Samenwerkende Astmapatiënten Verenigingen starten uniek project

01-12-2006 om 14:32 uur

De Samenwerkende Astmapatiënten Verenigingen (SAV) zijn een project gestart dat er op gericht is inzichtelijk te maken wat patiënten zélf als goede kwaliteit van zorg beschouwen. Met de komst van de nieuwe zorgverzekeringswet dit jaar, zijn er meer mogelijkheden gekomen voor zorginkoop door zorgverzekeraars. Aangezien nog steeds geen helder inzicht is in de kwaliteit van zorg en de verschillen tussen de zorgverleners onderling, is de kans groot dat alleen prijs een richtlijn wordt bij deze onderhandelingen. Hieraan willen de Samenwerkende Astmapatiënten Verenigingen wat doen.

Met het project willen de Samenwerkende Astmapatiënten Verenigingen in kaart brengen wat patiënten zélf belangrijk vinden. In alle richtlijnen die er op dit moment zijn, bepalen steeds de zorgaanbieders wat goed is voor de patiënt. In het samenspel tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder zou dus de stem van de patiënt verloren kunnen gaan. Het project richt zich op COPD-zorg.

Chronische bronchitis en emfyseem
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases) ofwel 'chronisch obstructieve longziekten', zijn de ziektebeelden chronische bronchitis en emfyseem. COPD is een groeiend gezondheids (zorg)probleem. Naar schatting 1 miljoen Nederlanders lijden aan obstructieve longziekten. Zeker de helft van de COPD-patiënten is nog niet gediagnosticeerd. Met name in de geïndustrialiseerde landen neemt het aantal patiënten nog steeds toe, net als het sterftecijfer In Nederland is COPD één van de belangrijkste doodsoorzaken (na hart- en vaatziekte en kanker).

Ervaringsdeskundigheid inzetten
"Door verschillende zorgverleners beter met elkaar te laten samenwerken én beter naar de patiënt te luisteren is veel gezondheidswinst te behalen. Dat is goed voor de patiënt én voor de zorg als geheel, " aldus Diny ten Brink, voorzitter van de Astmapatiëntenvereniging VbbA/LCP. "De patiënten hebben door hun ervaring met hun aandoening veel kennis opgebouwd, zogenaamde ervaringsdeskundigheid. Deze willen we inzetten om eens goed in kaart te brengen waaraan goede COPD-zorg zou moeten voldoen."

Kwaliteitscriteria
Aan het eind van het project zullen de Samenwerkende Astmapatiënten Verenigingen een set kwaliteitscriteria presenteren voor COPD-zorg vanuit ervaringsdeskundigheid die wetenschappelijk gefundeerd zijn. Deze kwaliteitscriteria kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van deze zorg te meten en kunnen een hulpmiddel zijn bij zorginkoop door verzekeraars.

Programma Zekere Zorg
In de Samenwerkende Astmapatiënten Verenigen hebben de Astmapatiëntenvereniging VbbA/LCP en de Vereniging Nederland Davos zitting. Het project, onder de naam `Ontwikkeling kwaliteitscriteria COPD-zorg vanuit patiëntenperspectief" valt onder het programma Zekere Zorg, in het leven geroepen naar aanleiding van het verzoek van Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen tijdens de behandeling van de nieuwe zorgverzekeringswet in de Eerst Kamer. Zij pleitte voor extra subsidie om de patiëntenbeweging te versterken binnen de nieuwe machtsverhoudingen. De minister heeft aan deze oproep gehoorgegeven en in het kader van deze zogenaamde "Hannie van Leeuwen Gelden" zeven miljoen euro beschikbaar gesteld voor de versterking van de rol van patiëntenorganisaties in het nieuwe stelsel. Het project duurt ruim een jaar en is in december 2007 afgerond.

Bron zorgkrant

Login of registreer om te reageren