Verzadigde vetten
07-03-2014 om 14:05 uurDag longarts,
Veel mensen zijn aan het lijnen, gezond eten enzovoort. Maar nu lees ik allerlei artikelen dat verzadigde vetten juist voor cellen en longen heel gezond zijn en zelfs daarop "draaien" en ook daardoor de zuurstof opname verbetert. Klopt dit?
Want dan kun je denken wat is beter, toch aan de verzadigde vetten en iets te zwaar zijn maar wel goed beschermde longen... of afslanken maar te weinig verzadigde vetten.
Als inderdaad je longen en cellen baat hebben bij verzadigde vetten kunnen we allemaal met goede redenen aan de speklappen gebakken in roomboter :)
Bvd, drukke dame.
ps ; Hierbij komen veel aritkelen tevoorschijn bij het op google invullen van ; verzadigde vetten en longen. Daarbij ook artikelen dat veel onverzadigde vetten ( olie soorten etc ) bewerkt zijn en juist dat weer slecht is..
Beste "Dame"
Als longarts is het moeilijk dergelijke vragen te beantwoorden. Er verschijnen aan de lopende band berichten over mogelijke gunstige effecten van voeding op longziekten. Vaak zijn ze uit de lucht gegrepen. Ook wordt er serieus onderzoek naar gedaan. Er is onderbouwing voor het belang voor voldoende eiwitten bij COPDers die te veel gewicht verliezen, en verder spaarzame en voorlopige aanwijzingen over gunstige effecten van omegavetzuren en vitamine D e.a.: maar allemaal nog te onzeker om beleid op te baseren.
Belangrijkste is standaard "gezonde" voeding als voor iedereen met meer kalorieen bij ondergewicht en minder kalorieen bij overgewicht en in conditie blijven zonder te overbelasten lijkt me.
succes
Ton van Keimpema