Zuurstof en longemfyseem

10-03-2014 om 17:07 uur

Goede dag één van de longartsen,

Bij longemfyseem zijn de longblaasjes onherstelbaar beschadigd, nemen minder zuurstof op. Dat is onomkeerbaar. Klopt mijn redenatie dat een zuurstofdaling tijdens activiteiten dan ook constant is en nooit meer verbetert, en wellicht verslechterd? Immers kapot is kapot. toch? Of heb je met emfyseem ook pieken en dalen in zuurstof opname capaciteit?
Als je zuurstofgehalte plots normaal of veel hoger is bij dezelfde activiteit als eerst waar het laag was, is er dan reden te twijfelen aan emfyseem?

Dank, Stefanie.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
11-03-2014 om 16:29 uur

Beste Stefanie,

het klopt dat het longweefsel zich niet herstelt. afhankelijk van wat je doet (wandelen, fietsen, de trap op, iets tillen etc.) en in welk tempo je beweegt (snel/rustig. met/zonder rollator) kan de O2 saturatie verschillend zijn. ook ademhalingtechnieken kunnen verschil maken: zoals ademend met getuitte lippen. ook de "vorm van de dag" kan verschil maken. dat heeft vooral met de mate van luchtwegvernauwing te maken die ook een rol speelt bij COPD. bijv. bij mistig weer kan het een slechte dag zijn.
ook tussentijdse infecties kunnen een reden zijn dat het tijdelijk slechter gaat. meestal zijn er dan wel meer klachten, zoals hoesten, slijm, piepen.

hartelijke groet
jeanine antons,longarts.

Login of registreer om te reageren