ondanks hoge medicijnen, gaat NO- omhoog

23-12-2013 om 14:53 uur

Hallo,

Bij mijn zoon van 14 jaar blijft alles erg onstabiel,
in het voorjaar 12 weken in HH geweest, daar hebben ze op den duur zijn prednison afgebouwd.

Het ging heel even goed, maar al snel kreeg hij veel last van zijn allergie, eczeem, loopneus, rode ogen en heel veel niezen
ook werd hij steeds weer benauwder en piepen.

in de loop van de opvolgende maanden ging zijn NO ook omhoog, 4 weken geleden was het 54% toen zijn symbicort 400/12 verhoogd naar s"morgens 2 puffen en sávonds 1 puf en weer 10 mg pred.

2 weken geleden kreeg mijn zoon over zijn hele lichaam vreemde blauwe vegen over zijn huid
nu bleek zijn bloedgas waarde aan de lage kant te zijn, en ondanks de verhoging van zijn medicijnen was zijn NO gestegen naar 71%

zelf merken wij aan onze zoon dat hij heel moe is, gaat vaak om 7 uur al naar bed, moet vaak vernevelen omdat hij benauwd is, daarnaast gebruikt hij cetrizine, brycanyl, livocab neusspray en livocab oogdruppels.

vorig jaar al een keer een bronchoscopie gehad, en toen bleken zijn longen vol met taai slijm te zitten
waarvoor hij 2 verschillende antibiotica kuren kreeg.

wat houdt zo hoge No in, en wat kan je nog meer doen om het te verlagen.

alvast bedankt

27-12-2013 om 14:29 uur

vanmorgen terug geweest op de poli, zijn NO is weer gestegen naar 79% nu 40 mg prednison,
en er word overlegd of hij in aanmerking komt voor injecties tegen de allergie, want ook die zijn erg gestegen waaronder honden,katten,paarden,huisstofmijt, boom/graspollen

Login of registreer om te reageren
27-12-2013 om 16:50 uur

Hoi Chantal1,
Misschien kun je uitleggen wat No is, ik zou het niet weten en kan je dus ook geen antwoord geven. Wat zeiden ze op de poli hoe het komt? Wel erg jammer dat je zoon zoveel last heeft van zijn astma! Hopelijk kunnen ze snel een goede behandeling starten die resultaat geeft! Veel sterkte!

Login of registreer om te reageren
27-12-2013 om 18:22 uur

milly@ wat ik eruit begrepen heb meten ze bij NO de ontstekingswaarde in de uitgeademde lucht

dat is een meting die ze bij de longfunctie meten

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
30-12-2013 om 16:41 uur

Beste Chantal1,
Uit uw vraag kan ik afleiden dat jullie al een hele weg gegaan zijn. Wat u beschrijft is zeker geen doorsnee astma, maar zoals u zelf al schrijft instabiel astma.

Bij de controle van astma wordt primair afgegaan op astmaklachten zoals benauwdheid, (nachtelijk) hoesten en beperkingen in het dagelijks leven. Daarnaast kunnen verschillende tests verricht worden om astmacontrole in de gaten te houden, zoals het longfunctie-onderzoek en een NO-meting. Uw vraag betreft specifiek het meten van NO.

NO is ‘stikstofmonoxide’, een stofje dat verschillende functies vervult in het menselijk lichaam. Nog niet eens zo heel lang geleden is gebleken dat NO betrouwbaar kan worden gemeten in uitgeademde lucht en dat de hoogte van ervan (gemeten in ‘parts per billion’, ppb) correleert met astmacontrole omdat er meer van gemaakt (en dus ook gemeten) wordt wanneer er meer ontsteking in de luchtwegen is. In de dagelijkse praktijk wordt NO niet heel veel gebruikt voor de controle van astma, maar kan het bijvoorbeeld een rol hebben wanneer je kijkt naar het effect van inhalatie-corticosteroïden (ontstekingsremmers).
De hoogte van het gemeten NO varieert vaak in de tijd en wordt door verschillende factoren beïnvloedt: een verkoudheid kan het gemeten NO bijvoorbeeld doen toenemen en wanneer medicijnen (vaak) worden vergeten blijft het NO vaak hoog.

Zoals ik begon is het belangrijker om af te gaan op de klachten van uw zoon; er wordt gestreefd naar goede ‘astmacontrole’, dat wil zeggen weinig of geen klachten en een zo normaal mogelijk dagelijks leven zonder beperkingen. Het gemeten NO is daaraan ondergeschikt maar kan richting geven aan verdere behandeling, zoals bijvoorbeeld een hogere dosering inhalatie-corticosteroïden of zelfs een kuur prednisolon. Wanneer het NO daalt kan het de beslissing om medicatie af te bouwen ook ondersteunen. Bespreek uw zorgen erover met uw behandelend arts.

Login of registreer om te reageren