Blank en zwart slaags bij gerecht Zuid-Afrika
06-04-2010 om 16:32 uurVENTERSDORP - Enkele honderden leden van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) hebben zich dinsdag verzameld bij de Zuid-Afrikaanse rechtbank waar de vermoedelijke daders van de moord op hun leider Eugène Terre'Blanche formeel in staat van beschuldiging zullen worden gesteld.
Video
Ze zwaaiden in de noordelijke plaats Ventersdorp met AWB-vlaggen en zongen het oude volkslied (video) uit de tijd van de apartheid, berichtte de BBC.
Honderden zwarte belangstellenden zetten op hun beurt het huidige volkslied in. De spanningen liepen hoog op tussen beide groepen. De politie wierp een barricade van prikkeldraad op om de blanken en zwarten van elkaar te scheiden, na enkele schermutselingen tussen de rivaliserende menigtes.
Doodgeslagen
Terre'Blanche (69) werd zaterdag in zijn slaap vermoord op zijn boerderij in Ventersdorp door twee van zijn werknemers. De zwarte mannen van vijftien en 28 jaar hebben bekend hem te hebben doodgeslagen met stokken en hakmessen.
Terre'Blanche zou hebben geweigerd hun salaris uit te betalen. De rechtbankzittingen zijn niet openbaar omdat een van de verdachten minderjarig is. Dinsdag zijn zij formeel in staat van beschuldiging gesteld.
Wraak
Een politiehelikopter cirkelde boven het kleine boerendorp. Op de grond was een flinke politiemacht in kogelwerende vesten op de been. AWB-commandant Pieter Steyn verklaarde dat de beweging had opgeroepen tot kalmte en eerdere dreigementen met wraak had ingetrokken.
Secretaris-generaal André Visagie van de AWB sprak dit tegen. ''We hebben ons plan niet ingetrokken. We zullen zijn dood wreken, maar we zullen het niet nu meteen doen.'' De AWB streeft naar een eigen staat voor Afrikaners binnen Zuid-Afrika. De blanke Afrikaners zijn nazaten van voornamelijk de Nederlanders, Duitsers en Fransen.
Spanningen
Volgens de AWB zijn de raciale spanningen onlangs aangewakkerd doordat een jeugdleider van president Jacob Zuma's ANC in het openbaar het lied Kill the Boer (Dood de Boer) zong.
Een rechtbank heeft het antiapartheidslied verboden. Het regerende ANC stelt dat het geen spanningen wil doen oplaaien en dat het strijdlied slechts deel uitmaakt van hun geschiedenis.
Bron