Saturatie cq ernst benauwdheid

30-01-2014 om 19:24 uur

Bij mijn dochter van 5 is het onderscheid benauwdheid/verkoudheid moeilijk te maken, zoals ik al eerder schreef. Nu heb ik al enige tijd een saturatiemeter. De huisarts zei me de laatste keer dat dit voor mij belangrijk is, omdat dit eigenlijk de enige houvast is, die ik heb om te beoordelen of mijn dochter benauwd is. Is dat zo? Kan ik concluderen dat als mijn dochter boven, bijvoorbeeld de 97 zit, dat ze dan niet benauwd is en ik dus geen dokter hoeft te raadplegen, als ze toch blijft hoesten? Uiteraard doe ik dat pas als ventolin niet helpt.

30-01-2014 om 19:39 uur

Nee zo werkt het niet. Je kan benauwd zijn met een goede saturatie en niet benauwd zijn met een slechte saturatie.

Login of registreer om te reageren
30-01-2014 om 20:15 uur

Ik ben bang dat wanneer je enkel op saturatie af gaat, je dochter veel te weinig astma-behandeling krijgt. Ik bedoel dat veel  astmaklachten niet opgemerkt worden, omdat de saturatie nog goed is.
Zoals Daantje als zei kan je ernstige astma-aanval hebben met nog een goede saturatie (en dan is het zelfs nog zo dat aan de vinger nog goed kan zijn, terwijl bloedgassen andere dingen laten zien...)
Ik zou NIET vertrouwen op een saturatiemeter!!!! (volgens mij is het gewoon zelfs een slecht advies van de HA....maar goed ik ben geen dokter, maar ben in dat opzicht dus wel benieuwd naar de reactie van de arts hier op t forum!)
Sterkte met je meisje! Want t is natuurlijk wel een lastig probleem waar je mee zit...misschien nog eens met (een andere) HA bespreken of vragen om doorverwijzing naar een kinder(long)arts! Sterkte!!

Login of registreer om te reageren
30-01-2014 om 20:31 uur

Mijn saturatie is ook tijdens astma aanvallen nog altijd hoog (98-99%).
Na mijn voorgangers te hun verhaal te hebben gelezen vraag ik mij af of je niet beter kunt werken met bv. een benauwdheidskaart die lijkt op de pijnkaart voor kinderen.
http://services.adecon.nl/mediaserve/974/
Soms komt er bij een jong kind meer buikpijn of vermoeidheid naar voren dan echt benauwdheid, maar met een "thermometer" waarop gezichtjes staan die ze kan aanwijzen(gezien haar jonge leeftijd) kun je wel een indruk krijgen óf ze benauwd kan zijn en als je daarbij bijhoudt hoe vaak je ventolin geeft en wat de klachten zijn en hoe snel ze verbeterd of juist niet verbeterd in een soort van logboekje(schriftje) dan kun je achterhalen of ze werkelijk benauwd is of dat ze de aandacht gewoon nodig heeft.
Daarnaast kun je dan de arts het schriftje laten zien en kan hij zien of het een aanval betreft of dat het iets anders kan zijn...zelfs al is het deels natte vingerwerk bij een jong kind.

Login of registreer om te reageren
30-01-2014 om 20:39 uur

Dank jullie voor het meedenken. Ze is al bekend bij een kinderlongarts. Maar vaak heeft ze andere klachten, zoals laatst een keelontsteking en dan blijkt ze niet benauwd te zijn. Ik ben nu wel een dagboek aan het bijhouden en prober het onderscheid te maken tussen de verschillende ziektes. Goed te weten dat ik ook niet op saturatiemeter kan afgaan.

Login of registreer om te reageren
30-01-2014 om 21:31 uur

Zou zo'n jong kind al een piekflowmeter kunnen gebruiken? Dan is dat misschien een optie?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-02-2014 om 11:27 uur

Beste Claudinev,

U zoekt houvast om de astmaklachten bij uw dochter goed in te kunnen schatten, dat is heel voorstelbaar, maar niet eenvoudig. Zoals al eerder geantwoord kunnen klachten bij jonge kinderen nogal eens aspecifiek zijn (bijvoorbeeld buikpijn, ander gedrag) in plaats van de klassieke benauwdheid en piepen. Wanneer u twijfelt vraag dan huisarts of kinderlongarts om mee te beoordelen en vraag hen waarom zij uw dochter wel of juist niet benauwd vinden en waar ze op letten; zo leert u het zelf ook beter te herkennen. Neem de keelontsteking waarover u schrijft: uw dochter is wel ziek, heeft misschien wel koorts, maar bleek geen last van haar astma te hebben. Een keer op proef salbutamol geven wanneer u twijfelt is prima en kan in principe geen kwaad. Schrijf op waarom u het geeft (welke klacht) en noteer na 15-30 minuten ook het effect. Zo houdt u een soort dagboekje bij waar je op een later tijdstip veel uit kan leren.

Een saturatiemeter is weliswaar redelijk betrouwbaar en geeft een ‘objectieve’ waarde van de zuurstofsaturatie in het bloed. Maar zoals anderen in reactie op uw bericht al schreven is de zuurstofsaturatie geen goede maat om in de thuissituatie op af te gaan, met name doordat de saturatie vaak heel lang goed blijft terwijl een kind toch toenemend benauwd is.

Een piekflowmeter is geen geschikt instrument om de ernst van astma in te schatten bij jonge kinderen, dit wordt tegenwoordig ook niet meer gebruikt. Een alternatief is een FEV1-meter, maar het gebruik daarvan vereist een goede, reproduceerbare techniek, afstemming met de kinderlongverpleegkundige, ‘ijking’ met het longfunctie-appraat in het ziekenhuis en een geschreven actieplan waarin staat wat te doen bij welke waarde. Voor een meisje van 5 jaar is dit erg ambitieus en levert waarschijnlijk alleen maar meer onzekerheid op.

In conclusie: ieder kind is anders en astma presenteert zich op vele manieren. Zoek houvast in de patronen die zich voordoen bij uw eigen kind, u kent haar het beste. Laat bij twijfel iemand meekijken en leer astmaklachten te onderscheiden van andere klachten.

Login of registreer om te reageren