Apothekers en artsen willen stop medicijnverspilling
26-04-2013 om 20:38 uurMedicijnen die door mensen teruggebracht worden naar de apotheek moeten niet meer vernietigd worden, maar aan andere patiënten worden verstrekt.
Daarvoor pleiten apothekers, huisartsen, patiëntenorganisatie NPCF en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vrijdag in het AD.
Teruggebrachte medicijnen worden nu vernietigd. Het IVM berekende dat er jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro aan medicijnen wordt weggegooid.
Dit bleek ook al uit onderzoek dat RTL Nieuws in oktober 2012 deed. Daaruit bleek dat de cijfers een alarmerende stijging laten zien. In 2009 werd 94.000 kilo aan medicijnen weggegooid. In 2010 was dat maar liefst 121.000 kilo en in 2011 steeg dat zelfs naar 156.000 kilo. Deskundigen schatten destijds de kosten ook op 100 miljoen per jaar.
De medicijnen worden vernietigd omdat ze na uitgifte niet meer 100 procent veilig zouden zijn. Ruud Coolen van Brakel is het daar niet mee eens: "Niemand zal ze thuis in de oven bewaren. Er moet wel iets heel vreemds mee gebeuren, wil de werking enorm veranderen."
Bron
Fijn dat dit nu speelt. Keek zojuist in de kast van mijn vader en daar ligt een voorraad medicijnen waar je niet goed van wordt. Onder andere maagzuurremmers, antibiotica en een enorme hoeveelheid acetylcysteïne...
Dat de serieuze medicijnen in kleine hoeveelheden vernietigd worden vind ik niet zo'n ramp, maar van een niet-vergoed middel als acetylcysteïne vind ik het gewoon zonde!
Alle kleine beetjes helpen een grote berg te maken Peter.
Ik denk dat dit niet gaat om wel of niet vergoede medicatie, maar om het feit dat het telkens kleine beetjes zijn die teruggebracht worden, maar als je alle apotheken in alle steden en dorpen optelt bij elkaar dat dit dan een berg medicatie is die niet gebruikt wordt.
Wat Ruud Coolen bedoelt is ook dat het bewaren van de medicatie thuis niet dermate slecht is dat dit verspilling van de gelden is.
Je legt je voorraad medicatie niet in de douche of een warme oven of in een vieze schuur.
Eigenlijk zou er een thermometer in een verpakking moeten zitten om te zien of de medicatie goed bewaard is gebleven.
Deze zou dan beter aangeven of het wel of niet goed is bewaard en de kans op "slechte" medicatie verhoogd is.
Daarnaast zouden die thermometers ingeleverd moeten kunnen worden bij de apotheek zodat de apotheek ze opnieuw kan gebruiken voor nieuwe medicatie bv.
Je zou dan een soort van chip kunnen gebruiken die kan uitlezen in wat voor soort omgeving dit is geweest.
Op basis van de gegevens kun je dan besluiten om het middel te hergebruiken of af te keuren.
Te denken valt dan aan teveel vocht, te warm/koud bewaren, rokerslucht, huisdieren in die concentratie dat het huis vergeven is van de allergenen en bij een volgende patiënt klachten kan veroorzaken, etc...
Ik denk alleen dat voor dit goed werkt we toch enkele jaren verder zijn...helaas, want intussen komt er wel elke week weer een berg medicatie binnen bij de apotheken.
Dit idee is al in 2011 beloond
http://www.hetbestezorgidee.nl/2013/05/apotheek-start-proef-met-beste-zorgidee-2011/#more-1013
Nu eindelijk wordt er door eigen initiatief van een apotheker iets mee gedaan.
Ik heb al contact met de minister gehad en haar een digataal standje gegeven:
"Foei, wat zijn we traag, medicijnen verspillen is zonde ......... rijd ook "
Ik begrijp dat deze discussie speelt, en ben het er ook zeker mee eens dat de verspilling moet worden tegen gegaan, Waar ik me zorgen over maak is dat er helaas wel heel veel mensen medicijnen verkeerd bewaren, toen ik als wijkverpleegkundige in de thuiszorg werkte heb ik dat vaak genoeg met eigen ogen gezien. Bijvoorbeeld in een warme vochtige badkamer, op een plank in de zon, of, nog veel erger, onder ronduit onhygienische omstandigheden. Ik moet er niet aan denken om dan die tweedehands pillen of puffers te krijgen...
Het beloonde idee controleert op onjuiste opslag.
"Slecht"bewaarde medicijnen worden als nog vernietigd.
Extra voorlichting over het bewaren is ook gewenst.
Groet
Volgens mij worden er al van die temperatuurstickers gebruikt, namelijk bij dure reumamedicijnen. Bij goedkope medicatie heeft het geen zin omdat die stickers dan duurder zijn dan de medicatie zelf. Was laatst op tv een keer. Zelf probeer ik er wel rekening mee te houden en niet teveel in één keer te bestellen bij kort houdbare of nieuwe medicijnen maar dat lukt niet altijd. Overigens neemt onze apotheek geen oude medicijnen meer terug omdat zij er voor moeten betalen om het op te laten halen door de apotheek. Ik moet het wegbrengen naar het milieupark maar dat is een heel eind weg en om nou alleen voor die paar mediicjndingen daarheen te rijden :?