2010 om 22:35 uur

BRUSSEL - Het in november aangetreden kabinet-Leterme II dreigt donderdagmiddag weer ten val te komen.

http://media.nu.nl/m/m1cztpxadhrz.jpg

De Vlaamse liberale regeringspartij Open VLD kondigde woensdag aan te zullen opstappen als er dan geen akkoord ligt over het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. De kans dat dat lukt, is volgens betrokkenen erg klein.

Brussel-Halle-Vilvoorde is het enige tweetalige kiesdistrict in België. De talrijke Franstaligen die in de Vlaamse dorpen rond Brussel wonen, kunnen daardoor bij nationale verkiezingen op een taalgenoot stemmen. De Vlamingen willen dat daar een einde aan komt. De discussie sleept al vele jaren


Knoop doorhakken

Koning Albert II heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene vorig jaar gevraagd een oplossing te zoeken, maar het ziet er niet naar uit dat 'de loodgieter' hierin slaagt.

Dinsdagavond liet hij weten dat hij met de voorstellen die hij op tafel heeft gelegd zijn opdracht als beëinigd beschouwt. De politieke partijen moeten nu zelf maar de knoop doorhakken.


Verzet

Maar de uitgelekte varianten van Dehaene stuiten zowel bij Vlamingen als Franstaligen op verzet. Dehaene wil het district Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen in een Vlaams en een tweetalig deel.

Toch zouden de Franstaligen in de Vlaamse randgemeenten van Brussel via een ingewikkeld systeem van lijstverbindingen op een Franstalige partij kunnen blijven stemmen. Ook zou de Vlaamse regioregering minder te zeggen krijgen over burgemeestersbenoemingen in dorpen net buiten Brussel.


Meer tijd

De Vlamingen zijn van mening dat Dehaene hen te veel water bij de wijn wil laten doen, de Franstaligen vinden het omgekeerde. Zij willen meer tijd om te onderhandelen. Maar Open VLD houdt vooralsnog onverkort vast aan de eerder afgesproken deadline, die al enkele malen is verschoven. Als premier Yves Leterme donderdagmiddag het parlement betreedt, moet hij een compromis op zak hebben.

De Gentse hoogleraar politicologie Carl Devos sluit vrijwel uit dat de partijen het voor die tijd eens worden. ''Dat zou een heel grote verrassing zijn.'' Wel acht hij het mogelijk dat het nemen van een besluit alsnog wordt uitgesteld.

''België is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de EU. Niemand wil dat we dan zonder regering zitten. We hebben toch al de naam dat we geen stabiel land zijn.''

Bron

Login of registreer om te reageren