Inspectie wil aanscherping regels alternatieve behandelaars.

19-10-2006 om 10:52 uur

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil meer mogelijkheden om alternatieve behandelaars aan te pakken. Het blijkt voor de inspectie zeer lastig om gevaarlijke alternatieve praktijken te stoppen. Daarmee zijn patiënten onvoldoende beschermd tegen alternatieve zorgverleners die gezondheidsnadeel of schade aan patiënten berokkenen.
Dat concludeert de inspectie naar aanleiding van het besluit van het Openbaar Ministerie om de alternatieve behandelaars van Sylvia Millecam niet te vervolgen. De inspectie adviseert de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om – in samenspraak met de inspectie en het Openbaar Ministerie – nadere regelgeving op te stellen. Bijvoorbeeld door de inspectie zelf meer bevoegdheden te geven om op te kunnen treden. Een andere mogelijkheid is om de strafbaarstelling in de Wet BIG aan te passen, bijvoorbeeld door "het in twijfel trekken van een door een arts gestelde diagnose, prognose of behandelplan" in de Wet BIG opgenomen worden als voorbehouden handeling.

Achtergrond in het kort:
In 2004 deed de inspectie aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen zes hulpverleners van Sylvia Millecam, omdat zij de door reguliere artsen gestelde diagnose ontkenden en daarmee verwijtbaar hebben gehandeld. Afgelopen week liet het Openbaar Ministerie weten niet tot vervolging over te gaan. De inspectie is teleurgesteld dat het uitgebreide inspectie-onderzoek naar de zorgverlening aan Sylvia Millecam onvoldoende aanknopingspunten bood aan het OM voor een strafzaak. De inspectie constateert dat de huidige strafbepalingen kennelijk niet geschikt zijn om op te treden tegen alternatieve behandelaars die schade aan patiënten berokkenen. Daarmee heeft de inspectie op dit moment dus onvoldoende mogelijkheden om schadelijke of gevaarlijke praktijken van alternatieve behandelaars die niet BIG-geregistreerd zijn te stoppen.

Tegen drie artsen van Millecam diende de inspectie een tuchtklacht in. In april dit jaar veroordeelde de tuchtrechter twee van hen tot een schorsing en één werd voorgoed uit het vak gezet. De beroepsprocedure in deze zaken loopt nog.

Toelichting
Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG)

In principe mag iedereen geneeskundig handelen, maar de Wet BIG noemt wél een aantal voorbehouden handelingen. Dit zijn handelingen die alleen mogen worden verricht door bevoegde zorgverleners. Dit om te voorkomen dat door ondeskundig handelen onaanvaardbare risico’s voor de patiënt ontstaan. Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn chirurgische ingrepen, injecties, narcoses en puncties. De reguliere geneeskunde wordt aan wettelijke regels gehouden. De inspectie houdt toezicht op de naleving van die regels en kan schending daarvan voorleggen aan de tuchtrechter of zelf handhavende maatregelen nemen. Ook artsen die alternatief werken zijn gebonden aan deze voorschriften.

Strafrecht
De inspectie heeft zelf geen instrumenten om de zorgverlening door alternatieve behandelaars die niet BIG-geregistreerd zijn te stoppen. De inspectie is daarbij afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Het veroorzaken van (een aanmerkelijke kans op) schade aan iemands gezondheid door ondeskundig te handelen is een strafbaar feit, ook als het een alternatief behandelaar betreft. Verder kan het OM een alternatief hulpverlener vervolgen voor delicten als mishandeling of misleiding. In de praktijk blijken deze overtredingen moeilijk bewijsbaar. Bijvoorbeeld omdat de relatie tussen schade en alternatieve behandeling moeilijk is aan te tonen. Uit het besluit van het Openbaar Ministerie om de alternatieve behandelaars van Sylvia Millecam niet te vervolgen, blijkt dat de huidige strafbepalingen kennelijk niet geschikt zijn om op te treden tegen alternatieve behandelaars die schade aan patiënten berokkenen.

Tuchtrecht
Het tuchtrecht is alleen van toepassing op zorgverleners met een beschermde titel die in het BIG-register zijn ingeschreven. De tuchtrechter toetst of een zorgverlener verantwoord en als ‘goed hulpverlener’ heeft gehandeld. Alternatieve behandelaars zijn niet in het BIG-register opgenomen (behalve als ze daarnaast ook bijvoorbeeld arts zijn). Via www.bigregister.nl kan iedereen nagaan of hij met een BIG-geregistreerde zorgverlener van doen heeft. In het BIG-register worden apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen geregistreerd.

Bestuursrecht
Als BIG-geregistreerde alternatieve behandelaars onaanvaardbare risico’s voor patiënten veroorzaken, kan de inspectie op grond van het bestuursrecht een bevel opleggen. Bij niet BIG-geregistreerde hulpverleners heeft de inspectie deze bevoegdheid niet.

Op dit moment is een wetsvoorstel in voorbereiding dat de inspectie in de toekomst de mogelijkheid geeft een bestuurlijke boete op te leggen.

bron zorgkrant

Login of registreer om te reageren