Amerikaanse moordenaar kiest voor vuurpeloton
24-04-2010 om 14:56 uurAMSTERDAM - Een rechter in de Amerikaanse staat Utah heeft de wens van een ter dood veroordeelde man om te sterven voor het vuurpeloton ingewilligd. De discussie of de methode nog gewenst is, is hierdoor weer in alle hevigheid opgelaaid.
De 49-jarige Ronnie Lee Gardner kreeg de keus tussen een dodelijk injectie en een vuurpeloton van vijf mannen.
Gardner zal de eerste geëxecuteerde sinds 1999 zijn en de derde man die door een vuurpeloton wordt gedood sinds de doodstraf in 1976 opnieuw werd ingevoerd in de Verenigde Staten.
Persoonlijke keuze
Van de 35 Amerikaanse staten waar de doodstraf nog bestaat, is Utah de enige waar het vuurpeloton daadwerkelijk tot de keuzes behoort. Waarom Gardner voor het vuurpeloton kiest is niet bekend. "Het is een persoonlijke keuze", zei zijn advocaat.
Gardner is veroordeeld voor de moord op de advocaat Michael Burdell tijdens een mislukte vluchtpoging uit een rechtszaal 25 jaar geleden.
De toenmalige vriendin van de advocaat, Donna Nu, en vader Joseph Burdell gaven vrijdag te kennen dat het slachtoffer niet gewild zou hebben dat Gardner in zijn naam sterft.
"Hij had Ronnie Lee's executie niet gewild. Hij geloofde daar niet in", zei Nu. "Als hij hem alleen verwond had en Michael was blijven leven, dan zou hij hem verdedigd hebben."
Uitstel
De advocaat van Gardner zal een verzoek om uitstel van executie indienen. Gardner heeft daarnaast zeven dagen om een verzoek in te dienen om zijn straf in levenslang zonder voorwaardelijk om te laten zetten.
Volgens een parlementslid dat al twee keer de wet heeft proberen te veranderen, geven de meeste parlementsleden in Utah de voorkeur aan een dodelijke injectie, niet vanwege de manier waarop iemand sterft maar vanwege de negatieve publiciteit die het vuurpeloton voor de staat betekent.
Tijdens de laatste executie kwamen meer dan 150 journalisten verslag doen en werd de staat in verlegenheid gebracht omdat het vuurpeloton werd afgeschilderd als een mogelijkheid voor de veroordeelde om als een soort wildwestheld ten onder te gaan.
Bron